Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kan bli allsvensk – till att börja med”

Tobias Linderoth tränar Skövde som ska kvala till superettan. Dubbelmötet mot Akropolis sänds på Expressen.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Hasse Backe.
Foto: OLLE SPORRONG
Tobias Linderoth under tiden som spelare i FC Köpenhamn. Här i duell med Paul Scholes, Manchester United, under en Champions League-match.
Foto: DANIEL NILSSON / BILDBYRÅN

En gång i tiden tog Hasse Backe Tobias Linderoth till FC Köpenhamn som spelare.

Nu ser han sin tidigare adept göra succé som tränare.

Och han är inte förvånad.

– Han lämnar ingenting åt slumpen, säger Backe.


Se kvalet till superettan på Expressen! Matcherna sänds på Expressen.se för dig som är Premiumkund eller på SportExpressen Play!

När Tobias Linderoth värvades till FC Köpenhamn 2004 var Hasse Backe tränare för laget.

– Vi tog honom från Everton och efterhand blev han en väldigt tongivande spelare och även viktig för landslaget, säger Backe i dag.

Den tidigare tränaren jobbar numera som tv-expert och är inte förvånad över att Tobias Linderoth valt tränarbanan och fört Skövde AIK till ett kval mot superettan där laget ställs mot Akropolis i ett dubbelmöte.

– Det är ju bara att titta på hans far Anders som haft en väldigt bra tränarkarriär. Tobias kan man nästan betrakta som en tjurskalle som aldrig ger upp, han gräver in i det sista och lämnar inget åt slumpen. Och är du väl förberedd klarar du dig ofta väldigt bra, säger Backe.

”Har den karaktären”

Han tror på en ljus framtid för Tobias Linderoth som tränare.

– Han har fått med sig så mycket från sin spelarkarriär och nu har han fått en vettig start som tränare. Han har fört Skövde till kval och har fått en bra ryggsäck från tiden i Elfsborg. Jag tror hans ambitioner är solklara, det han själv tänker satsa på det genomför han. Han har den karaktären, säger han.

Hur långt kan han gå som tränare tror du?

– Absolut allsvensk tränare till att börja med, det tror jag han har alla förutsättningar och möjligheter till. Sedan vet man inte vart det kan bära vidare. Han har säkert samlat på sig saker från alla tränare han haft, säger Backe.

Han fortsätter:

– Det skulle inte förvåna mig om han kommit hem från träningar och ritat ned det vi körde och gallrat ut vad som var bra och dåligt. Vi hade en hel del dialog med honom före och efter match om det taktiska. Det fanns nog något embryo i honom som funderade i de banorna. 

Så spelas kvalet

Torsdag 2 december

19.00: Dalkurd-Gais - se matchen med Premium här!

19.00: Skövde-Akropolis - se matchen med Premium här!


Söndag 5 december

14.00: Akropolis-Skövde

16.00: Gais-Dalkurd


Matcherna direktsänds för dig som är Premiumkund och på SportExpressen Play!