Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Nästan så man skäms över det”

Kolla in de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Rasmus Andersson har gjort 14 mål den här säsongen.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Nio gånger har Rasmus Andersson klivit fram för att slå en straff för Tvååkers IF den här säsongen.

Samtliga gånger har han gjort mål.

– Det är nästan så man skäms, säger 28-åringen.


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play! 

Med 14 mål är Rasmus Andersson delad tvåa i Ettan Södras skytteliga tillsammans med Skövdes Viktor Granath.

Leder gör Trollhättans Yoann Fellrath som levererat hela 21 fullträffar varav sex efter straffsparkar.

Rasmus Andersson? Han har gjort mål på nio av nio straffar den här säsongen.

– Att vi fått en del straffar och jag gjort mål där är så klart en del av sanningen bakom målen, men någonstans tycker jag att jag har andra kvaliteter också. Jag har fått en roll ute till vänster som jag inte haft tidigare där jag kan komma in och hota lite, och på så sätt har det blivit några mål och assist. Och jag har fått ett stort ansvar att göra saker i offensiven och det är jag tacksam över, säger han.

Att gå in djupare på just straffarna är dock ofrånkomligt.

– Det är nästan så man skäms över det. Jag har inte tagit så många straffar tidigare utan ofta varit tvåa på den där listan. De senaste två säsongerna har jag fått ta dem och gjort mål på alla utom en, men då slog jag in returen. Det föder någon slags självförtroende när man kliver fram och man vågar byta lite hörn och testa nya typer av skott, säger han.

Att läsa på om målvakterna han ställs emot lämnar han däremot över till lagkamraterna.

– Inför Ljungskile hade vår kapten kollat upp att deras målvakt räddat fyra av fyra och att han brukade läsa på om straffskyttarna. Då bytte jag hörn och han slängde sig, säger Andersson.

”Hade varit kul att ha utgående kontrakt”

Med 14 mål från hans fot den här säsongen är det ingen vågad gissning att det finns intresse från andra klubbar, men yttern räknar med att stanna i Tvååker.

– För ett och ett halvt år sedan var jag i Australien och när jag kom hem skrev jag på för två och ett halvt år, och det är ett år kvar på det kontraktet nu. Jag har spelat i allsvenskan och suttit på bänken i Östersund för att sedan sitta i bussen hem i femton timmar, jag har gjort den grejen. Nu trivs jag bra i Tvååker och har en liten klädbutik i Varberg som jag försöker dra runt, säger Andersson som tidigare i karriären spelat allsvenskt med Falkenberg.

– Däremot hade det varit lite kul att ha ett utgående kontrakt för att se vilka alternativ som hade kunnat komma. Men jag trivs jättebra så jag ska inte klaga.

Som lag har Tvååker varit med i toppen och har fortfarande chansen att nå topplaceringarna, men förlusten mot Vänersborg förra helgen var ett stort bakslag.

Torns lagkapten brukar vara retlig. Sedan har de en blond kille som springer runt på mitten och en annan mittback också.

– Innan den kände vi att vi hade en rejäl chans att hänga på och skapa lite oreda och så gör vi en sådan plattmatch. Samtidigt gäller det att samla kraft för att försöka hamna så högt upp som möjligt nu. Jag har inte kollat tabellen sedan förra matchen. Matematiskt finns väl chansen fortfarande, men chansen är betydligt mindre nu, säger Rasmus Andersson.

Närmast ställs laget mot ett Torn som slåss för att förnya sitt kontrakt.

Sändningen från den matchen börjar 12.50 på lördag.

– De kämpar hårt och har två-tre retliga spelare som gillar att tjafsa och trampa en på tårna, det är bara ställa in sig på en köttig match, säger Rasmus Andersson.


Toppen i Ettan Södra

1. Oskarshamn, 47

2. Skövde, 46

3. Utsikten, 42

4. Trollhättan, 42

5. Tvååker, 39