Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Quaison har varit en förebild för alla”

Se anfallarens hattrick från senaste matchen.
Jabir Abdihakim Ali.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Robin Quaison.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Jabir Abdihakim Ali har endast startat tre matcher för Sandviken den här säsongen.

Trots det slåss anfallaren i toppen av skytteligan.

Inför sista matchen på vårsäsongen pratar han om den uteblivna speltiden, när han bestämde sig för att ge fotbollen en chans och inspirationen från Robin Quaison.

– Jag fick en glöd i kroppen, säger 23-åringen.


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play! 

Med tre mål mot BK Forward senast klättrade Jabir Abdihakim Ali ordentligt i skytteligan av Ettan Norra.

Anfallaren är nu uppe på sju mål totalt – trots att han endast startat i tre matcher så långt hos serieledaren.

– Laget har gått som tåget och ändå har vi mer potential. Vi har fantastiskt bra fotbollsspelare och drar åt samma håll. För mig själv har det gått bra trots att jag spelat ganska minimalt, säger 23-åringen.

Hur ser du på speltiden?

– Alla fotbollsspelare vill spela kontinuerligt men det är tränaren som tar ut laget. Jag är en spelare som ganska uppenbart förtjänat att spela mer men jag är inte den som är negativ utan fokuserar på det jag kan göra bättre varje dag. Förbereda mig, ta hand om kroppen och försöka vara fokuserad.

Det har varit en mental barriär, jag har fått kämpa mycket. När jag fått spela tycker jag att jag tagit chansen. Samtidigt har det gått bra för laget så jag ska inte prata för mycket.

Anfallaren kom till Sandviken efter en säsong med Sollentuna i fjol där han levererade nio mål på 22 omgångar.

– Anledningen att jag kom till Sandviken var för att jag ville vara med och ta laget till superettan. Jag har bara vunnit en serie en gång och ser fram emot att vinna en till, säger han.

”Quaison har varit en förebild för alla i området”

Seriesegern som han syftar på var med Husby FF i division sex.

– Då satsade jag inte på fotboll utan spelade för att det var roligt. Jag gick till Spårvägen men kom tillbaka till Husby i fyran 2018, jag kände inte för att satsa på fotbollen då och var inte beredd att lägga ner de här extra timmarna. Även om jag känt att jag har en nivå i mig har jag inte velat ge fotbollen en chans, säger Abdihakim Ali.

Den inställningen ändrades för några år sedan.

– 2019 hamnade jag i FC Stockholm och där kände jag att jag fick en glöd i kroppen och ville maximera fotbollen. Efter det har det varit ett hårt jobb framåt, säger han.

Är det någon som inspirerat dig till satsningen?

– Min familj, mina vänner och omgivningen i området där jag kommer ifrån har gett mig motivation och stöttat mig oavsett om det varit med- eller motgång. Robin Quaison är den därifrån som kommit längst med fotbollen så han har varit en förebild för alla i området. Han är som en storebror och förebild för mig och det är mer än bara fotboll. Han betyder hur mycket som helst för ungdomarna i våra områden.

På söndag ställs Sandviken mot tabellfyran Umeå i sista omgången på vårsäsongen. Laget leder serien med fyra poäng ned till Gefle.

Jabir Abdihakim Ali vill fortsätta bidra och hjälpa Sandviken till superettan och drömmer själv om att ta nästa steg.

– Många man spelat med i Ettan har tagit steget. Den som jag är gladast för är Taha Ali (nu i Helsingborg). Han är en jättenära vän och vi pratar dagligen. Han är lätt en av Sveriges bästa fotbollsspelare, han är komplett och snart borde han vara ute i Europa. Jag tror många spelare i Ettan är redo för att ta steget. Det är bara kolla på vårt lag, jag tror nästan alla är redo för ännu större uppdrag, säger Sandvikens anfallare.


Sändningen från Sandviken-Umeå börjar 13.50 på söndag!