Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unik rapport – mäter lagens klimatavtryck

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Ettan.
Ettanfotboll släpper en ny hållbarhetsrapport där man bland annat kartlagt lagens klimatavtryck.Foto: Bildbyrån

I fjol publicerade Ettanfotboll en hållbarhetsrapport som första fotbollsliga i världen.

Nu tar de ytterligare ett steg och i årets rapport har man för första gången mätt ligans klimatavtryck.

– Vi har en långsiktig vision att bli Nordens mest hållbara liga, säger Johan Englund, ordförande i Ettanfotboll.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

För drygt ett år sedan var Ettanfotboll första fotbollsliga som kom ut med sin egen hållbarhetsrapport.

– SEF har ju visionen ”Nordens Bästa Liga”. Vi letade vår profilering och såg möjligheten med hållbarhetspositionen, att åskådliggöra den samhällsnytta som föreningarna i Ettan faktiskt gör, men också faktiskt etablera en profil för den här ligan, säger Johan Englund.

Han är ordförande för intresseorganisationen Ettanfotboll och nu i dagarna släpper de sin andra rapport som kartlagt lagen i Ettan Norra och Södra under 2019.

Ligan jobbar med fem olika hållbarhetsområden i form av ekonomisk, organisatorisk, mänsklig, sportslig och miljö/klimatmässig hållbarhet och siffror kring de olika kategorierna redovisas i rapporten.

Bland annat visar den att samhällsnyttan ökat och att fler föreningar nu har policys kopplade till de olika delarna i hållbarhetsarbetet.

Mäter klimatavtryck

När det gäller miljö och klimat har man i årets rapport mätt klubbarnas klimatavtryck för första gången.

– Vi har en strävan och en vision att bli Nordens mest hållbara liga och som en del av det har vi nu tagit reda på vad vi har för klimatavtryck. Sedan har vi inga stora resurser att göra någon drastisk förflyttning inom klimatområdet, men någonstans måste man börja och mycket är vunnet med att vi nu skapat insikt, säger Johan Englund.

I rapporten har man bland annat tittat på hur lagen transporterar sig till och från träningar och matcher.

– Jag tror det är en tidsfråga innan spelare kommer ifrågasätta eller kanske till och med välja förening baserat på hur man transporterar sig till matcher. Generationen som kommer nu är så mycket mer medveten och kanske ifrågasätter varför det är plastförpackningar runt allt som serveras i bussen och så vidare, säger Englund.

Hur jobbar ni och klubbarna för att minska klimatavtrycken?

– När vi pratar målsättningar med alla föreningar och att de ska etablera en miljö- och klimatpolicy så handlar det om att börja skapa medvetenhet. Att börja ställa frågor till sina leverantörer och sätta frågan på agendan. Bara det kommer att börja göra skillnad.

Vilka slutsatser drar du av siffrorna som kommer fram angående klimatavtrycket?

– Eftersom det är en första mätning är det ganska svårt. Det man kan konstatera är att om man väljer att flyga utomlands för att ha träningsläger så slår det ganska hårt. Det är väl en av sakerna där jag tänker att det kan bli en konsekvens och att det blir en faktor när man planerar sin försäsong. Att fundera på om det finns lika bra men miljövänligare sätt att lägga upp ett träningsläger. Men den största skillnaden kan man göra i vardagen, genom att transportera sig mer miljövänligt till och från träningarna.

Hållbarhetsrapporten släpps i sin helhet under onsdagen.