Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Läkarna tycker det är overkligt”

Se de snyggaste målen i senaste omgången av Ettan.
Nicklas Nielsen.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / Bildbyrån

19 år gammal spåddes han en lysande framtid och spelade i landslaget tillsammans med spelare som John Guidetti, Oscar Hiljemark och Viktor Claesson – då tvingades han att sluta med fotbollen.

Efter att ha kämpat mot skadorna, panikångest och en fått en ”utköpssumma” på 300 000 kronor hävd är Nicklas Nielsen åtta år senare tillbaka.

Mot alla odds.

– Läkarna tycker det är overkligt, säger Landskronas anfallare.


Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

– Om vi backar tio-elva år så var jag i Bois, och då gick fotbollen väldigt bra. Det var ungdomslandslag och klubbar utomlands som jag var i kontakt med, som Villareal. Det hände mycket kring min fotboll just då.

Nicklas Nielsen minns tillbaka på de tidiga åren av en fotbollskarriär som där och då såg ut att ta honom till riktigt höga höjder.

Då kom första allvarliga skadan, 2010.

– Egentligen var det precis då det hände som mest. Det var mycket hajp och snack om en när man var 16 år och fick spela i A-laget och gjorde lite mål. Då drog jag främre korsbandet i knät, säger 27-åringen i dag.

Där och då skulle han precis spela EM med landslaget för spelare födda 1992. I laget fanns spelare som John Guidetti, Abbe Khalili, Oscar Hiljemark och Viktor Claesson.

– En god stomme, det är många som gör det bra och är med i vårt kära landslag nu, säger Nicklas Nielsen.

Han drömde själv om att bli en av spelarna som gick hela vägen, och drömmen såg ut att vara inom räckhåll.

Då var olyckan framme.

– Dagen innan vi skulle möta Sundsvall fastnade jag i gräset och vred till mitt knä. Och ganska tidigt efter operationen märkte jag att något inte stämde. Sex månader senare visade röntgen att kroppen stött bort det inopererade korsbandet. Egentligen var det bara muskler som hållit ihop knät, säger han.

Nicklas drabbades sedan först av en meniskskada, och sedan ytterligare en korsbandsskada.

En ny operation väntade – med samma resultat.

– Då fattade jag direkt, nu är det slut. Ganska fort fick jag beskedet att jag inte skulle kunna spela fotboll igen, säger Nielsen.

Hur var det att få det beskedet?

– Jag hade verkligen ingenting att studsa tillbaka på och hade hoppat av skolan, vi var heltidsproffs på den tiden. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med mitt liv och det tog ett bra tag innan jag förstod att jag behövde plugga.

Han började till slut studera till fordonstekniker och jobbar som bilmekaniker i dag. Men ganska snabbt insåg han att fotbollen på något sätt fattades i hans liv.

– På ett eller annat sätt var jag tvungen att tillbringa viss tid på en fotbollsplan. Även fast läkare sagt att jag inte kunde spela bestämde jag mig för att testa att stå i mål i moderklubben i division fem. Där blev jag förstemålvakt, och det hjälpte mig en hel del. Jag kom tillbaka och fick lite glädje.

Hur kom det sig att du testade som utespelare igen?

– En ren slump. Jag var med på någon possessionövning och det kändes okej. Sedan saknades det folk på en B-lagsmatch och jag sa att jag kunde sitta på bänken. Jag fick spela en halvtimme och gjorde två-tre mål, och det kändes tillräckligt bra för att ge det en chans.

– Sedan stod jag inte i mål en minut till.

Trotsade läkarna

Trots att läkarna tydligt rekommenderat honom att inte spela fotboll igen valde Nicklas Nielsen att göra comeback.

– Så mycket tänkte jag inte på det, jag gick på min känsla och vad jag tyckte var roligt och vad som kunde ge mig mest i livet. Jag sa till min sjukgymnast att jag kommer spela oavsett vad ni säger.

Vad sa han?

– Samma som i dag, de tycker det är overkligt. 

Nicklas började ösa in mål i femman, gick vidare till fyran och levererade 30 mål. Även i division 3 fortsatte målproduktionen i samma tempo.

Klubbar högre upp visade intresse – men det fanns en hake. När han tvingades sluta med fotbollen fick han försäkringspengar som har var tvungen att betala tillbaka om han skulle spela på högre nivå.

