Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Lättare att Uefa ändrar sig än att Jonas gör det”

Jonas Thern.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Värnamos kapten Freddy Winsth.Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Stenhård träning, noggrannhet med rekryteringen, ett ramstarkt kollektiv – och en tränare utöver det vanliga. Det är några av de största framgångsfaktorerna som tagit IFK Värnamo tillbaka till superettan.

Nu bygger föreningen vidare och stärker upp staben kring Jonas Thern som saknar utbildningen för att få stå som huvudansvarig kommande säsong.

– Det är nog lättare att få Uefa att ändra sig än att få Jonas att göra det, säger sportchefen Håkan Söderberg.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Det såg ut att bli klart betydligt tidigare under säsongen. IFK Värnamo inledde Ettan Södra i en rasande takt och ledde serien stort – då kom formsvackan.

Fyra raka förluster inför seriefinalen mot Landskrona förra helgen gjorde att avståndet var nere i tre poäng.

Toppmötet då slutade 0-0 – men nu är det till slut klart efter lördagens resultat.

Efter 1-1 mot Lindome samtidigt som Landskrona senare på dagen förlorade mot Assyriska IK spelar Värnamo åter i superettan.

– Sett över hela året måste vi alla vara fantastiskt nöjda. För alla inblandade i idrottsvärlden har det varit ett väldig konstigt år, men jag tycker vi hanterat de här grejerna på ett lysande sätt, säger föreningens sportchef Håkan Söderberg.

Värnamo gick upp i superettan 2010, då som nu under ledning av Jonas Thern, och är nu tillbaka efter att ha åkt ur serien 2018.

Men vad är då nycklarna bakom avancemanget?

Lagkaptenen Freddy Winsth trycker på delar som truppbredd, ett sammansvetsat kollektiv och en hög nivå på träningarna under ledning av Thern.

– Vi har inte varit nöjda när det gått bra utan alla vill bli bättre, vi trycker på den ständiga utvecklingen i stället för att slå oss till ro med ett bra tabelläge, säger Winsth som varit i klubben ända sedan avancemanget 2010.

Genom åren har det alltid funnits personer som tar i stället för ger energi. Det är svårt att få en komplett grupp där alla bidrar men det tycker jag verkligen vi lyckats med i år.

– Truppen vi har nu är fantastisk, så roligt som jag tycker det är att spela fotboll nu vet jag inte om jag tyckt tidigare. Det är häftigt att känna det, att så många bidrar till att det blir en bra träningskultur, säger Winsth som tidigare berättat om den höga träningsdosen den här säsongen. 

Han berömmer också klubben för noggrannheten i rekryteringsarbetet av nya spelare.

– De har kollat på vilka personer som kan passa in i gruppen, inte bara att det är bra fotbollsspelare. Sedan är det många som varit med sedan tidigare och vet vad som krävs och förstår spelsättet, Jonas och allt runt föreningen, säger han.

Vi spelar med mycket fart och en tekniskt snabb fotboll med ett högt presspel och ett stabilt försvarsspel.

Jonas är så klart Thern. Huvudtränaren och den tidigare landslagshjälten som de senaste säsongerna varit tillbaka på seniornivå i IFK Värnamo.

Och där lär han bli kvar – trots att utbildningskraven stoppar honom från att stå som huvudansvarig nästa säsong.

– Drömscenariot är att vi får in någon som blir ansvarig för träningen men att Jonas fortsätter i nära samförstånd med honom, och att man bygger vidare på det arbete som Jonas lagt ned nu, säger Håkan Söderberg.

”Uefa lär inte ändra på sig”

Sportchefen räknar med att Thern jobbar vidare även kommande säsong, men ställer sig kritisk mot de utbildningskrav som finns på tränarna.

– Jag tycker att han är en av de mest utbildade tränarna vi har, sedan har han kanske inte just det där diplomet. Och jag tillhör väl också de som tycker vi lever i en så fri värld att klubbar själva, precis som företag, ska få välja vilka ledare de vil ha, säger han och fortsätter:

– Men hur galet vi än tycker att det är, precis som vi sagt innan, så lär inte Uefa ändra på sig där. 

Och Jonas kommer inte ändra sig och gå utbildningarna?

– Nej, då tror jag det är lättare att ändra på Uefa faktiskt.

Jonas Thern själv berättade om sina tankar kring tränarutbildningarna tidigare i år när han gjorde en längre intervju med SportExpressen.

– Självklart kan man gå utbildningar och jag har aldrig sagt att utbildning är dåligt, däremot har jag undrat varför jag ska göra det när jag inte behöver. Den fotbollen jag vill jobba med, träna och spela vet jag redan hur jag vill handskas med, sa han den gången.

– För mig är det inget nytt, jag har spelat fotboll hela livet och lärt mig rätt mycket av de jag haft. Jag är intresserad och tycker själv jag är duktig på att träna fotbollsspelare, och om jag är osäker på något får jag fråga någon som är bättre än jag själv på det.

Utbildning eller inte, den här säsongen har Jonas Therns tränarkunskaper i vilket fall bidragit till Värnamos återkomst till superettan. Och när avancemanget nu är klart kan föreningen gå vidare och konkretisera arbetet med att bygga både stab och lag inför kommande säsong.

– Naturligtvis är vi förberedda, vi har jobbat med två spår för division 1 och superettan. Nu gäller det att skrida till verket, säger Håkan Söderberg.

 

Håkan Söderbergs nyckelfaktorer till Värnamos avancemang

Försvarsspelet

”Den solidaritet vi visat i vårt försvarsspel har varit imponerande. Vårt uppträdande i att jobba för varandra har varit enorm.”

Den höga pressen

”Det är också kopplat till det presspel vi lägger ner. Vi är väldigt bra tränade och orkar spela det spelet som är jobbigt.”

Truppbredden

”Det gäller inte bara de som spelar matcherna utan de som bidrar på träningarna med att hålla tempot uppe och har en bra moral trots att de spelar sporadiskt.”

Självförtroendet

”När vi kom in i ett positivt flow är det lätt att rida på den vågen. Vi kom helt rätt in i serien och vann en del tighta matcher i början.”