”Måste hitta en hållbar lösning”

Filip Jägerbrink är årets mittfältare i Ettan.
Filip Jägerbrinks Oskarshamn slogs länge om avancemang till superettan.
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Oskarshamn föll på målsnöret och jakten på superettan fortsätter.

Frågan är om den gör det med eller utan Filip Jägerbrink.

Årets mittfältare i Ettan är osäker på sin fotbollsframtid.

– Jag måste hitta en hållbar lösning på livspusslet, säger 32-åringen.


Se alla matcher i Ettan, Elitettan och SSL på SportExpressen Play!

Ett tag såg de mer eller mindre ostoppbara ut. Inne i oktober månad ledde Oskarshamns AIK Ettan Södra och hade vunnit elva raka matcher på hemmaplan.

Drömmen om superettan levde – sedan tog det stopp.

Tre förluster i oktober gjorde att de tappade mark i toppen och aldrig kom ikapp. Oskarshamn slutade trea med tre poäng upp till Skövde på kvalplats.

– Vi hade ett försprång som vi hade hoppats göra något bättre av, men tyvärr lyckas vi inte hela vägen. Vi kunde inte lägga i en växel till när det behövdes som mest, det är där besvikelsen ligger, säger Filip Jägerbrink.

Nyckelspelaren får nu pris som årets mittfältare i Ettan.

– En glädje i all besvikelse. Det är en av mina bättre säsonger tycker jag. Både jag och laget började jättebra och jag gjorde mål och poäng och fick självförtroende. En bit in på hösten hade jag en liten dipp och sedan hade jag önskat att jag kunde lägga i en högre växel sista omgångarna, men den uteblev, säger han.

”Tror inte det kommer ringa”

Filip Jägerbrink har varit Oskarshamn trogen under nio säsonger i Ettan och har varit med om att både vara nära en plats i superettan och fjolårets krisläge då föreningens framtid var hotad. 

Om det blir ytterligare en säsong återstår nu att se.

– Nu har man precis landat i att säsongen är slut och besvikelsen börjar så sakteliga lägga sig lite. Sedan kommer man in i banorna vad man ska göra härnäst. Alla som följer Ettan vet att det inte är en lätt serie att kombinera med andra åtaganden. Det är lite där jag står i valet och kvalet nu om hur jag vill och ska göra, säger Jägerbrink som kombinerar fotbollsspelande med heltidsjobb som lärare.

Mittfältaren har haft ett första möte med klubben och ska träffa dem igen inom kort.

– De vill att jag fortsätter men någonstans måste man hitta en hållbar lösning över hela livspusslet med jobb, familj och fotboll. I allsvenskan eller superettan öppnas det möjligheter för att situationen kan se annorlunda ut. Där hamnade vi inte nu så får får man ta dialogen därefter, säger han.

Någon förfrågan från klubbar högre upp i seriesystemet har inte kommit.

– Att få den här utmärkelsen är kul men jag tror inte det kommer ringa fem-tio klubbar i år. Jag tycker ändå jag presterat på den här nivån en längre tid så jag förväntar mig inga stordåd att någon klubb högre upp hör av sig. Det hade varit smickrande och jag har alltid sagt att om det kommer anbud från till exempel allsvenskan får man ta ställning till det. Man vill ju alltid sträva högre, säger han.

– Samtidigt är man inte 22 år länge och det finns andra faktorer som spelar, det har jag insikt i.

Oavsett vad som händer för Filip Jägerbrinks del tror han på en ljus framtid för sitt Oskarshamns AIK.

– Samarbetet med Kalmar FF är bättre än någonsin och akademin börjar komma i gång. Vår samarbetsklubb har tagit klivet upp till division 2 och försättningarna finns absolut. Jag tror att AIK, oavsett vilka spelare som är kvar, kommer vara med och fightas i toppen nästa år igen. Det är väl därför man inleder en dialog, för man tror på en bra framtid.


Årets mittfältare i Ettan

Filip Jägerbrink, Oskarshamns AIK


Övriga nominerade:

Gustav Sandberg Magnusson, IF Brommapojkarna

Marijan Cosic, IF Brommapojkarna

Luka Dobrijevic, Oskarshamns AIK/Ljungskile SK

Övriga vinnare