Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Hoppas verkligen att de går upp nu”

Ali Suljic utses till årets försvarare för andra året i rad.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Ali Suljic är utsedd till årets försvarare i Ettan för andra året i rad och har skrivit på för Helsingborgs IF.

Nu väntar 24-åringen med spänning på kvalet till allsvenskan.

Än så länge vet han inte vilken serie han ska spela i nästa år.

– Jag tänkte igenom beslutet länge, säger mittbacken.


Se alla matcher i Ettan, Elitettan och SSL på SportExpressen Play!

När BP åkte ur superettan 2019 följde Ali Suljic med ner i Ettan Norra.

Mittbacken, som tillhört Chelsea och vunnit brons i U17-VM med Sverige, blev där en stor nyckelspelare och utsågs till Ettans bästa försvarare i fjol när BP föll i kvalspelet mot Trelleborg.

I år har Suljic fortsatt på samma sätt och utses till seriens bästa försvarare för andra året i rad.

– Att få ett kvitto på att man gjort det bra igen är roligt. Man gör alltid sitt bästa men det är kul att få priset igen, säger han.

För lagets del slutade årets säsong betydligt bättre än fjolåret. BP vann serien överlägset och spelar i superettan nästa säsong.

– Förra året gjorde vi det ändå bra men i år har vi mer dominanta. Vi har haft ett spel som passar i den här serien och har bara kört, det har inte varit något snack. För egen del har det varit två bra år. Även om jag känt att nivån kanske varit för låg för mig har det varit bra att få spela och utvecklas och jag har trivts väldigt bra i BP, säger han.

Det finns många bra spelare i Ettan, man kan hitta guldkorn där om man är smart med scoutingen.

BP spelar alltså i superettan 2022, men frågan är vilken serie Ali Suljic kommer husera i. Under hösten skrev han på för Helsingborgs IF inför kommande säsong.

Ett lag som nu ska kvala till allsvenskan.

– När de ringde låg de etta eller tvåa och såg väldigt bra ut. Jag visste att det fanns en bra chans till allsvenskan men var också beredd på att de kanske inte går upp. Vi hade bra snack och det är ändå en storklubb som borde vara i allsvenskan. Jag tänkte igenom beslutet länge, säger Suljic som kommer följa kvalspelet med stort intresse.

– Jag hoppas verkligen de går upp. Jag åker nog ned till första kvalmatchen och kollar på plats i Helsingborg.

Hur ser du på att eventuellt möta BP nästa säsong?

– Det har jag också vägt in eller i alla fall vetat om. Det kommer inte vara något större problem för egen del, jag har tänkt på det och vet att det kan bli så.

”Vet hur bra jag är”

Ali Suljic har en bakgrund som ungdomsproffs i Chelsea, har tagit brons i U17-VM med Sverige och tillhört allsvenska Häcken.

Han har tidigare berättat för SportExpressen om den tuffa tiden i England då han fick en infektion som stoppade honom från spel under en längre tid.

Efter att ha vänt ned i Ettan med BP är han nu på väg tillbaka uppåt igen.

– När man går ned till division 1 får man svälja stoltheten lite. Jag vet att många inte vill gå ned i divisionerna för hur folk uppfattar det men i många fall kan det vara bra att börja om. Att vara på en bättre nivå bara för att det låter bättre men inte få spela betyder inte så mycket, säger Suljic.

Han fortsätter:

– För mig var det här lyckat och BP är en fin och proffsig förening som ska spela högre upp. Mina mål har alltid varit samma och jag vet hur bra jag är om jag får till det. Är jag skadefri och får speltid vet jag att jag kan ta mig tillbaka till en hög nivå.

Hur kommer du se tillbaka på tiden med BP?

– Som en fin tid där jag hann landa och kände mycket glädje. Jag har växt mycket som människa och spelare och det har varit väldigt lärorikt.


Årets försvarare

Ali Suljic, IF Brommapojkarna 


Övriga nominerade:

Gustav Thörn, Sandvikens IF

Viktor Nilsson, Tvååkers IF

Anton Agebjörn, Oskarshamns AIK

Övriga pristagare

Årets målvakt: Var petad i fjol – nu bäst i serien

Så såg det ut när BP gick upp till superettan.