Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kör man fast måste man ändra något”

Se de snyggaste målen från förra omgången av Ettan.
Adam Wästlund.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Som tolvåring kom han till Gais – och 2019 debuterade Adam Wästlund i superettan.

Speltiden blev knapp, och nu gör talangen en omstart med Qviding i Ettan Södra.

Där hoppas han ta samma steg som flera spelare gjort före honom.

– Det är ju mycket bättre att spela från start i Ettan än att sitta på bänken i superettan som ung spelare, säger han inför kvällens derby mot Utsikten som sänds på SportExpressen Play.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

Han var bara tolv år när han kom till Gais och som 17-åring fick han kontrakt med A-laget.

2019 kom debuten i superettan och Adam Wästlund, född 2001, fick chansen i nio matcher.

2020 lånades han ut till Qviding och gjorde 28 matcher i Ettan Södra, och inför årets säsong blev övergången permanent.

– Inför förra säsongen kände jag att jag behövde få spela seniorfotboll. Jag hade varit uppe i Gais A-lag i en säsong då och inte spelat så mycket, jag fick några inhopp och någon start. Men när det inte såg ut som jag var tänkt att ta en plats i elvan i Gais kände jag att jag inte kunde sitta ett år till på bänken, säger han i dag.

– Qviding kom upp och det kändes bra direkt. Det är ju mycket bättre att spela från start i Ettan än att sitta på bänken i superettan som ung spelare.

Inför i år skrev han på ett ettårskontrakt med Qviding.

– Man vill inte få känslan att man kört fast, och känner man att man kört fast måste man ändra på något. Nu kände jag att jag trivdes jättebra i Qviding förra året och vi hade något bra på gång, det blev ett lätt val.

Var med på talanglistan

Så långt ångrar han sig knappast. 

Adam Wästlund har startat sex matcher så långt och laget ligger femma i tabellen, med en match mindre spelad än toppkonkurrenterna. Upp till serieledning är det fem poäng inför kvällens derby mot Utsikten.

– Vi känns starkare i år och mycket tror jag är för att många fått ett seniorår. Vi hade en väldigt ung trupp i fjol, säger Wästlund som rankades som en av seriens stora talanger inför årets säsong.

Vad har det betytt för din del att få speltid i Qviding?

– Jättenyttigt har det varit. Jag har fått en helt annan känsla för vad seniorfotboll handlar om och blivit mognare.

Kvällens motståndare Utsikten tippades vinna Ettan Södra inför säsongen men ligger just nu nia med elva poäng på åtta matcher.

– Ett jäkligt bra lag. Även om de inte fått till det som de tänkt är de riktigt bra. Jag tror det blir mycket kamp, det kommer vara två hungriga lag som vill visa vad de går för, säger Wästlund som hade Utsiktens manager Bosko Orovic som tränare under sin tid i Gais.

– Honom gillar jag jättemycket, det var han som plockade upp mig i A-laget och jag har bara gott att säga om honom. Och jag har spelat med flera av spelarna där så jag vet vilka kvaliteter de sitter inne på, säger han.

”Många klubbar kollar”

De egna kvaliteterna hoppas Adam Wästlund ska ta honom vidare i karriären.

Han har redan hunnit med att debutera i superettan, 2019, och i framtiden drömmer han om att nå högre än så.

– Klart att jag hoppas göra ett bra år nu och sedan ta mig vidare, det är målet. Men jag har inte växt ur division 1 ännu utan det finns mycket att växa in i här. Med speltid och tålamod kommer jag utvecklas. Då kommer allt annat på köpet, säger han.

Det faktum att många spelare från Ettan tagit steg uppåt i karriären de senaste åren sporrar honom.

– Jag har tänkt på det. Många klubbar kollar nedåt och det är väldigt roligt. Om en del spelare går vidare från Ettan och presterar på en högre nivå blir det väl så. Det visar att det finns kvalitet i Ettan som är bättre än många tror, säger Adam Wästlund.


LÄS MER: Matcher varje dag – i en vecka: ”Perfekt inför EM”