Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Okände landslagsmannen: ”Jag har ett visst övertag”

Taha Abbi Ali.
Foto: Sollentuna FF
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Han kom direkt från division 2, gjorde ett drömmål i svenska cupen mot allsvenskt motstånd och uppmärksammades av AIK-kaptenen Henok Goitom på Twitter.

Det har ryktats om intresse från elitklubbar – och när säsongen drar igång siktar Sollentunas Taha Abdi Ali på att sticka ut med sin speciella teknik.

– Jag känner att jag har ett visst övertag, säger yttern med meriter från futsallandslaget.

”Jag kommer ihåg en 16 årig spelare kom på provspel hos oss i Kista Galaxy och jag blev chockad över hur överlägsen han var. Tyckte det var synd att han inte började hos oss men följde hans utveckling. Några år senare gör han ett snyggt mål för Sollentuna mot Sirius i cupen (idag)”.

Så löd Henok Goitoms tweet efter Taha Abdi Alis drömmål mot Sirius i svenska cupen tidigare i år.

Det var innan fotbollssäsongen pausades på grund av virusspridningen, och efter mötet med Sirius hann 21-åringen dessutom visa upp sig mot IFK Göteborg.

– Allt gick väldigt snabbt. Jag hade spelat mot Östersund med Stocksund tidigare och redan där kände jag att man kanske inte är så långt ifrån den nivån. Mot Sirius var jag ganska orädd och så, och så länge man spelar med den mentaliteten kommer det lossna. Men självklart när man gör ett sådant mål, det går inte att förklara. Det är en annan typ av känsla, säger Sollentunaspelaren i dag.

– Goitom hade jag som tränare i någon månad för tre-fyra år sedan, i Kista Galaxy. Att han skrev så kändes otroligt faktiskt.

Ryktades om allsvenskan och superettan

Efter insatserna i cupen började det ryktas om att klubbar i superettan och allsvenskan följer ytterns framfart.

– Jag har också fått lite rykten skickade till mig, men personligen har jag inte hört något. Ska jag vara ärlig är det lika bra för jag vill inte tappa mitt fokus. Självklart är det positivt, men jag vill bara göra bra ifrån mig och ta det därifrån. Första delmålet är att göra så många poäng som möjligt och spela bra första säsongen i division ett, sedan får vi se om det blir något, säger han.

Taha Abdi Ali värvades från Stocksund efter en stark säsong i division 2 till Sollentuna och Ettan (en liga där samtliga matcher kommer sändas av SportExpressen) inför den här säsongen.

– När jag hade en dialog med dem kände jag att spelet skulle passa mig perfekt och att vår tränare vill använda mig som en viktig spelare i deras system. Dessutom har de alltid tre-fyra spelare som lyfts upp underifrån varje år, det säger mycket om klubben, säger han.

Spelat för Hammarby och har landslagsmeriter 

Även om Taha Abdi Ali värvades från division 2 så är det en spelare med landslagsmeriter som kommit till Sollentuna.

Den tekniske yttern har nämligen representerat futsallandslaget och den gångna säsongen spelade han med Hammarby i Svenska Futsalligan.

– Till en början spelade jag för att hålla i gång till fotbollssäsongen. Sedan blev det seriöst och jag kom med i landslaget. Allt går mycket fortare, man tänker snabbare och grundtekniken är på ett helt annat sätt, säger han.

Egenskaperna som han utvecklat på futsalplanen tar han med sig i fotbollskarriären och den speciella tekniken blir till en fördel.

– Hundra procent, jag känner att jag har ett visst övertag. Jag blir lite oförutsägbar i sättet jag spelar på. Det är lite ovanligt och inte något som varje spelare har. Därför kände jag mot Sirius att det inte var så stor skillnad. Personligen märkte jag att när jag väl kom upp i fart och gjorde min grej kunde jag göra min gubbe, även om det var allsvenska motståndare, säger Sollentunas nyförvärv.

Sollentunas sportchef om Taha Abdi Ali

– I framför allt cupmatcherna vi hann spela fick han visa vilken skicklig fotbollsspelare han är, han gjorde ett vackert mål och visade att han har riktiga spetsegenskaper i snabbhet och förmågan att utmana. Dessutom är det en fantastiskt fin och ödmjuk människa också, och det ska bli kul att se vad Taha kan göra i Ettan.


Har ni fått förfrågningar från klubbar högre upp om honom?


– Nej, inte i nuläget. Jag tror många scoutar och har koll men det är nog inte läge just nu att lyfta på luren. Jag brukar svara att jag utgår från att alla klubbar ovanför oss, i superettan och allsvenskan, följer Ettan. Det bör man med tanke på att det kommer fram väldigt många unga och talangfulla spelare att rekrytera. Sedan ska vi inte lägga för mycket tryck på Taha. Han gjorde en jättebra säsong i division 2 men Ettan blir något annat. Däremot har han en spets som många söker och som syns väldigt tydligt.