Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllar legendaren efter stödet: ”Köpte kläder och skor åt mig”

Dardan Mustafa. Här i Gefle-tröjan. Han har även representerat bland annat IFK Värnamo, Lunds BK, Örgryte IS, Assyriska BK och Åtvidabergs FF under karriären.Foto: Bildbyrån
Fotbollstränaren och legendaren Jonas Thern har haft stor betydelse under Mustafas uppväxt.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Åtvidabergs Dardan Mustafa, Jesper Beurling och Andreas Johansson jublar.Foto: BILDBYRÅN

För ett par månader sedan var Dardan Mustafa på väg utomlands men Coronaviruset satte stopp och han hamnade i Ettan Södra.

I en stor intervju inför säsongen berättar han om hur han fotbollsfostrades av Jonas Thern, de senaste skriverierna om hans förra klubb Åtvidaberg och föräldrarnas flykt från Kosovo.

– De historier som pappa berättat har jag sagt att han kan skriva en bok om, säger 28-åringen.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Redan 2013 levererade Dardan Mustafa i Ettan. Den gången blev det tio mål för Lunds BK och en uttagning till ”Morgondagens stjärnor” med de största talangerna i serien.

Anfallarens succé gick inte obemärkt förbi och han fick ett allsvenskt kontrakt med Gefle.

De senaste åren har han återigen spelat i Ettan Södra (med Åtvidaberg) men i vintras var han på väg bort.

– Då fanns det intresse från lag högre upp och även utomlands, men vi fick avskriva det ganska snabbt på grund av situationen i världen och att jag nyligen blev pappa för första gången. Jag sa till min agent att jag inte var så sugen att flytta runt i Sverige med tanke på alla år jag varit runt. Det är i så fall ett äventyr utomlands som skulle locka och det var nära, säger Mustafa som istället skrev på för Torn i Ettan Södra, en serie vars matcher kommer sändas på SportExpressen den här säsongen.

– Tränaren ”Kalle” (Richard Ringhov) var på mig och har verkligen presenterat ett bra upplägg tillsammans med Robin Lindroos och Alexander Ekström, de tre tillsammans har något väldigt bra på gång. De har fått ihop det bra och jag vet hur jobbiga Torn är att möta, säger anfallaren som därmed flyttat tillbaka till Lund där han bodde flera år under uppväxten.

Men stora delar av sin fotbollsfostran fick han under åren i Värnamo.

Tillhörde framgångsrika 92-kullen

Tillsammans med spelare som Simon Thern, Viktor Claesson och Joseph Baffo tillhörde han den framgångsrika 92-kullen som tränades av Jonas Thern.

– Då hade vi träningar med övningar som seniorlag knappt gör i dag. Vi hade fantastiska tränare i Jonas och Johnny Gustavsson. Allt vi gjorde var med boll och de ställde krav på oss, säger Mustafa.

Jonas Therns betydelse för hans karriär har varit stor och de håller kontakten än i dag.

– Ja, när vi mött Värnamo har vi pratat mycket. Både om fotboll och livet. Han gjorde jättemycket för mig när jag var i Värnamo, allt från att köpa kläder och skor till att hämta mig hemma. Det var verkligen en stor man, säger Mustafa och minns tillbaka på ett specifikt tillfälle.

– Mina föräldrar kom till Sverige från Tyskland efter att ha flytt kriget i Kosovo, och det var inte så lätt att ge upp allt och starta om här. Då hade man kanske inte råd med ett par fotbollsskor och jag tror Jonas såg det. Han sa aldrig något men en dag dök han upp med en påse med massa skor och träningskläder. Dagen efter kom pappa ner och skulle ge honom pengar men det fanns inte en chans att Jonas skulle ta emot dem, han var fantastisk, säger 28-åringen.

Slår tillbaka mot misstankar om matchfixning

De senaste åren i karriären innan flytten till Torn har Dardan Mustafa spenderat i Åtvidabergs FF, en klubb som varit uppmärksammad den senaste tiden. Dels på grund av misstankar om matchfixing som Sportbladet rapporterat om och som bland andra den tidigare tränaren Tor-Arne Fredheim uttalat sig om. 

– Det där påverkade enormt...allt...hur tabellen blev till slut, säger Fredheim till Sportbladet. 

Reporters fråga: Det var en orsak till att Åtvidaberg åkte ut?

– Ja, Gud, ja. Gud, ja.

Dardan Mustafa har en annan bild.

– Jag förstår inte riktigt det han säger. Han får stå för det, men det är inget jag känt av eller ens haft en tanke på, säger han.

Anfallaren fortsätter:

– Det skulle verkligen förvåna mig jättemycket om det hade hänt. Klart att vi släppte in billiga mål ibland men det är misstag som alla kan göra.

Dardan Mustafa

Född: 1992.

Position: Anfallare.

Klubbar i karriären: Breitenfelder SV, IFK Värnamo, Lunds BK, Gefle IF, Örgryte IS, Assyriska BK, Åtvidabergs FF, Torns IF.

 

Faktum är i alla fall att Åtvidaberg åkte ur Ettan i höstas och spelar kommande säsong i division 2.

– Som de gör nu och sätter en ny grund där de behåller unga spelarna tror jag är helt rätt, det har varit så mycket byten av spelare innan. Det är den här vägen jag tror de måste gå med att bygga en fast grund, och sedan är det klart att allt uppifrån med styrelse och så vidare måste stämma, säger Dardan Mustafa.

Själv blickar anfallaren framåt. Efter en karriär som innehållit spel i Allsvenskan med Gefle, Superettan med Örgryte och en sejour i anrika Åtvidaberg är nästa mål att hjälpa Torns IF uppåt.

Trots att han bara är 28 år har Dardan Mustafa varit med om mycket. Både på och utanför fotbollsplanen.

– Sedan ung ålder har jag varit med om mycket, både bra och dåligt. Jag har fått byta vänner och ge upp något som jag byggt upp på ett ställe för att börja om. Men de som lidit mest är mina föräldrar som flyttade på grund av kriget 1992. De historier som pappa berättat har jag sagt att han kan skriva en bok om. Allt från att de har gömt sig på bussar hela vägen från Kosovo till Tyskland för att komma förbi gränserna, de har fått ge upp så mycket för att vi ska kunna ha det som vi har det i dag. Det kommer jag alltid vara tacksam för, säger Mustafa.

Sedan en tid tillbaka har han återvänt till Lund tillsammans med sin familj och bor därmed åter i samma stad som sina föräldrar.

– De senaste sju åren har jag kanske sett dem var tredje månad, nu känns det underbart att ha dem här nära, säger Dardan Mustafa.