Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Överleva som gäller – är en oerhört tuff grej att gå igenom”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Lundbäck i Bragetröjan.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

En långtidsskada höll honom borta från fotbollen under hela 2020.

Nu är Jonathan Lundbäck tillbaka – med en helt ny syn på sitt idrottande.

– Genom åren har jag absolut haft problem med att jag lägger extremt hög press på mig själv, den är borta nu. Jag känner mig mer harmonisk när jag spelar fotboll, säger han inför omgångens match mellan Umeå och Piteå.


Mötet mellan Umeå och Piteå på söndag är omgångens match i Ettan. Sändningen börjar 14.50!  

26-årige Lundbäck är tillbaka i Umeå efter två säsonger med Brage i superettan.

Han kom till klubben från Team TG och gjorde 18 matcher i superettan 2019.

2020 vill han däremot helst glömma då en knäskada höll honom borta från spel. Samtidigt är det en period som fått honom att tänka om.

– Egentligen fyllde jag mina dagar med så mycket träning som möjligt. Jag kände verkligen att det var en utmaning som jag ville ta mig an och sedan kunna se mig själv i spegeln och vara stolt över det jag gjort, och inte kunna skylla på något när jag kom tillbaka. Och jag gjorde nog allt jag kunde efter de förutsättningar jag hade. Det har jag med mig nu, att jag gjort mycket för att förtjäna att spela fotboll, säger han i dag.

Inför årets säsong skrev anfallaren på för två år med Umeå FC i Ettan Norra.

Fokus handlade först och främst om att ta sig tillbaka, och så långt har Lundbäck spelat elva matcher (sex från start) och levererat fyra mål för UFC som slåss i toppen.

– Det känns bra. Jag kommer ju från ett fjolår där jag inte spelade något alls och har klivit in i den här säsongen med perspektiv på hur det faktiskt är att inte ha möjligheten att spela fotboll. Nu har jag tyvärr haft lite småstrul med samma knä som jag skadade sist, även om det är en ny skada. Men det är inget som påverkar mig i spelet, säger han.

”Tänkt att jorden gått under”

Frånvaron under förra säsongen har fått Jonathan Lundbäck att se på fotbollen på ett annat sätt.

– När man är mitt i rehabperioden är det typ överleva som gäller, det är en oerhört tuff grej att gå igenom. Det jag känner nu är att jag ett perspektiv på fotboll som många jag möter inte har och det känns som det är till min fördel på något sätt. Jag spelar med mer glädje än någon slags press, säger han.

Umeåanfallaren fortsätter:

– När jag slog straffen mot Dalkurd senast till exempel så är det klart att det var lite nerver, samtidigt känner jag att om jag skulle missa så är det bara en missad straff. Innan skadan hade jag kanske tänkt att jorden gått under.

Har du haft problem med den typen av press och tankar tidigare?

– Genom åren har jag absolut haft problem med att jag lägger en extremt hög press på mig själv, den känner jag är borta nu. Jag känner mig mer harmonisk när jag spelar fotboll. 

Även när det gäller målsättningar har Jonathan Lundbäck förändrat sitt tänk. Han vill inte fokusera längre fram än på nästa match och nästa träning.

– Tidigare har jag varit en sådan som vill att man ska säga ”klart vi ska vinna serien” och drivit på den typen av kaxighet. Nu har jag mest bara ridit på vågen av att vara tillbaka och spela fotboll och att vi gör det bra. Jag tror vi är inne på rätt väg med att höja nivån på träningarna och agera mer som ett lag som ska upp till superettan och ställa högre krav på varandra, säger han.

Med det sagt ligger Umeå FC trea i Ettan Norra inför mötet med Piteå på söndagen, ett möte som är omgångens match med utökad tv-produktion på SportExpressen Play.

– Vi vill vara ett av de bästa lagen i serien och har varit väldigt svåra att göra mål på, däremot har vi kanske inte spelat någon bländande fotboll. Vi jobbar mot det samtidigt som vi vet att det ger oss väldigt mycket att alla jobbar hårt för att skydda målet, säger Jonathan Lundbäck.

Vad tror du om chanserna att slåss i toppen hela säsongen?

– De ska vara goda, det är inget tvivel om att vi har en stark trupp. 


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

Gustav Karlsson kommenterar Umeå-Piteå.
Foto: Privat

Kommentatorns tankar

Gustav Karlsson kommenterar mötet mellan Umeå och Piteå. Här är hans tankar inför omgångens match:

”Ser man till samtliga parametrar är Umeå såklart favoriter på förhand. Hemmaplan, bättre lag i grunden samt mycket god form med sex raka vinster innan krysset här senast mot Dalkurd. 

Dom hakar på i toppen vilket är imponerande dels med tanke på hur många spelare dom tappade efter degraderingen från Superettan men framförallt för att toppen i Ettan Norra är ruskigt stark i år med BP och Sandviken främst i det ledet. 

Piteå har å sin sida fått en mer än duglig start på säsongen som nykomlingar trots övertidsförlusten mot Hudik i veckan och det finns god kvalitet på flera håll - väldigt kul att Pashang Abdulla hittat såpass rätt i sin nya miljö. Han flyttade knappt 100 mil för att spela hos en nykomling och jag uppskattar verkligen spelare som på den här nivån flyttar såpass långt ifrån där man vanligtvis huserar, det krävs pannben och ambition för det. Han har varit ruskigt bra hittills och blir såklart väldigt viktig på söndag, liksom engelske målvakten Conor O’Keefe.

Kikar vi på ren statistik så har Umeå en hemmaförlust och Piteå en bortavinst och jag tror Umeå kommer fortsätta vara väldigt svårslagna på sitt ganska kritiserade konstgräs, för övrigt väldigt roligt att Jonathan Lundbäck kommit tillbaka efter sin svåra skadeperiod senaste året och fortsätter göra mål, bland annat nu senast. Men att Piteå kommer stå upp väl förutsätter jag - det är ett starkt kollektiv som definitivt har kompetens nog för att störa UFC som dock är stora favoriter.”