Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En klubb jag älskar och brinner för”

David Löfquist har varit med på Mjällbys resa från ettan till allsvenskan.Foto: Bildbyrån

2017 återvände David Löfquist till Mjällby och gick från proffsspel i Kina till ettan södra.

Det skulle visa sig bli starten på ett återtåg som ledde ända till allsvenskan.

Här berättar Mjällbyprofilen om året i ettan och nycklarna bakom den makalösa resan.

– På något sätt är det ”mission completed”, säger lagkaptenen.

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Efter åtta mål och sex assist den allsvenska säsongen 2011 drog David Löfquist vidare.

Han lämnade Mjällby, skrev på för italienska Parma och via spel med Gubbio i Serie B, Malmö FF och danska Odense var han sedan tillbaka säsongen 2014.

Det året slutade med en degradering från högsta serien – och 2015 rasade Mjällby hela vägen den i division 1.

– Backar man bandet så åkte vi ur allsvenskan 2014, superettan 2015 och sedan var det relativt nära att klubben trillade ned i division 2 under 2016 också. De spelade en avgörande match på slutet, vinsten där och att man stannade kvar i division 1 blev på något sätt en nytändning i Mjällby. Man fick stopp på blödningen som varit de två tidigare åren när man åkte ur serierna, säger David Löfquist.

Säsongen 2016 var han själv inte med i bottenstriden av ettan utan hade lämnat föreningen för ett proffsäventyr i Kina.

Men 2017 återvände Mjällbyprofilen hem.

– Klart att man hade spelat på elitnivå i allsvenskan, superettan och varit utomlands så det var ett steg ner, men någonstans måste jag försvara ettan lite. Det finns fantastiskt många duktiga fotbollsspelare där, och vi hade ett riktigt bra lag. Jag kände att jag ville komma tillbaka till Mjällby och vara en del av satsningen och energin som fanns i klubben. Jag kände att vi hade stora möjligheter att ta klivet upp och ville ge tillbaka för 2014 och -15 när jag var där och vi trillade ur serierna, säger Löfquist.

Sagt och gjort – han skrev på för Mjällby och resan mot allsvenskan startade.

– När jag kom tillbaka 2017 kände jag att det var en ny energi i klubben, klara riktlinjer på att man skulle tillbaka till elitfotbollen så fort som möjligt. 2017 fick vi ihop ett bra lag och tog kvalplatsen men förlorade mot Örgryte. Jag blev utvisad i hemmamatchen och fick inte spela returen i Göteborg, minns mittfältaren tillbaka.

Löfquist under året i ettan 2018.Foto: Bildbyrån

2018 blev säsongen då Mjällby tog sig upp i superettan. Laget vann ettan södra med tolv poängs marginal ned till Oskarshamn på andraplatsen.

– Redan på försäsongen kände man att det skulle mycket till för att något lag skulle vara ovanför oss efter 30 omgångar, vi var ett snäpp bättre än alla lag det året, säger Löfquist.

Vad var nycklarna till att ni klarade det?

– Från året innan hade vi redan en bra grund med ett eget spel och vi var starka defensivt. Sedan var vi otroligt effektiva framåt och hade egentligen alla ingredienser. Vi hade tyngd i Jacob Bergström, snabbhet i ”Buba” (Bubacarr Jobe) och Joel (Nilsson) på kanterna och passningsskickliga innermittfältare. Vi hade ett komplett lag.

Tränaren lämnade

Framgångarna till trots så var det lite turbulent under sommaren 2018. Tränaren Jonas Andersson valde nämligen att kliva av i juni månad och hans assisterande Milos Milojevic tog över.

– Jonas la grunden och sedan när han klev av fortsatte Milos. Han hade varit med hela säsongen så han visste redan när han tog över vad alla gick för. Det blev inga större förändringar egentligen, säger Löfquist.

Är det någon av matcherna 2018 som sticker ut extra mycket?

– En match jag minns extremt mycket är när vi spelar hemma mot Oddevold. Det blir gruff i spelargången i halvlek, vi får en utvisad och de får en utvisad. Sedan går vi ut och kör över dem i andra halvlek tio mot tio, det var klasskillnad. Den matchen kommer jag väl ihåg med tanke på att det blev en sådan överkörning i 45 minuter, och jag tror det var där någonstans vi tog ett bra steg mot att vinna serien.

Jubel efter allsvenska avancemanget 2019.Foto: Bildbyrån

Efter avancemanget till superettan gick resan vidare av bara farten. Mjällby vann serien och spelar den här säsongen i allsvenskan.

För David Löfquist har resan varit minst sagt speciell.

– Så klart betyder det jättemycket, framför allt eftersom jag var med första gången vi gick upp i allsvenskan 2009 och sedan när vi rasade genom både allsvenskan och superettan. Att få komma tillbaka till Mjällby, bidra och vara med på hela resan genom division 1 upp till elitfotbollen igen betyder extremt mycket, på något sätt är det ”mission completed”, säger David Löfquist.

Personerna som betytt mest för Mjällbys resa enligt David Löfquist

”Det är så klart många, man jag vill att du tar med de ideella krafterna som finns på Strandvallen. De är en stor bidragande orsak till det här.

Sedan klev Magnus Emeus in som ordförande i ett tufft läge och har gjort ett fantastiskt jobb med den ekonomiska delen.

Hasse Larsson, sportchefen, gör det jättebra med små medel och brinner verkligen för Mjällby. Han är nog Sveriges sämst betalde sportchef men lägger mest tid, en fantastisk människa.

Sedan tränarna Jonas Andersson och Milos Milojevic och spelarna Joel Nilsson, Jesper Gustavsson och de andra som varit med på hela resan i Mjällby sedan barnsben.”