Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilens besked – gör sista säsongen: ”Höll toppklass”

Jonas Lantto - mest känd som stjärnan i Gefle.Foto: BILDBYRÅN
Malmö FFs Eric Larsson och Karlskronas Jonas Lantto mot varandra i Svenska cupenFoto: Bildbyårn

Han var en profil i allsvenskan under många år – nu är karriären på väg att ta slut.

Inför kommande upplaga av Ettan, vars samtliga matcher sänds på SportExpressen Play, berättar Jonas Lantto att det här blir hans sista säsong.

I en stor intervju går han också igenom hur det känns att få sin tröja pensionerad, när han ”lurades” av Poya Asbaghi och historien bakom den klassiska parodiversionen av ”MTV Cribs”.

– Vissa säsonger höll jag toppklass i allsvenskan, säger mittfältaren. 

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

För drygt ett år sedan kom beskedet. Jonas Lantto, född 1987, lämnar Gefle IF efter tolv raka säsonger med föreningen på elitnivå.

– Först försökte jag få klart något snabbt och kollade runtom det fanns något intresse från de lag jag tyckte var intressanta, topplag i superettan eller allsvenska lag. Men just då var det inga lag som var så superintresserade, säger han i dag.

Lantto ställde in sig på att avsluta karriären, men en tid senare kom i stället det högst oväntade beskedet att han skrivit på för division 2-klubben Karlskrona. Flytten dit grundade sig i att mittfältaren hade bestämt sig för att börja plugga, han och sambon Cecilia var nyblivna föräldrar och hon hade familj i staden. 

– Från att jag sa till henne att jag kunde tänka mig att lägga av och börja plugga istället gick det rätt snabbt. Vi la ut huset i Gävle och började kolla efter boende i Karlskrona, säger han.

Där och då var Jonas Lanttos plan att sluta spela fotboll.

– Men Ciccis bror kände sportchefen i Karlskrona och skvallrade för honom. 

Jonas Lantto blev övertalad, flyttade ned till Karlskrona och gjorde en träning med laget innan han spelade en halvlek i genrepet. En vecka senare var det seriepremiär och när säsongen summerades hade laget gått upp till Ettan Södra och Jonas Lantto blivit vald till bäste mittfältare i division 2.

– En rolig säsong, jag hade aldrig vunnit en serie på seniornivå tidigare. Lite annorlunda är det med förberedelser, mindre publik och man spelar mest på gamla idrottsplatser, annars är det ganska likt. Det är fotboll, men nivån var faktiskt lite över förväntan, säger Lantto.

Efter säsongen valde han att förlänga karriären med ytterligare ett år över 2020. Men mer än så blir det inte.

– Nej, det här är sista säsongen. Nästa år blir det plugg på heltid för mig, just nu läser jag bara på 50 procent. Då kommer jag behöva lägga ned mycket mer tid.

Det är ett definitivt beslut?

– Det ska i alla fall väldigt, väldigt mycket till. Om vi går upp får man väl fundera, men det blir tufft.

I och med att karriären förlängs med ytterligare ett år blir Jonas Lantto tillsammans med spelare som John Alvbåge, Martin Smedberg Dalence och Philip Haglund en av de stora profilerna i Ettan den kommande säsongen. Alla matcher i både den norra och södra serien kommer sändas på SportExpressen Play med start söndag 14:e juni – och Jonas Lantto tror att du som tittare kan hitta flera intressanta spelare att följa.

– Många bra spelare har kommit från Ettan till allsvenskan. Det finns många unga, duktiga spelare som gör det lilla extra så det kommer säkert bli många snygga mål och dribblingar att kolla på, säger han.

Går det att upptäcka guldkorn i serien tror du?

– Ja, det är klart. Det är bara att ta mig själv och Oremo när vi kom till Gefle. Vi kom sist i division 1 och Oremo kom från division 3. Sedan spelade jag 22 matcher första året och han startade väl nästan alla och gjorde elva mål. Det finns många spelare från massa olika lag i lägre serier att upptäcka.

Kirunasonen själv blev upptäckt när han tog steget från Kiruna till Gefle inför säsongen 2007.

Totalt blev det tolv säsonger med Gefle i Allsvenskan och Superettan.

Alexander Gerndt och Jonas Lantto, Gefle, 2009.Foto: BJÖRN TILLY / © BILDBYRÅN

Vad är du mest stolt över när du tänker tillbaka på din karriär?

