Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Klubben har en oerhörd potential”

Elias Durmaz under tiden i Hammarby.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Han tog steget till Hammarby och karriären pekade spikrakt uppåt.

Då stötte Elias Durmaz på sin första motgång och fick starta om.

Inför helgen där Vasalund kan ta steget upp till superettan berättar han om det turbulenta slutet i Syrianska, succén med Vasalund och vad hans bror betytt för hans karriär.

– Det har varit väldigt lärorika år för mig, säger mittfältaren.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Vi backar bandet till 2017. Elias Durmaz är ny i Hammarby dit han värvats från BK Forward. Han är en lovande talang som representerar Sverige i olika ungdomslandslag och spås kunna göra en liknande resa som hans bror, landslagsspelaren Jimmy Durmaz.

Och det börjar lovande.

– När jag tog steget till Hammarby flöt allt på bra. Det gick spikrakt uppåt tills jag fick min första motgång, säger han i dag.

– Första året gick jättebra. Andra året blev det ändringar i styrelsen, man bytte sportchef och tränare. Det kom en ny tränare som helt enkelt inte trodde på mig utan andra spelare och det fanns inte så mycket man kunde göra. Det var jättetufft mentalt.

Nu, när Elias Durmaz kan blicka bakåt, ser han ändå tiden i Hammarby som värdefull.

– I början gick allt spikrakt uppåt för mig, sedan fick jag min första motgång. Därifrån har jag lärt mig jättemycket och det har varit väldigt lärorika år. Jag är tacksam för de beslut jag tagit och skulle inte vara den människa och fotbollsspelare jag är i dag om jag inte gjort det, säger han.

Vad är det framför allt du lärt dig under de här åren?

– Mycket om att ha tålamod. Som ung vill man ibland stressa fram saker och ting när det inte går din väg. Det handlar mycket om att inse vart du är och inte titta på någon annan, det är din egen resa. Alla har olika resor till att nå sina mål.

Mittfältaren berättar att han fått mycket stöd från sin familj där landslagsmeriterade brodern Jimmy, som nu tillhör Galatasaray, ingår.

– Jag bollade med honom innan jag skrev på för Vasalund och pratar dagligen och frågar om tips. Han har hjälpt mig oerhört mycket, speciellt med den mentala biten. Han har varit med om mycket och har hjälpt mig med den mentala bilen, jag är oerhört tacksam över det. Han har betytt mycket för mig de här åren.

Efter 2018 lämnade Durmaz Hammarby och skrev på för Syrianska. Efter en säsong där med tio matcher från start i superettan såg han fram emot 2019.

Då kom beskedet att klubben tvångsnedflyttades till division 2.

– Eftersom det var de sista dagarna på transferfönstret hade jag förberett mig på att spela med Syrianska, så det var jobbigt. Det var jobbigt mentalt, men sedan var det skönt att vi fick igenom den här lösningen med Vasalund. Och det blev jättebra för mig, säger 20-åringen.

Har skrivit långt kontrakt

Nu är han en del av det Vasalund som leder Ettan Norra och som, om resultaten går deras väg, kan bli klart för superettan redan i helgen.

Durmaz har noterats för 20 matcher, varav nio från start, och fem mål.

– Redan från dag ett kände jag mig som en av grabbarna i laget, de tog hand om mig jättebra. För mig känns det som jag är på rätt plats nu, och det handlar om att fortsätta jobba vidare mot mina mål. Om laget går bra går individen bra och mitt mål nu är att få upp Vasalund i superettan.

Klart jag drömmer om att bli proffs, spela i allsvenskan och utomlands. Men man måste tänka i nuet och jobba hårt.

I det Vasalund som imponerat i år finns spetsspelare som Ekin Bulut, Mai Traore och Marko Nikolic – men Elias Durmaz vill främst lyfta kollektivet.

– Först kan jag säga att vi är i en jättebra position, leder serien och är där vi vill vara – men ingenting är klart. Sedan skulle jag säga att det är vårt hårda arbete som tagit oss hit. Från spelare till ledare och alla i föreningen. Vi har en bra laganda, håller ihop som lag och är hårt jobbade. Kvaliteten och sådant vet vi att vi har, säger han samtidigt som han ändå vill plussa lite extra för 21-årige Isak Hien.

Mittfältstalangen har själv skrivit på ett flerårigt avtal med klubben och ser fram emot att vara med på föreningens resa.

– Klubben har en oerhörd potential. Det är duktiga ledare och människor som jobbar inom föreningen och det handlar bara om att ta hand om den oerhörda potentialen som finns, säger Elias Durmaz.

Toppstriden i Ettan

I Ettan Södra leder IFK Värnamo serien med nio poäng ned till tvåan Landskrona på kvalplats.

Landskrona möter jumbon Karlskrona på fredagskvällen och Värnamo ställs mot Lund 13.00 på lördag.

I Ettan Norra är det Vasalund som har greppet om direktuppflyttning med tio poäng ned till Brommapojkarna.

Vasalund möter närmast Gefle borta med start 15 på lördag och BP ställs mot Täby 24 timmar senare.

Alla matcher sänds på SportExpressen Play.