Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag älskar det här, det känns helt rätt för mig”

Jonas Therns Värnamo har imponerat stort under årets säsong och leder Ettan Södra.Foto: Bildbyrån

Som spelare nådde han världseliten och blev en firad landslagshjälte.

Som tränare har Jonas Thern valt att verka på en betydligt lägre nivå hemma i Värnamo.

Där gör han succé och är på väg att ta klubben till superettan – för andra gången.

Nu berättar han om sin filosofi och varför han konsekvent har nobbat elitklubbarna.

– Jag älskar det här, det känns helrätt för mig, säger Thern. 

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Spelarkarriären tog honom till klubbar som Benfica, Napoli och Roma. Han spelade i landslaget, tog VM-brons och fick Guldbollen.

Ett tag såg även tränarkarriären ut att gå i samma riktning då Jonas Thern tränade Halmstads BK och nämndes som en potentiell förbundskapten för Sverige – men han valde då att dra sig tillbaka från elitfotbollen. 

2010 gästspelade han visserligen som seniortränare och förde ett talangfullt IFK Värnamo, med bland andra sonen Simon i laget, till superettan och han har funnits med som scout kring A-landslaget. Men i övrigt har han valt att inte verka på elitnivå.

Nu är han tillbaka som klubblagstränare och i fjol tog Jonas Thern sitt IFK Värnamo till en sjunde plats i Ettan Södra efter degraderingen från superettan året innan.

Den här säsongen gör laget stor succé.

Tolv omgångar in i seriespelet har de tagit 30 poäng och har imponerande 29-5 i målskillnad.

– Hittills har det gått bra, men det kan snabbt vända. Jag pratade precis med en här i padelhallen och sa att man varit med förr inom fotbollen och helt plötsligt vänder det och man undrar varför vi inte vinner mer. Det gäller att vara ödmjuk och det är något vi jobbar med varje dag, säger Thern när han svarar i telefonen.

IFK Värnamo har fått jubla en hel del den här säsongen.Foto: Bildbyrån

Att få till en intervju med Jonas Thern brukar inte vara det lättaste och han pratar helst inte om den imponerande resultatraden mer än nödvändigt.

Däremot pratar han gärna om sitt IFK Värnamo. Klubben där han valt att verka trots att anbud knappast har saknats från elitklubbar genom åren.

Han har haft flera roller inom föreningen, sedan i fjol är han huvudansvarig för A-laget.

– Man måste ju ha något att syssla med. Jag älskar fotboll, bor i Värnamo och älskar staden och tycker det är fantastiskt fint för mig. Jag strävar inte efter något annat utan är mycket nöjd över att få vara där jag växte upp. På fotbollsplanen där vi tränar nu sprang jag runt varje dag i alla år innan jag flyttade, säger han.

Att han skulle hoppa på ett annat tränaruppdrag i en klubb högre upp i seriesystemet verkar inte särskilt aktuellt.

– Jag kommer inte byta bort det här, det gör jag inte. Det ska vara om känslan kommer att man vill göra något annat, men det ska mycket till. Jag älskar det här, det är en så härlig miljö med fotbollen och det känns helrätt för mig, säger han.

Har det börjat ringa från elitklubbar igen efter framgången med Värnamo?

– Jag tror de har tröttnat, det är många som ringt genom åren. Sedan har jag aldrig förkovrat mig vad det gäller utbildningar och så. Nu måste jag ju göra det till nästa år för även i ettan måste man ha vissa papper för att visa att man varit på utbildningar. Samtidigt är jag inte hundra på att det är det jag vill göra, då får man hitta en annan lösning.

Just tränarutbildningarna är ett ämne som Jonas Thern haft åsikter om tidigare.

Det har han även den här gången.

– Självklart kan man gå utbildningar och jag har aldrig sagt att utbildning är dåligt, däremot har jag undrat varför jag ska göra det när jag inte behöver. Den fotbollen jag vill jobba med, träna och spela vet jag redan hur jag vill handskas med, säger han.

– För mig är det inget nytt, jag har spelat fotboll hela livet och lärt mig rätt mycket av de jag haft. Jag är intresserad och tycker själv jag är duktig på att träna fotbollsspelare, och om jag är osäker på något får jag fråga någon som är bättre än jag själv på det.

”Är ganska halvkassa”

Resultaten med Värnamo den här säsongen vittnar om att Jonas Thern vet vad han pratar om. 

Vad är nycklarna bakom er starka start?

– Det finns absolut inte en grej att peka på utan det är jättemånga. För det första en grupp som svetsats samman genom en lite längre försäsong där vi kanske fick tid att nöta lite extra både offensivt och defensivt, men framför allt spelarnas karaktär att vilja göra rätt för sig på planen, säger Thern.

Han fortsätter:

– Många spelare drömmer om att spela i allsvenskan och bli utlandsproffs men just nu är man i Värnamo och då gör man det bästa här. Gör man då en bra prestation kommer möjligheten finnas att ta sig vidare. Och egentligen är det vår filosofi, att utveckla både egna produkter och de vi tar in och göra dem bättre. Då får vi lite tillbaka ekonomiskt när de går vidare, annars överlever inte klubbarna i division 1.

Jonas Thern lyfter fram de ideella krafterna som jobbar i en klubb som IFK Värnamo och betonar hur många det är som hjälpts åt för att få föreningen att fungera.

– Många ställer upp och jobbar mer än vad som är sagt, och jag tror den andan genomsyrar hela föreningen. Det har det alltid gjort så länge jag kan minnas.

På fotbollsplanen lägger han personligen ned mycket av sin tid och försöker skapa ett spel utifrån den fotbollsfilosofi han tror på.

– Vi vill vara de som försöker styra matcher så mycket som möjligt, sedan får man anpassa lite efter den spelargrupp man har. Jag tycker vi hittat något bra med gruppen vi har nu där vi jobbar bra organiserat och alla gör sitt jobb i den roll man har. I rollerna försöker vi ge spelarna mycket individuell frihet inom lagets ramar så man inte stryper dem. Det finns alltid konstnärer i ett fotbollslag och ska man tala om att de ska springa upp och ner i en korridor och slå inlägg stryper man dem. Vi ställer vissa krav vad vi vill få ut, sedan släpper vi rätt mycket av deras kreativitet fri, säger Thern.

Han konstaterar att ett lag behöver självförtroende för att lyckas och att det är något som IFK Värnamo just nu har gott om.

Samtidigt passar han sig för att laget ska slå sig för bröstet och berättar om ett samtal med en tränarkollega i ett annat lag inför en försäsongsmatch i våras.

– Han sa att han hade sett oss spela och tyckte att vi såg bra ut. Jag sa att vi hade hållit ihop laget bra och spelat bra försvar, sedan låg vi under med 3-0 efter första halvlek och släppte in sex mål i matchen, säger Thern.

Då vill du kanske inte prata så mycket om att ni bara släppt in fem mål på hela säsongen?

– Nej, jag tycker fortfarande att vi är ganska halvkassa, säger Jonas Thern och leendet på andra sidan telefonluren är lätt att föreställa sig.

Se alla Värnamos matcher

Samtliga matcher i Ettan sänds på SportExpressen Play den här säsongen.

Värnamos nästa match är toppmötet med Torn som spelas på söndag.

Den matchen startar 17.00.

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan. Alla matcher sänds på SportExpressen Play.