Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordung i Bajen – startar nu om i Ettan

Isac Lidberg under en träningsmatch mot Halmstad 2016.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Isac Lidberg fick debutera i allsvenskan som 16-åring.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

16 år gammal gjorde Isac Lidberg debut i Allsvenskan som den yngste spelaren som representerat Hammarby i högsta serien.

Fem år senare har anfallaren hunnit med att representera två norska klubbar och spelat för både Åtvidaberg och BP i Superettan.

– Jag tror det kan bli hur bra som helst, säger anfallaren som startar om med Gefle i Ettan.

När Isac Lidberg som 16-åring debuterade för Hammarby i Allsvenskan 2015 blev det minst sagt uppmärksammat.

Främst för att han då var den yngste spelaren att representera klubben i Allsvenskan, men också med tanke på att han är son till den tidigare världsbrottaren Martin Lidberg.

– Häftigt var det, man hade drömt om det länge och sedan stod man där. Men sedan glömmer man det efter någon vecka och vill framåt, spela mer och ta kliv. Då blev jag lite stressad, jag var ung och ville spela. Man har kanske inte alltid den bästa självinsikten, säger anfallaren i dag.

När speltiden uteblev valde han att gå vidare i karriären och såldes till Åtvidaberg.

Fem år senare har 21-åringen hunnit med en hel del. Efter en säsong med Åtvid i Superettan gick han till norska Start där han omgående lånades ut till Jerv i tredjedivisionen och senare HamKam i andraligan.

Isac Lidberg startar om i Ettan 

2019 var han utlånad till Brommapojkarna i Superettan – och nu har han skrivit på för två år med Gefle i Ettan Norra, en liga vars matcher kommer sändas på SportExpressen.

– Fotbolls- och teknikmässigt har jag blivit tusen gånger bättre på de här åren, men jag har inte riktigt fått det att flyga av olika anledningar. Det har bland annat varit skador, men nu känns det riktigt bra. Jag tror det blir viktigt för mig att vara skadefri, få ett stort förtroende från tränaren och spela vecka in och vecka ut, säger Lidberg om valet att gå till Gefle.

Han fortsätter:

– Gefle är en väldigt fin och stor klubb med fina förutsättningar tycker jag, och nu kände jag att jag behöver komma någonstans där jag får utvecklas i lugn och ro och spela kontinuerligt. Det har varit några struliga år där jag inte fått tillräckligt med speltid.

Hur har det varit?

– Jobbigt så klart. När man är på gränsen och inte vet om man ska få spela, sitta på bänken eller sitta på läktaren är det väldigt jobbigt. Man tänker på det dag ut och dag in och det är skitjobbigt. Därför känns det skönt att komma till Gefle, jag hade bra snack med tränaren och de tror på mig väldigt mycket.

Anfallaren hoppas att tiden i Gefle ska bli någonting helt annat än sejouren i Norge med Start för två år sedan.

– När jag kom dit spelade jag väldigt bra på försäsongen men missade lite lägen i träningsmatcherna. Jag tänkte inte så mycket på det, men i IK Start tänkte de väl att jag var ung och hade svårt att hitta målet. Jag blev utlånad och tappade lite självförtroende, det gick inte så bra där borta tyvärr.

Pendlar mellan Stockholm och Gävle

Tiden i BP slutade på en dystert sätt även den då laget åkte ur Superettan förra säsongen. För Lidbergs del blev det tre mål och två assist på elva matcher från start och sju inhopp.

– Redan första matchen drog jag baksidan i svenska cupen mot Häcken så det blev en tuff start. Sedan gick laget inte alls bra. För egen del började det ändå väldigt bra, sedan fick jag spela på en kant där jag aldrig hade spelat. Jag hade lite problem med det taktiska och hur jag skulle röra mig och försvara där, säger Lidberg.

I Gefle är rollen en annan. Isac Lidberg ska spela central anfallare i nye tränaren Mikael Bengtssons spelsystem.

– Där känner jag mig som hemma och spelar bäst, det känns inte som det är någon annan roll som gäller för mig här i Gefle, säger han.

Under den rekordlånga försäsongen som nu pågår pendlar Isac Lidberg mellan Gävle och Stockholm.

Inom kort hoppas han att även tävlingssäsongen ska inledas och i skrivande stund är planen att Ettan ska komma igång med matcher i mitten av juni.

– Lite mer träning blir det än om det hade varit matcher igång. Man behöver inte vara i toppform nu utan kan köra några extrapass. Jag är i Gävle när vi tränar och när vi får ledigt åker jag hem till lägenheten i Stockholm och tränar mycket extra där. Jag känner mig i bra form, nu måste jag bara tro på mig själv, få spela matcher och göra mål. Då kommer jag växa ännu mer och då tror jag det kan bli hur bra som helst, säger Isac Lidberg.