Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rivalerna som slogs ihop: ”En bra bit kvar”

David Ekelund tränar Karlstad tillsammans med Hans Prytz.Foto: Kenta Jönsson / Bildbyrån

Karlstad BK och Carlstad United slogs ihop och bildade IF Karlstad Fotboll.

Klubben siktar mot Superettan – men starten på säsongen 2020 har varit resultatmässigt tung.

Samtidigt pågår ett hårt jobb för att sätta den nya organisationen på plats.

– Vi har en bra bit kvar, säger tränaren David Ekelund.

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Både Karlstad BK och Carlstad United slogs länge för att kvala mot Superettan i fjol, och i slutet av säsongen kom nyheten att de två föreningarna slås ihop för en gemensam satsning uppåt.

Två topplag i Ettan ska bli ett lag som kan ta steget upp i Superettan.

– Vi möttes i ett hett derby på hösten i fjol och bara någon vecka senare kom informationen om att det planerades för en sammanslagning. Då var det tre omgångar kvar av serien och det var lite speciellt läge utifrån att både vi och Karlstad BK hade häng på kvalplatsen, säger David Ekelund.

Han har tränat Carlstad United de senaste säsongerna och delar nu på tränarsysslan för den nya föreningen tillsammans med Hans Prytz, i fjol ansvarig för Karlstad BK.

– Samarbetet mellan oss fungerar jättebra, vi delar många värderingar i hur man behandlar människor och det är en viktig utgångspunkt. Sedan vill vi vinna båda två, säger Ekelund.

– I fjol spelade vi ganska olika fotboll med våra lag, men då ska man komma ihåg att jag var i United i fyra år och fick sätta prägel på vad jag ville göra. Han gjorde sin första säsong i ett lag som han ärvde. Många höjde på ögonbrynen för att vi spelade olika fotboll och skulle jobba tillsammans, men jag tror mer det berodde på vilka trupper vi hade i fjol och hur länge vi hade varit där, säger Ekelund.

Även om tränarduons samarbete fungerat så har Karlstad inte fått den sportsliga start som man önskat.

Två poäng på tre omgångar är sämre än förväntat.

– Första två matcherna mot Haninge och Sollentuna ska vi vinna, både spel- och chansmässigt. Mot Sandviken förtjänade vi inte att vinna men vi kunde ha gjort det, det stod 1-1 i andra halvlek när vi missar två jättelägen och i stället får de straff. De vann rättvist men vi kunde kommit därifrån med tre poäng, säger Karlstadstränaren.

Tre gjorda mål på tre matcher har inte räckt till mer än två poäng.

– Spelmässigt tycker jag inte vi varit så bra som vi vill, men vi borde stått på sex poäng. Samtidigt skapar vi otroligt många lägen, fortsätter vi kommer det komma mål.

”Ska dit så fort det går”

Hur det går sportsligt på planen den här säsongen återstår att se. Samtidigt som laget strävar efter att göra resultat görs ett hårt jobb vid sidan om för att sätta organisationen på plats.

– Mycket handlar om vad vi egentligen vill och hur det ska se ut. Alla är väldigt lyhörda så jag tycker det fungerar bra. Vi jobbar framåt, men det är klart att det är två olika föreningar och olika arbetssätt som ska fungera tillsammans. Jag tror vi har en bra bit kvar och den här sammanslagningen rör ju inte bara A-laget utan även ungdomsverksamheten, säger David Ekelund.

Han fortsätter:

– Det är en helhetsbild där vi kommit en bit på väg, men jag tror inte vi ser det riktiga effekterna än på någon säsong.

Är den sportsliga målsättningen fortfarande Superettan 2021?

– Ja, det är det vi strävar mot och att säga något annat vore konstigt kan jag tycka. Vi blev fyra och femma förra året med några poäng till kvalplatsen. Sedan är vi ett helt nytt lag och som vår sportchef sa i en lokaltidning förra veckan kanske det inte är jätterealistiskt att förvänta sig att vi ska gå upp direkt, men det är klart vi har förhoppningar. Vi ska vara med däruppe.

Skulle den nya föreningen inte ta sig till Superettan i år är det ett tydligt mål att göra det inom kort.

– Ju förr desto bättre, vi ska dit så fort det går, säger David Ekelund.

I jakten på en plats i Superettan ställs Karlstad närmast mot ett Vasalund som är obesegrat och har 12-1 i målskillnad efter tre omgångar.

Matchen spelas på lördag med start 16.00 och sänds på SportExpressen Play.

– Jäkligt roligt. Båda matcherna mot oss i United förra året var väldigt intensiva och fartfyllda, höstmatchen tror jag slutade 4-3 med tre mål sista fem minuterna. De har fortsatt spela med en otrolig fart och aggressivitet, det ska bli kul att spela mot dem och jag tror det kan passa oss att få lite hjälp att driva upp tempot, säger David Ekelund.