Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har varit väldigt tydlig med att han vill hjälpa”

Se de snyggaste målen från Ettan. Alla matcher direktsänds på SportExpressen Play!
Agim Sopi under tiden som tränare för Landskrona.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / JOEL MARKLUND © BILDBYRÅN

Han återvände till Sverige i våras efter ett uppdrag hos FC Feronikeli i Kosovo.

Nu har Agim Sopi fört Österlens FF till division 1 och är klar för en fortsättning med klubben.

I uppdraget ingår bland annat att träna forne supertalangen Freddy Adu.

– Med den cv han har måste det finnas något kvar i honom, säger Sopi.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Tidigare i karriären har Agim Sopi tränat klubbar som FC Rosengård, Prespa Birlik och Landskrona Bois som han tog upp till superettan.

2019 flyttade han sedan till Kosovo för att leda toppklubben FC Feronikeli.

Ett uppdrag som han lämnade i förtid i våras.

– Lärorikt var det, en erfarenhet. Fast jag själv kommer därifrån var det mycket annorlunda. En teknisk fotboll men det var ingen riktig fart och effektivt spel utan mycket frisparkar och ligga ner på planen, säger 50-åringen.

Han berättar att planen från början var att han och teamet skulle arbeta långsiktigt, men att förväntningarna förändrades.

– När vi kom dit var vi nio poäng bakom ettan, men sedan satte ägaren press på oss att vinna ligan och det tyckte vi var alldeles för tramsigt för ett långsiktigt projekt, säger Sopi.

Väl hemma i Sverige fick han frågan om att ta över Österlen i division 2.

– De tog kontakt med mig i slutet av maj och jag skrev på från första juni. Tanken var att jag inte skulle ta något lag men jag tittade på truppen och kände att det var en bra grupp att jobba med och att det kunde bli något bra, säger han.

Sagt och gjort. Agim Sopi tog över laget, de vann serien och nu väntar spel i division 1 kommande säsong.

– När jag kom var gruppen inte riktigt förberedda fysiskt och psykiskt så det tog några veckor innan vi kom på rätt spår. Killarna har svarat fantastiskt bra på mina krav och fotbollen jag vill spela. Vi har spelat fin fotboll, gjort många mål, släppt in få och vinner serien med en omgång kvar. Det är en härlig grupp att jobba med, säger Österlenstränaren.

Kort efter avancemanget till division 1 presenterade föreningen sedan sitt första nyförvärv. Det var ett minst sagt spektakulärt sådant i form av forne supertalangen från USA, Freddy Adu.

– Ett bra namn, sedan får vi se hur bra det blir. Han har varit i många olika klubbar i Europa och vi ska försöka hjälpa honom så han kommer i bra skick och kan hjälpa laget. Har man hans cv måste det finnas något kvar i honom, säger Sopi.

– Jag har inte pratat med honom än men det är tänkt att han ska komma hit i november och träna. 

Hur tror du det kommer bli att träna honom?

– Jag har tränat spelare som varit stjärnor i sina lag och jag tror inte det blir annorlunda än med de andra. Jag känner inte honom och vet inte vilken karaktär eller personlighet han har så vi får lära känna varandra och se. Jag sätter alltid laget främst, men en stjärna får lov att vara en stjärna. Däremot måste de jobba precis som alla andra för att vi ska få till helheten, jag tror inte det kommer vara några problem.

Jörgen Pettersson blir assisterande

Freddy Adu har varit klubblös den senaste tiden men vill nu göra comeback.

– Jag har kollat lite statistik och han har inte spelat så mycket de senaste åren, men det är kul om han har viljan att komma tillbaka. Han har varit väldigt tydlig med att han vill komma och hjälpa oss, säger Sopi som nyligen förlängde sitt kontrakt med ett år.

– Människorna här är fantastiskt bra att jobba med och jag trivs jättebra. Styrelsen jobbar stenhårt och ställer verkligen upp. Med den nya sponsorn (Sagari Sport AB) som kommit in nyligen tror jag bara det kan bli bättre, både organisationsmässigt och sportsligt.

Satsningen som klubben gör har också inneburit att Agim Sopi fått en ny kollega som assisterande tränare.

Tidigare landslagsspelaren Jörgen Pettersson kliver in i staben.

– Själv har jag aldrig jobbat med Jörgen Pettersson och jag känner honom inte riktigt, men han har varit tränare i både MFF och Landskrona och är säkert duktig. Jag ska träffa honom de närmaste dagarna och gå igenom planeringen, säger Agim Sopi.

Vad är din målsättning med den här resan?

– Jag försöker alltid ha en målsättning där vi kommer försöka bli bättre prestationsmässigt och bara se till nästa match och försöka vinna den. Sedan har klubben med de nya sponsorerna sin målsättning där de vill gå upp i superettan. Sedan får vi se om det är det här året, om två år eller när det blir. Men tränar man och jobbar hårt för att vinna matcher brukar det gå bra.