Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarnas ord om hjärtfelet: ”Annars riskerar du ditt liv”

Andreas Kilit är tillbaka på fotbollsplanen efter sin hjärtoperation.Foto: Ramsen Potros

Han var 19 år gammal och levde drömlivet som proffs i turkiska storklubben Fenerbache.

Då fick Andreas Kilit beskedet att ett medfött hjärtfel gjorde att han förmodligen skulle tvingas sluta med fotbollen.

Efter en lyckad operation och en lång rehabperiod är han nu tillbaka på planen.

– En fantastisk känsla, säger 21-åringen.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

När Andreas Kilit hoppade in för Assyriska IK i division 1-mötet med Utsikten för drygt två veckor sedan spred sig en minst sagt speciell känsla i hans kropp.

– Att vara på fotbollsplanen är något man kämpat för i 21 år. Jag har kämpat och kämpat och sedan har det hänt vissa saker på vägen som man inte kan kontrollera, som mitt hjärtfel, säger han.

Hjärtfelen han pratar om kunde ha satt stopp för fotbollskarriären. Det kunde till och med ha slutat värre än så.

Felet upptäcktes 2018 när Kilit tillhörde turkiska storklubben Fenerbache dit han blivit värvad från Jönköpings Södra.

– Först spelade jag för deras U21-lag och sedan var vi några som fick träna med A-laget. De gör kontroller varje år, men eftersom jag kom på vintern gjordes ingen. Så jag körde på den vintern och våren, fick börja träna med A-laget och allt kändes perfekt. Sedan gjordes en rutinkontroll och de upptäckte ett fel på min klaff, berättar han.

Andreas klaff var delad på mitten och felet medfött.

– För de flesta leder det inte till något allvarligt men eftersom jag idrottat mycket har jag utsatt hjärtat för mycket stress. Det hade fått ta lite stryk och det hade blivit som en läcka i klaffen. Så nästan hela mitt liv hade jag spelat på 80-85 procents kapacitet, berättar han.

– Läkarna sa att det var smått otroligt att jag spelat med det hjärtat.

Var det farligt?

– Det började bli farligt, jag har bara gud att tacka för att vi upptäckte det. Hade jag inte åkt till Turkiet tror jag aldrig vi hade upptäckt det. Läkaren sa att om jag spelat ett par månader eller ett år till med det hade jag kunnat kollapsa. Det känns som det var meningen att jag skulle åka till Turkiet så vi upptäckte det.

Försvarsspelaren fick lämna proffslivet i Turkiet och åkte hem till Sverige.

– I början trodde jag inte på det. Men ju längre det gick, speciellt när jag kom tillbaka till Sverige så började jag förstå allvaret. Läkarna här sa samma sak, att det var kritiskt och att jag måste operera. ”Annars riskerar du ditt liv.”

Hur mådde du då?

– Första reaktionen går inte att beskriva, det var chock och sorg. Det kändes som hela ens värld bara kraschade. Jag hade jobbat i 19-20 år och på ett ögonblick förändras allt. Nu har jag lärt mig att inte ta något för givet.

Inledningsvis var Andreas Kilit osäker på om han skulle kunna komma tillbaka till fotbollsplanen. Han började titta på olika tränarkurser för att kunna vara kvar inom idrotten om spelarkarriären var över.

Men några månader efter återkomsten i Sverige fick han tid för en operation – och hoppet tändes.

– Operationen var stor men allt gick bra, jag är jättetacksam för all hjälp jag fått. Första månaderna fick jag inte träna så mycket för att bröstet skulle läka ihop, läkarna fick lugna mig lite, säger han.

Operationen genomfördes i november 2018 och sedan dess har Andreas varit på regelbundna kontroller för att se hur hjärtat reagerar.

Nyligen fick han det besked han längtat efter.

– Sex månader efter operationen var det inte möjligt. Ett år efteråt var det fortfarande inte möjligt. Sedan nu i juni såg det så stabilt och bra ut att de släppte tillbaka mig i spel. Samtidigt är jag fortfarande under observation och ska på kontroll igen i november. Men det var fantastiskt att få det beskedet, det var det jag hade väntat på. När jag fick det kändes det som hela världen öppnades igen, säger han.

Hur tänker du kring riskerna med att spela?

– Det finns två sidor av det. Man kan kolla på siffrorna och alla mätningar vi gör på sjukhuset, och den andra sidan är hur jag personligen känner mig. Nu ser mätningarna och siffrorna bra ut i relationen med att jag känner mig bra efter träning och match, och då känner de att det är okej att jag spelar. I början var jag lite rädd att komma upp i maxpuls, men nu när det är grönt ljus är det bara att köra hundra procent.

För en tid sedan skrev Andreas Kilit på för Assyriska IK i Ettan Södra. Ett lag som är med i toppstriden och slåss om en plats i superettan nästa säsong.

– Vi har en fantastisk trupp och något bra på gång, jag blev själv väldigt imponerad när jag kom. Varenda spelare håller en bra nivå och vi har jättebra tränare, säger han.

Tillbaka på planen har drömmarna om en återkomst till den högsta nivån kommit. Och relationen med Fenerbache finns kvar.

Så sent som i februari bjöd klubben ned honom för att se derbyt mot Galatasaray på plats i Turkiet.

– Har man varit på den nivån en gång vill man tillbaka så klart, men jag ser inte så långt fram nu. Jag kör bara på och när man gått igenom något sådant här finns egentligen inget som stoppar en. Jag har blivit så stark mentalt att små motgångar inte är stora grejer längre, att sitta på bänken någon match eller så löser man enkelt. Jag vill bli så bra som möjligt och se hur långt jag kan komma. Bara att vara tillbaka på planen är fantastiskt men man får inte nöja sig där. Nu är det bara att köra, säger Andreas Kilit.

Han tillägger:

– Oavsett vad man går igenom så kan det omöjliga bli möjligt, man kan uppnå så mycket mer än vad man tror genom att alltid ha tro på sig själv.

Assyriskas nästa match i Ettan Södra är ett riktigt toppmöte borta mot Landskrona på lördag och direktsänds på SportExpressen Play.

 

Andreas Kilits uppmaning till fotbollssverige

”Jag uppmanar klubbar, spelare och föräldrar till spelare/barn som är aktiva inom fotboll eller någon annan sport att utföra kontroller på hjärtat. Det finns andra spelare än jag i Sverige som har liknande problem som slumpvist har upptäckts vid kontroller, något som har räddat mitt och deras liv.”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan. Alla matcher direktsänds på SportExpressen Play.