Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Missade ett helt år – nu målsuccé för Gais

Se några av de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Axel Henriksson har gjort mål i tre raka matcher för Gais.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Gais är med i toppen av Ettan Södra inför lördagens möte med Lund.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

I ett helt år höll knäskadan mittfältstalangen Axel Henriksson borta från spel.

Inför årets säsong var han tillbaka och skrev på för Gais i Ettan Södra.

Nu har 20-åringen levererat mål i tre raka matcher.

– Vi rider på en våg nu, säger mittfältaren.


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play! 

Efter att ha fått chansen under försäsongen med BK Häckens A-lag 2021 skadade sig Axel Henriksson.

En skada som höll honom ur spel under hela fjolåret.

– Det var tufft. Först var det en försäsong med pandemi så vi spelade nästan inga matcher, och sedan skadade jag mig i april. Det var väldigt tufft med skadan, det var många bakslag och jobbiga tankar, säger han i dag.

Rehabiliteringen av korsbandsskadan gick inte helt enligt plan.

– Både läkarna och jag trodde det skulle gå snabbare, knät svarade inte riktigt som vi ville. Jag spelade 20 minuter i något inhopp och sedan svullnade knät upp och så kunde jag inte träna på en vecka. Sedan var det en-två veckors upptrappning och så försökte vi samma sak igen. Det gick så i vågor i flera månader. Det var tufft mentalt, säger 20-åringen.

Efter säsongen lämnade han BK Häcken och skrev i stället på för Gais. Laget som åkte ur superettan förra säsongen och nu gör en omstart i Ettan Södra.

– På försäsongen tränade jag mycket med A-laget och jag upplevde att Andreas Alm som tränade laget då hade en positiv känsla kring mig. Sedan kom Per-Mathias Högmo in någon månad efter att jag skadade mig. Jag tror inte han såg mig spela fotboll överhuvudtaget, då var det svårt att få ett A-lagskontrakt, säger Axel Henriksson.

Varför blev det just Gais?

– Eftersom jag inte hade spelat fotboll på hela förra året hade jag inte så mycket att komma med rent meritmässigt, så när Gais hörde av sig var det inte mycket att tveka på. Det är en bra klubb som har ambitioner att spela i superettan och kanske till och med högre upp, och det har jag ambitionen att göra också.

Målskytt i tre raka matcher

Än så länge ångrar mittfältaren knappast till klubbval. Gais är med i toppen (har fem segrar och en förlust på sex omgångar) och Axel Henriksson har startat samtliga matcher.

I de tre senaste har han dessutom blivit målskytt.

– I början spelade vi lite trevande men fick ändå med oss resultaten, sedan har det kommit mer och mer. Framförallt de tre senaste matcherna har vi skapat mer och vunnit övertygande, förutom mot Ängelholm där vi hade marginalerna emot oss, säger han.

Hur förklarar du din egen målform?

– Eftersom jag kommit till ganska många lägen borde jag kanske gjort fler mål till och med. Två av målen har varit lite slumpmål men jag kommer ändå till bra lägen och sätter mig i bra positioner i straffområdet. Första tre matcherna var jag rätt dålig men fick förtroendet att fortsätta, och nu har jag gjort det bättre.

Även om Axel Henriksson är tillbaka på planen igen så lider han av sviterna efter knäskadan.

Mittfältaren kan fortfarande inte träna för fullt.

– Efter match har jag två dagars vila, de andra har en dag. Sedan har vi två dubbelpass i veckan och jag brukar vara med på ett av dem. Så jag tränar väl en eller två gånger mindre än alla andra och när det är sprinter eller en-mot-en på träningarna brukar jag inte vara med. Jag kör mitt rehabprogram två-tre gånger i veckan, säger han.

Vad betyder det för dig att ha fått den här starten på säsongen efter skadan?

– Jättekul är det. Att vi vinner och att jag spelar min bästa fotboll. Vi har fått en bra start och det ingjuter självförtroende i mig, klubben och supportrarna. Vi rider på en våg nu och hoppas det fortsätter.


Sändningen från mötet mellan Gais och Lund börjar 15.50 på lördag. Matchen går att se här för dig som är Premiumkund och här för dig som har konto eller vill köpa matchen på SportExpressen Play!