”Pratar inte om att försvara eget mål”

BP är på god väg mot superettan.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Christer Mattiasson.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

De leder serien med tio poäng, har gjort 57 mål och endast släppt in 11.

BP gör en riktig supersäsong i Ettan Norra.

En av de stora förklaringarna: den höga pressen.

– Vi pratar inte om att försvara eget mål utan om att försvara mittlinjen, säger tränaren Christer Mattiasson. 


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play! 

Sex omgångar återstår av Ettan Norra och BP har ryckt åt sig en klar serieledning.

Inför helgens möte med Luleå på bortaplan har laget tio poäng ned till Dalkurd på andra plats.

Seriesegern kan inte säkras redan till helgen men laget kan ta ett stort kliv mot superettan.

– Att ha så många poäng till godo som vi har är få förunnat men jag vill inte prata i de termerna, även om det ser fantastiskt bra ut, säger Christer Mattiasson.

Han tog över BP inför årets säsong och har fått en drömstart. Redan från start pratade han om ett rakare anfallsspel och att aggressivare försvarsspel och fick träff direkt.

– Eftersom vi fick resultat på försäsongen och inte förlorade mot lag som AIK och Djurgården blir det enklare att sälja in sin idé. Vi pratade om att vi är i division 1 och måste anpassa oss efter det, gör vi jobbet vinner vi många matcher på grund av det. Sedan har vi sakta men säkert byggt vidare på våra uppspel, hur vi ska pressa och så vidare, säger han.

Just det höga presspelet är något som flera BP-spelare lyft fram som en framgångsfaktor under året.

– Vi vill störa motståndarna så nära deras eget mål som möjligt. Vi pratar inte om att försvara vårt eget mål utan om att försvara mittlinjen, då är det ändå 55 meter kvar till mål. Klart att många lag spelar igenom oss emellanåt men då har de långt kvar till mål, säger Christer Mattiasson.

”Tycker synd om mina forwards”

Försvarsspelet ställer stora krav, inte minst på lagets offensiva spelare.

– Ibland tycker jag lite synd om mina forwards. I många lag får de kanske lägga 80 procent på anfallsspelet, här är det nästan 60/40 på alla våra offensiva spelare. Vi går i hög press och misslyckas några gånger men när vi vinner bollen är vi nära mål.

Är det ett spel som kan fungera även högre upp tror du?

– Ja, det är något som måste ligga i vårt DNA. Vi spelade på samma sätt mot Östersund i cupen och det fungerade då mot ett allsvenskt lag. Sedan måste vi acceptera att vi ibland blir låga, det hade vi lite problem med i början. I perioder måste man kanske acceptera att spela lägre i några minuter för att återhämta sig och skapa ytor.

Christer Mattiasson själv lyfter fram kvaliteten på spelartruppen som en stor anledning till årets framgångar.

– När man har så många skickliga fotbollsspelare blir det en kvalitetssäkring och de måsta vara på tårna för att behålla sin plats. Det gör också att vi tränar jäkligt bra. Jag går till träningarna med ett leende varje dag för det är så mycket proffsighet där, säger Mattiasson.

Han fortsätter:

– Det är få förunnat att ha så många bra spelare och det är klart att alla inte är nöjda. Samtidigt har de valt att vara här.

BP-tränaren var själv på plats och såg både trean Sandviken och tvåan Dalkurd live den senaste omgången då både lagen hade matcher i Stockholmsområdet.

– Vi ska se till att spela våra matcher och försöka ta tre poäng så får vi se vad de andra gör. Det är upp till Sandviken och Dalkurd att vinna sina matcher nu. De behöver gå rent för att ha en möjlighet, säger Christer Mattiasson.


Sändningen från mötet mellan Luleå och BP börjar 15.50 på söndag.