Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ovanliga rollen – är spelande sportchef: ”Gör en Granqvist”

Adam Chennoufi på Umeå Energi Arena.
Foto: Oskar Lund
Andreas Granqvist.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

UMEÅ 

Han har spelat allsvenskt med Gif Sundsvall och varit proffs i Dubai – men i sin nuvarande roll är han helt färsk.

Adam Chennoufi är spelande sportchef för Umeå FC i Ettan Norra och han kom in under en minst sagt intensiv period.

– Vi hade tappat i princip hela truppen så jag visste att det skulle bli ett hårt jobb. Jag sa att ”nu blir det förmodligen tre månader utan sömn”, säger mittfältaren inför mötet med serieledande Sandviken på lördag.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

Karriären inleddes i moderklubben Gimonäs och gick vidare via Ersboda och Umeå FC innan Adam Chennoufi fick vara med att nå allsvenskan med Gif Sundsvall.

Han har också hunnit med ett proffsäventyr i Dubai och spel med Värnamo och Team TG innan han återvände till Umeå FC på lån förra säsongen.

I vintras valde han sedan att hoppa på ett nytt uppdrag. 32-åringen blev spelande sportchef för Umeå som åkt ur superettan och i år spelar i Ettan Norra.

– När frågan kom kände jag att vi behövde ha in någon och att jag kan det här. Jag kan fotboll, stan, har spelat på högre nivå och har ett nätverk, säger han i dag.

– Men det är klart att det var ett stort beslut. Det var vid årsskiftet och väldigt intensivt. Jag sa att ”nu blir det förmodligen tre månader utan sömn.” Vi hade tappat i princip hela truppen så jag visste att det skulle bli ett hårt jobb, och jag tycker vi fick ihop det bra.

Att kombinera rollerna kan vara en stor utmaning i perioder.

– Eftersom jag ska träna försöker jag sova bra, men det var intensivt i vintras. Agenterna vaknar på kvällarna och sedan ska man in på kontoret på morgonen och försöka rekrytera personal till både a-lag och akademi. Det man kanske offrade var den där extraträningen för att trimma sig extra.

Hört historier om Zlatan

Adam Chennoufi fortsätter:

– Man kan alltid vara bättre tränad och när man kommer upp i åldern är det kanske ännu viktigare. Man har hört historier om Zlatan hur mycket tid han lägger på kroppen för att kunna spela. Jag kunde ha lagt mer tid för att vara i bättre skick men det hade inte funkat. Så länge jag kan vara på planen och bidra och samtidigt försöka få ihop en hel klubb får man vara nöjd.

Utanför planen är Adam Chennoufi sportsligt ansvarig och chef. På planen är han en av spelarna i truppen. 

– Det är speciellt, men det har fungerat bra. Kan jag ge något på plan måste jag göra det och kan jag ge något utanför måste jag göra det. Och nu har vi en jättebra trupp som är mottaglig för en sådan lösning. När jag kommer på träningar blir jag bemött som en spelare och det är ju det jag vill. Sedan utanför planen är jag sportchef, säger han.

Hur fungerar samarbetet med tränarna (Magnus Henrysson och Torbjörn Nordström)?

– Mycket bygger på att man har en bra dialog och relation och det har vi. De kan kalla in mig som spelare och vara min chef, och en timme senare kan jag ta upp något med dem utifrån klubbens perspektiv. Men det har fungerat bra, jag lyssnar på dem och de lyssnar på mig. Det är tre stycken som brinner för klubben och vill framåt.

”Borde redan vara i superettan”

Kombinationen spelare och sportchef är inte den vanligaste men i superettan finns ett känt exempel.

Landslagskaptenen Andreas Granqvist har samma roll i Helsingborg som Chennoufi har i Umeå. 

– Jag vet ju att han klev tillbaka en period för att det tog för mycket energi och det är klart att i vissa perioden kan jag också vara helt slut när jag kommer till träningen. Och när man ser någon i laget i omklädningsrummet kan man börja tänka på att han saknar lägenhet eller så, säger Chennoufi som konstaterar att han ”gör en Granqvist” i och med de dubbla rollerna.

Hur långsiktigt ser du dig själv i den här rollen?

– Egentligen tar jag ett år i taget som fotbollsspelare. Jag opererade båda knäna förra året och det börjar påverka vardagen lite att spela fotboll. Det jag hoppas är att kunna påbörja något som klubben kan jobba med långsiktigt, sedan vet man inte hur länge man är med i det själv. Men jag ser det långsiktigt och har kontrakt som sportchef i två år till.

På planen har Adam Chennoufis Umeå FC 14 inspelade poäng efter åtta omgångar och skuggar topplagen i Ettan Norra.

Ambitionen är att ta sig tillbaka till superettan över tid.

– Vi kommer alltid sträva efter det och det är ambitionen att vara i superettan, och vi borde egentligen vara där redan, säger Umeås spelande sportchef.

Nästa match för Umeå är hemma mot serieledande Sandviken på lördag och sändningen därifrån drar igång 15.50.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.