Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nykomlingens succé: ”Målmedveten satsning”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Skyttekungen Ashley Coffey.Foto: Krister Alteros / IFK Haninge
Omar Moggi.Foto: Conny Björkqvist

De är nykomlingar i Ettan Norra – men slåss i toppen av serien.

Inför helgens seriefinal mot Vasalund berättar IFK Haninges sportchef Omar Moggi om hemligheterna bakom succén och det stora intresset för lagets nyckelspelare.

– Vi vill göra en målmedveten satsning i IFK Haninge, säger sportchefen.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Att IFK Haninge skulle ligga tvåa i Ettan Norra med 42 inspelade poäng efter 20 omgångar var det inte många som trodde inför årets säsong.

Men när en tredjedel av serien är spelad ligger laget på kvalplats och ställs mot Vasalund i en seriefinal på söndag, en match som direktsänds på SportExpressen Play med start 17.00.

Succé är knappast ett för starkt ord i sammanhanget.

– Vilken kapacitet vi har vet vi om, att vi kan slå alla lag i serien när vi har en bra dag. Sedan var jag lite orolig för hur vi skulle hålla uppe nivån med tanke på att vi är nykomlingar och det är så tätt med matcher. Där ska tränarna ha en eloge för hur de lagt upp träningarna och spelarna har varit proffsiga, lyhörda och tagit ett stort ansvar, säger sportchefen Omar Moggi.

Han har varit verksam i klubben sedan 2012 när IFK Haninge slogs ihop med Brandbergens IF, klubben som Moggi då verkade i.

Brandbergen hade ett seniorlag men saknade ungdomsverksamhet samtidigt som Haninge hade en vass ungdomsverksamhet (har bland annat fostrat spelare som Joel Asoro) men inget seniorlag.

Sammanslagningen blev ett faktum – och nu siktar seniorlaget högre.

– Ambitionen nu när vi är med i toppen är så klart att försöka gå för det. Samtidigt är vi ödmjuka, vi är nykomlingar och målsättningen var att hålla sig kvar. Inför säsongen sa vi att vi vill spela i superettan om tre år, säger Omar Moggi.

Föreningen har sedan sammanslagningen med Brandbergen siktat mot elitfotbollen.

– Satsningen har varit målinriktad och långsiktig. Sedan har det gått lite långsammare än vad vi hade hoppats på när vi låg i division 3, men å andra sidan har vi producerat en hel del spelare uppåt i seriesystemet. Det har gjort att resan gått lite saktare när vi tappat bra spelare, säger Moggi

Han nämner namn som Dusan Jajic, Adrian Engdahl, Simon Gefvert, Jaudet Salih och Marko Nicolic som exempel på talanger som gått via Haninge och vidare i sina karriärer.

Jaudet Salih är nu tillbaka i klubben och i söndagens seriefinal ställs Haninge mot Vasalund med Marko Nikolic som lagkapten och nyckelspelare.

– Vasalund är bra. Samtidigt är vi i bra form och känner att vi inte har något att förlora, säger Moggi inför mötet.

Intresse för nyckelspelarna

Samtidigt som laget är mitt inne i en toppstrid har hans arbete inför nästa säsong dragit i gång.

I takt med Haninges framgångar i år har intresset ökat för flera av klubbens spelare. 

Ahmed Bonnah (inlånad från BP), skytteligaledaren Ashley Coffey, Marijan Cosic och lagkaptenen Sitapha N'dure är exempel på spelare som imponerat individuellt och dragit till sig intresse.

– Vi sitter ständigt i dialog med både spelarna och ledarna och vi förstår att det finns intresse för våra spelare utifrån deras prestationer. Samtidigt har vi ett bra förhandlingsläge då vi visat att vi är en klubb att räkna med och spelare söker sig hit, säger Omar Moggi.

Tränarstaben har kontrakt ytterligare en säsong och när det gäller spelartruppen pågår förhandlingar på flera håll.

– Vi sitter i diskussion med några inför 2021 och framåt. Det är klubbar som hört sig för kring de här killarna som du nämner men vi har inte fått något konkret att ta ställning till. Vi ser en möjlighet att de blir kvar i IFK Haninge då de gjort det bra tillsammans med laget, säger Omar Moggi.

Han fortsätter:

– Vi vill göra en målmedveten satsning i IFK Haninge och det innebär självklart att vi vill behålla de bästa spelarna samtidigt som vi vill utbilda dem så att de kan ta nästa steg.