Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubbarnas önskemål: Vill undvika enkelserie

Trelleborgs FF.
Jimmy Fors.Foto: Idrottsfoto.com / Idrottsfoto.com

Startdatumet för Ettan är fortfarande satt till 21:a maj.

I dagarna kan nya besked komma – och klubbarnas förhoppning är att undvika en enkelserie.

– En klar majoritet vill verkligen spela en dubbelserie, säger Jimmy Fors, utvecklingschef på Ettanfotboll.

Seriestarterna för Allsvenskan och Superettan har sedan tidigare skjutits fram till 14:e juni.

När det gäller division 2 och 3 på herrsidan samt ettan på damsidan är det planerat att säsongerna ska inledas i juni månad men spelas som enkelserier.

Ettan Norra och Södra har fortfarande 21:a maj som planerat datum för seriestart – något som kan förändras inom kort.

Under tisdagen sitter förbundsstyrelsen i sammanträde och då ska bland annat seriestarten för Ettan tas upp.

– De har bett oss att komma med ett yttrande utifall 21:a maj inte skulle fungera. Det görs proaktivt, sedan tror jag de flesta har svårt att se att vi ska starta 21:a maj om man inte får spela träningsmatcher nu, säger Jimmy Fors.

Han är utvecklingschef på Ettanfotboll och har varit med och samlat in åsikter från klubbarna till den skrivelse som skickats till förbundsstyrelsen.

Föreslår seriestart i juni

– I det här fallet har vi jobbat med dubbla enkäter och en referensgrupp för att komma med ett yttrande. Det vi ser är att en klar majoritet verkligen vill spela en dubbelserie, och de flesta av klubbarna klarar att spela en del vardagsmatcher så det är genomförbart, säger Jimmy Fors.

Han fortsätter:

– Ett komprimerat spelschema med fler vardagsmatcher skulle ju innebära förlorad arbetsinkomst som klubbarna måste ersätta spelarna med vid vissa bortamatcher. Samtidigt, om man vänder på timglaset, så har många föreningar sålt årskort och sponsorpaket som involverat 15 hemmamatcher. Skulle det bli en enkelserie är det pengar som ska betalas tillbaka.

I skrivelsen har en majoritet av föreningarna meddelat att de är positiva till en dubbelserie så länge man kan komma igång med säsongen i mitten av juni.

– De datumen (första eller andra helgen i juni) som ligger som förslag i skrivelsen tror jag är rimligast om alla föreningar ska klara det utan alltför stor påfrestning på ekonomin. Det är viktigt att komma ihåg att många föreningar balanserar med ekonomin just nu, säger Jimmy Fors.