– Att man presterat under så lång tid och på så hög nivå i Sveriges bästa serie, varken jag eller någon annan trodde väl det från början. Det är svårt att komma uppifrån Kiruna och få ögonen på sig. Sedan har jag haft fysiken emot mig. En forward som är 1.69 och inte så snabb. Och när jag kom till Gefle var det en helt annan fotboll än vad som kanske passade mig just nu, men sedan gjorde jag mig ett namn i fotbollssverige och vissa säsonger höll jag toppklass i allsvenskan.

Skrev på – sedan lämnade profilerade tränaren

Prestationerna på toppnivå i allsvenskan ledde också till intresse från både utlandet och större svenska klubbar.

– Ska jag vara ärlig var det aldrig riktigt nära att jag lämnade, även om det var smickrande så klart. Men jag har alltid värdesatt att jag trivts och fått spela, jag gillar trygghet. 2010 kommer jag ihåg att det var en klubb i Israel som ville köpa mig, men det var aldrig aktuellt. Och sedan har jag fått via agenten något år när kontraktet gått ut och det gick som bäst att klubbar i Allsvenskan kollade läget.

Jonas Lantto blev Gefle trogen och fick vara med på en resa som innehöll både toppar och dalar. Efter ett antal säsonger i allsvenskan blev det två år i superettan där han bland annat hann med att ha Poya Asbaghi, nu i IFK Göteborg, som tränare.

– En duktig tränare som var noggrann och visade hur vi skulle spela och tänka. Det var mycket elva mot elva där han stannade spelet och förklarade hur vi skulle göra, han hade en tanke med allt. Det utvecklade mitt spel på mittfältet och det var en av de roligaste säsongerna där på hösten när vi vann, vann och vann, säger han.

Däremot blev Asbaghis avsked när han lämnade klubben för att gå till IFK Göteborg minst sagt speciellt för Lanttos del. Bara några dagar tidigare förlängde han nämligen sitt kontrakt med klubben i tron att tränaren skulle fortsätta.

– Då var det en chock, jag hade inte hört något annat än att han skulle vara kvar. Så är det i fotbollen och jag hade kanske skrivit på ändå, men jag ville fortsätta bygga på det vi gjorde på hösten så det blev inte riktigt som jag tänkt mig, dessutom blev det ingen rolig säsong efteråt och vi åkte ut. Men så är fotboll, det går fort ibland.

Innan vi lämnar Jonas Lanttos tid i Gefle är det en sak man bara måste gå in på.

Mittfältarens parodiversion på MTV:s ”Cribs” där storstjärnor visade upp sina hem i tv. Lanttos upplaga spelades in 2008 och finns på Youtube.

– Vi skulle göra spelarpresentation till alla i laget. Jag hade inget manus utan freestylade, vi gjorde det på en tagning, säger Lantto. 

Nöjd med resultatet? 

– Ja, det får man väl vara. Den gick alltid igång på förfesterna när man var tjugo.

Någon version från Karlskrona blir det däremot inte.

– Nej, jag brukar alltid säga att man inte ska göra någon uppföljare, det blir bara sämre. Jag tror det hade blivit ett dåligt försök att vara rolig om jag gjorde det igen, säger Jonas Lantto som snart inleder sin sista säsong som fotbollsspelare.

Sedan väntar ett nytt kapitel i livet.

– Min fru håller på att starta ett vandrarhem i Karlskrona, en lite lyxigare variant. Vi får se om jag kommer vara involverad i det. Nu ska jag plugga ekonomi i 2,5 år till och sedan får vi se, jag har inga stortartade planer. Den stora drömmen när jag var liten var att spela fotboll och nu har jag spelat på elitnivå i tolv år.

Jonas Lantto om…

… att få sin tröja pensionerad i Gefle: ”Mäktigt, det var också ett bevis på att man gjort något mer än bara spelat fotboll. Jag brann, och brinner fortfarande, för Gefle.”

 

… travintresset: ”Det blir några timmar om dagen som man lägger på det nu i de här tiderna. Marcus Hansson drog med mig på det och sedan har det fortsatt i sex-sju år. Vi är ett kompisgäng som pratar och håller kontakten och det är en sysselsättning, inkomstkälla och allt möjligt. När det bara varit travet som varit i gång har det blivit lite mer tid än vanligt.”

 

… bästa tiden i karriären: ”2011 låg vi tvåa i allsvenskan efter sommaren, höll nollan i sju raka matcher och slog topplagen på hemmaplan inför fullsatta läktare. Det var en tid då man inte tänka så mycket utan bara gick ut och visste att det skulle gå bra. Då var det riktigt roligt med fotboll.”