”Jag fick dödsångest”

Det handlade om 300 000 kronor som han till slut fick dispens för att på division 2-nivå.

– Då spelade jag en säsong i Hittarp och det var speciellt. Fotbollen var okej och jag vann interna skytteligan, men jag åkte på panikångest. En halv säsong vågade jag knappt spela. Det hände mycket i livet just då och jag fick bland annat barn vilket var en stor omställning i livet. Jag fick dödsångest och var livrädd för att försvinna. Jag krigade med sådant skit hela året och fick fantastisk hjälp av psykologer och klubben betalade för undersökning av hjärtat.

– Först då började jag hitta rätt väg tillbaka, när jag fått svart på vitt att inget var fel på hjärtat.

Men beslutet kring att han inte fick spela högre än division 2 låg kvar och Nicklas valde att kliva ned i division fem igen.

– Förra året gjorde jag 44 mål i division fem inklusive kvalet. Då tog jag kontakt med Folksam och frågade vad som krävdes för att spela högre. Jag hade pratat med tränarna i Landskrona lite och vi hade skämtat om att vi skulle hitta en sponsor så jag kunde spela högre upp. Jag bestämde mig för att skriva och fråga vad som krävdes för att få spela på elitnivå igen, säger han.

Svaret förvånade honom.

– De sa att de inte skulle kräva någon återbetalning om jag spelade högre, det blev en nytändning.

Vill spela vidare

Efter ett lunchmöte med Landskronas tränare Billy Magnusson och Max Mölder fick Nicklas chansen att träna med laget en gång i veckan under slutet av förra säsongen.

Och till slut kom beskedet att klubben ville skriva kontrakt.

– Sista träningen på året fick jag veta det, det var väldigt mycket lycka. Jag kan vara ärlig och säga att om det varit andra tränare hade jag inte fått kontrakt, för jag var inte tillräckligt bra. Men jag hade två tränare som trodde på mig och att det skulle kunna bli något. Nu har jag fått spela ganska mycket det här året och ligger tvåa i interna skytteligan.

”Jag hoppas få förlängt”

Mot alla odds har Nicklas Nielsen tagit sig tillbaka till en hög nivå och har gjort fem mål på 17 matcher för Landskrona som jagar uppflyttning till superettan.

En helt makalös historia.

– Framför allt känner jag en stolthet. Jag tror inte det är så vanligt att spelare utan korsband kan ta sig från division fem till ettan och spela på en hyfsad nivå. Och division 1 är svåraste serien att spela i skulle jag påstå när man är tvungen att jobba vid sidan av. Jag har en sambo hemma som gör det här möjligt, utan henne skulle det aldrig gå.

Hur mår din kropp i dag?

– Nu ska jag inte ljuga här, det är klart jag fått lite smällar. Jag har inte varit helt ärlig med mig själv och fick en smäll på knät tidigare i år men valde att inte säga något. Det har förlängt processen lite att ha ett helt smärtfritt knä. Men det är mer en överbelastning, annars känns det bra.

Nicklas Nielsen missade ett par matcher nyligen men var tillbaka i truppen i segern mot Eskilsminne senast och hoppas vara tillbaka på planen igen inom kort och bidra under Landskronas slutspurt där siktet är inställt på superettan.

Sedan vill han förlänga karriären ytterligare.

– Kontraktet går ut och det är klart jag hoppas få förlängt. Förhoppningsvis ska jag få spela ett år till i alla fall och försöka bidra på en mer jämn nivå och ännu mer. Jag tror och hoppas det, säger Landskronas mirakelman.


Ligger tvåa

Landskrona ligger tvåa i Ettan Södra, tio poäng efter Värnamo och fem poäng före Utsikten som dessutom har en match mer spelad.

På lördag ställs laget mot Oskarshamn på hemmaplan, en match som sänds på SportExpressen Play med start 15.00.

Helgens matcher i Ettan Södra

Lördag

13.00: Lund-Karlskrona, Lindome-Qviding.

14.00: Tvååker-Skövde, Motala-Eskilsminne.

15.00: Landskrona-Oskarshamn, Torn-Värnamo.

17.00: Utsikten-Assyriska.

Söndag

17.00: Trollhättan-Linköping.