Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemligheten bakom deras försäljningar

Chengis Rehman, sportchef Vasalund.Foto: Privat

Alexander Milosevic, Kevin Kabran och Erick Otieno.

Det är bara några av spelarna som gått från Vasalund till större klubbar.

Här berättar nyckelpersonen Chengis Rehman om hemligheterna bakom försäljningarna från division 1-klubben.

– Vi har snittat ungefär två spelare per år till elitfotbollen de senaste tio åren, säger Vasalunds sportchef.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Se höjdpunkterna från Vasalunds seger mot Luleå.

Säsongen 2020 spelar Vasalund i Ettan Norra, en serie vars samtliga matcher direktsänds på SportExpressen Play. 

Trots att klubben befinner sig några hack ned i svensk fotbolls seriesystem så kan listan över spelare som gått från Vasalund och sedan etablerat sig på toppnivå göras lång. 

En som varit med vid samtliga exporter uppåt i seriesystemet de senaste tjugo åren är Chengis Rehman som inledde sin ledarkarriär i Tenstaklubben Orhoy. En förening vars verksamhet via olika sammanslagningar till slut landade i Vasalunds IF 2008.

Och Chengis Rehman är fortfarande kvar.

– Vi är en ungdomsförening och fokuserar på talangen. Självklart våra egna spelare, men även de vi tar in utifrån. Vi anser själva att vi har en bra scouting och väljer ut spelare vi tror på, säger Vasalunds sportchef.

På senare år har spelare som Kevin Kabran, Axel Björnström och Erick Otieno gått från klubbens verksamhet till elitnivå.

– De sista tio åren har vi snittat ungefär två spelare per år som tagit steget från oss till elitfotbollen, både i Sverige och utomlands. Det känns bra, säger Rehman.

Erick Otieno värvades till AIK från Vasalund.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

En del som föreningen jobbat hårt med är att knyta upp spelarna över en längre tid.

– För föreningarna i Ettan är det viktigt att kunna skriva lite längre avtal, det är en nyckel för att kunna få till en affär senare. Det började redan med Alexander Milosevic 2010, han satte ribban om man säger så. Vi skrev ett längre avtal och efter det är det bara sådana avtal vi skriver, säger Chengis Rehman om när mittbacken såldes till AIK.

Vad har de här försäljningarna betytt för er som klubb?

– Vi har intäkter på spelarförsäljningar men vi försöker göra det smart. Får vi till en lite dyrare försäljning så ransonerar vi, vi kanske delar upp ett större belopp på tre år till exempel. Vi försöker hålla en stabil budget och har bestämt att vi ska spela med x antal unga spelare. Det kan ibland leda till bakslag som 2017 när vi åkte ur serien. Vi höll ändå fast vid principerna, kom tillbaka och fick sedan till ett par stora försäljningar.

De kan bli kommande Vasalundsexporter till elitfotbollen

Ekin Bulut. Anfallare, född 1996, som vann skytteligan i Ettan förra säsongen. Hade anbud från Turkiet och intresse från svenska elitklubbar.

Benjamin Tahirovic. Egen produkt, född 2003, som klubben tror kan bli nästa talang att slå igenom. Central spelare med fin speluppfattning och känsliga fötter.

Elias Durmaz. Mittfältare, född 2000, och lillebror till landslagsspelaren Jimmy som kom till Vasalund efter att Syrianska blivit degraderade under vintern. Spelade i Superettan i fjol och debuterade i Ettan redan för ett antal år sedan.

Ovella Ocheing. Kenyansk landslagsspelare född 1999. En yttermittfältare med snabbheten som en av sina stora styrkor. Besitter dessutom ett bra avslut.

 

En faktor som Chengis Rehman tror bidragit till framgången är hur man tänker kring lagbygget.

– På senare år har vi försökt blanda unga spelare med rutinerade, och även lite internationella spelare. Vi tror att det ger den perfekta mixen med unga och hungriga spelare, rutinerade inhemska spelare och några internationella med en annan typ av fotboll, säger sportchefen.

Han betonar att man aktivt jobbar för att bygga en trupp där unga spelare ska ges chansen att slå igenom.

– Våra trupper ska innehålla x antal unga spelare, sedan är det alltid upp till tränaren att ta ut laget. Men vi försöker med truppbygget se till att det automatisk ska ske att unga spelare får chansen. Truppen byggs tillsammans med tränarna, men vi har också ett föreningstänk hur vi vill ha det, säger sportchefen.

Tagit fram Goitom, Mutumba och Zengin

När truppen ska byggas tar man dels upp egna talanger från ungdomsverksamheten som är prioriterad, och dels satsar man på noggrann scouting.

– Att scouta i dag är lättare och man behöver inte alltid vara på plats. Sedan är det delvis beroende på ett kontaktnät och att Vasalund klingar rätt högt när man tänker på namnen som varit här. Henok Goitiom är fortfarande aktiv, Milosevic har tränat med oss den senaste tiden och Kevin Kabran brukar komma hit och träna på sina ledigheter. De spelarna gör att det finns ett rykte utåt, säger Chengis Rehman.

Chengis Rehman.Foto: Privat

Har du själv varit nära ett jobb i en större klubb?

– Klart att man fått något erbjudande här och där att göra saker. Kanske inte från någon stor elitklubb men intressanta saker. Samtidigt trivs jag så bra med det jag gör och har gjort 23 år i samma klubb. Första tre åren hade vi spelare som Goitom, Mutumba, Zengin och Özkan och sedan har det rullat på. Det är fortfarande utvecklande och jag tycker det är kul.

Däremot har Vasalunds sportchef en ambition om att vara med och föra laget tillbaka till en högre nivå.

– Någon gång tar vi oss tillbaka till elitfotbollen, och ibland kan det gå snabbt. Klubben har en röd tråd med talangutveckling och vi tänker fortsätta med det och jag tycker vi kombinerar det på ett bra sätt, säger Chengis Rehman.

Efter två omgångar av Ettan Norra har Vasalund full pott och toppar tabellen.

På söndag tar laget emot Nyköping på hemmaplan i en match som inleds 15.30 och som går att se på SportExpressen Play.

Några av spelarna som gått via Vasalund till elitfotbollen

Alexander Milosevic

Kennedy Igboananike

Panajotis Dimitriadis

Kevin Kabran

Brwa Nouri

Erick Otieno 

Martin Mutumba

Henok Goitom 

Robin Tihi

Bojan Djordjic

Martin Mutumba

Nebojsa Novakovic

Per Karlsson

Jones Kusi-Asari

Fotnot: Några av spelarna har endast varit en del av klubben som ungdomsspelare. Ett par av dem när föreningen hette FC Inter Orhoy, innan sammanslagningarna som ledde fram till Vasalunds IF.