Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inga fantasisummor – det är en skälig lön”

Freddy Adu kommer till Sverige inom kort.Foto: JOEL MARKLUND / JOEL MARKLUND © BILDBYRÅN

Förra veckan blev Freddy Ady klar för Österlen FF – och snart kommer han till Sverige.

Här berättar klubbens sportchef Malik Sesay om hur värvningen gick till, hur de ska få Adu i toppslag och kommenterar mittfältarens lön.

– Det handlar om att ge och ta mellan oss och honom, säger sportchefen.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Sällan har en nykomling i division 1 fått så många rubriker som Österlen FF fick under förra veckan.

Laget blev nyligen klart för spel i Ettan kommande säsong och rivstartade med att presentera forne supertalangen Freddy Adu som första nyförvärvet. 

– Ett eko som heter duga blev det. Jag trodde det skulle bli hyfsat stort, det är trots allt en speciell spelare som varit på en hög nivå, men kanske inte så stort som det blev. Jag tycker bara det är roligt för det är en positiv nyhet för klubben. Nu är det upp till våra tränare att få honom i den formen han ska vara i, säger Malik Sesay.

Hur lyckades ni med värvningen?

– Genom mitt nätverk kan man säga. Först var det bara löst prat och tänk egentligen. Sedan märktes det plötsligt på honom att han verkligen ville detta. Då kände jag att han är ändå bara 31 år och varför inte ta chansen om den finns, för mig hade det varit ett misstag att inte ta vara på den här möjligheten.

Han är själv nybliven sportchef i föreningen som gör en uttalad satsning uppåt. Bland annat har de fått in en stor sponsor i företaget Sagari Sports och nyligen rekryterat tidigare landslagsspelaren Jörgen Pettersson som assisterande tränare åt Agim Sopi som förde laget upp i år.

– De är fotbollsintresserade och känner att det här kan ge bra respons. Om vi går upp mår ju de också bra som företag. De vill göra det av rent intresse och det känns jätteroligt att vi fick den här möjligheten med extra ekonomiskt stöd, säger Sesay om den nya sponsorn.

Men värvningen av Adu är ingen jätteinvestering menar sportchefen.

– Det handlar inte om stora pengar, det handlar om att ge och ta mellan oss och honom. Visst har han en lön, men den är skälig för honom och klubben. Det är inga fantasisummor vi pratar om, han är här för att han ska tillbaka, säger Sesay.

Han har själv inte träffat Freddy Adu men pratat med honom ett flertal gånger via videosamtal.

– En mycket sympatisk och professionell människa som förstått vad som gått snett i sin egen karriär. Han vet vad det handlar om och vad han måste göra.

Planen är att Adu ska komma till Sverige under november månad. Sedan återvänder han till USA innan han flyttar över permanent när försäsongen drar i gång.

– Han kommer vara här i två veckor för att lära känna spelare, tränare och klubben. Sedan kommer han tillbaka till träningsstart i januari. Han låter väldigt inspirerad och vill tillbaka till elitnivå samtidigt som vi vill upp till elitnivå. Vi kan försöka hjälpa honom på traven och han kan hjälpa oss, säger sportchefen.

Freddy Adu kommer att bo i Malmö och pendla till lagets träningar.

– Han blir behandlad som alla andra. Han åker med några av killarna ibland och kör väl kanske själv ibland. Det är viktigt för oss att få honom att anpassa sig socialt så fort som möjligt, det kommer trots allt vara en omställning.

Drömmer om allsvenskan

Mittfältaren Adu har under sin karriär representerat klubbar som Benfica och Monaco. Nu har han inte spelat sedan han representerade Las Vegas Lights under 2018.

– Fysiska statusen är mycket bra, sedan har han inte spelat på ett tag. Men han har den fantastiska svenska försäsongen framför sig på tre-fyra månader så han har gott om tid att komma i bra form fysiskt och fotbollsmässigt. Han tränar stenhårt där borta med individuella tränare, säger Sesay.

Varför har han inte spelat den senaste tiden?

– Han berättade att lite handlar om att han haft en ryggskada som inte gett med sig. När det släppte skulle han få kontrakt med en MLS-klubb i Florida tror jag, men då kom corona. Sedan har han väntat på att det ska släppa.

Österlens sportchef tror att de kan få fram den potential som Freddy Adu besitter.

– Du kommer inte till den nivå han varit på om du inte är en riktigt, riktigt bra fotbollsspelare. Kan han komma till den nivån han har kapacitet till så har vi en fantastisk fotbollsspelare, säger han.

– Men det ska alltid visa sig på mattan, det är där det avgörs. Folk kan ha mycket meriter men det ska ändå visa sig på planen.

Malik Sesay själv har varit en del av föreningen sedan ungefär en månad tillbaka då han klev in som sportchef.

Nu är målsättningen att föra Österlen uppåt i seriesystemet.

– Drömmen är allsvenskan, visionen och målsättningen är superettan. Jag säger inte att det ska hända 2021, däremot har vi en intern tidsplan med vad vi tror och tänker på. Men det ska vara ett långsiktigt bygge, annars riskerar det att braka.