”Har varit outstanding när det gäller intresse”

Se Geflespelaren Erik Granats drömmål på frispark tidigare den här säsongen i spelaren ovan.
Det blev tre säsonger som tränare för Sandviken för Pelle Olsson innan han lämnade för HBK.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Pelle Olsson.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Efter alla år i klubben är han starkt förknippad med Gefle IF – men senaste uppdraget innan flytten till Halmstad var tre år som huvudtränare för lokalkonkurrenten Sandvikens IF.

Inför ”årets match” i Ettan Norra ger Pelle Olsson sin bild av de två föreningarna från Gästrikland och den stora rivalitet som finns i distriktet.

– Jag tror båda klubbarna kan ta sig till superettan och vara där samtidigt, säger HBK-tränaren.


Sändningen från derbyt drar igång 16.40 på lördag! Matchen är omgångens match och sänds med en utökad tv-produktion.  

Länge var han ”Mr Gefle”, men när Sandviken och Gefle möts i Ettan Norra på lördagen är hemmalaget den klubb som tränaren Pelle Olsson senast representerade.

Inför säsongen 2018 tog han över som huvudtränare för Sandvikens IF.

– Sympatier finns hos båda klubbarna, det får jag säga. Jag håller inte på någon på det sättet i den här matchen. Det är två bra lag som är i bra ordning just nu så låt oss hoppas att det blir en bra match, säger han inför mötet.

Hur är din relation med de här två klubbarna i dag?

– Egentligen är det ju relationer med människor det handlar om, och i Gefle är det inte så många människor kvar sedan tiden jag var där. Jag var 28 säsonger i Gefle, 19 som tränare och 9 som spelare, så det är klart att det finns en stark koppling. Men det är ändå människor det handlar om och det är nya människor som jobbar där nu. Människorna i Sandviken känner jag på ett annat sätt även om jag bara var där i drygt tre år.

På de åren hann Pelle Olsson med att spela fyra derbyn och föra Sandviken förbi Gefle i tabellen.

– Att klubbarna inte hade möts sedan 1986 i seriesammanhang var otroligt. Därför var det väldigt speciellt 2019 och Sif hade inte vunnit ett derby sedan 1981 tror jag, säger Olsson.

2019 vann laget båda mötena med Gefle IF som hade ramlat ur superettan.

– Matcherna 2019 var fantastiska med 5000 åskådare på båda matcherna, och när vi vann båda var det extra roligt. När jag spelade med Gefle 1982 gick vi upp till allsvenskan medan Sandviken kom trea, och sedan dess hade Gif varit högst upp i divisionerna. Sedan kom skiftet 2019 med att vi kom före Gif, och även förra året, säger Olsson.

På något sätt är det två klubbar som är stadens lag. De ligger så nära varandra så det blir speciellt. På division 1-nivå har de här matcherna varit outstanding när det gäller intresse.

Även i dag ligger Sandviken före Gefle i tabellen med åtta poängs marginal inför lördagens möte, men med en match mer spelad.

Hur ser du på framtiden för de här två föreningarna?

– Sandviken har en stark struktur och ekonomi och om de kan hålla i den kommer de förr eller senare nå superettan med de förutsättningar de har, tror jag. För Gefle gäller det att vända på trenden efter att ha åkt ur två serier. Alla klubbar som gör det får det jobbigt med organisationen och spelartruppen ska gå från professionell till semiprofessionell.

Kan båda lagen nå högre än Ettan?

– Det tror jag, åtminstone skulle man kunna vara i superettan med båda lagen. Distriktet är inte så stort gällande talanger och så vidare, så båda klubbarna behöver en stark organisation och ekonomi på varsitt håll. Men varför inte? Jag tror det kan gå att ta sig till superettan för båda klubbarna och vara där samtidigt också.

Ny roll i Halmstads BK

Själv befinner sig Pelle Olsson återigen på högsta elitnivå. Inför årets säsong lämnade han Sandviken för en roll som analytiker och scout i Halmstads BK.

– Tiden här har varit bra. Vi jobbar i ett team under Magnus (Haglund, tränare) ledning. Nu har vi tappat vår assisterande tränare Torbjörn Arvidsson till Hajduk Split, men annars har vi varit ett team som jobbat hårt tillsammans sedan januari, säger Olsson.

Hur skulle du beskriva din egen roll?

– Jag är en del i tränarteamet och jobbar som tränare på planen varje dag, men jag jobbar också mycket med videoanalyserna och tittar på motståndare och våra egna matcher. Jag tittar även på alla statistiksiffror som kommer ut efter varje match som de olika analysverktygen erbjuder. Och det kommer ju ut en hel del, märkte vi inte minst i går.

Pelle Olsson syftar till Sveriges EM-premiär mot Spanien som spelades kvällen innan den här intervjun genomfördes.

En svensk insats som diskuterats flitigt i efterhand med många åsikter kring prestation och resultat.

– Resultatet överskuggar ju allt, det är det viktigaste. I ett kort gruppspel med tre matcher är det otroligt viktigt att få med sig poäng i första matchen. Spanien borta i gruppspelsmatch ett med 32 graders värme, det är inte någon enkel uppgift. Vi ska vara glada över att vi tog en poäng via stenhårt jobb, säger Pelle Olsson.

”Blir lätt offer”

Rent spelmässigt såg han framför allt en detalj som kunde ha förändrat matchbilden för svensk del.

– Laget blev lite för stillastående i försvarsspelet. Det spelar ingen roll om man spelar högt eller lågt om man blir stillastående, för när man vinner bollen är det svårt att komma ur deras press. Man blir lätt ett offer för motståndarna i återerövringsfasen och framför allt mittfältarna hamnade väldigt stillastående när de vann boll eller bröt passningar. Då är det svårt att få till ett större eget bollinnehav, säger Halmstadstränaren och skickar samtidigt en hyllning till den svenska tränarstaben:

– Janne och Peter med deras team har gjort ett fantastiskt jobb från första dagen, det har blivit så många rätt. Det är också därför förväntningarna skruvas upp eftersom.

Janne och Peters insats de här åren kan inte prisas nog.

Allsvenskan har uppehåll under EM och just nu laddar Halmstads BK om för resten av säsongen.

– Det man kan säga är att vi varit försvarsstarka, vi har släppt in åtta mål men samtidigt bara gjort sju. Klart att för att få marginalerna med oss i jämna matcher behöver vi vara lite skarpare i anfallsspelet, säger Olsson om lagets säsongsinledning med nio poäng på åtta matcher och en elfteplats i tabellen.

– Jag tycker vi haft lite oflyt med marginalerna och kunde haft några poäng fler. Jag hoppas det kommer efter uppehållet.


Sändningen från derbyt mellan Sandviken och Gefle drar igång 16.40 på lördag!  


Pelle Olssons tankar om derbyt

”Sandviken har haft en väldigt bra start, utan att jag sett så mycket. Jag har sett fler glimtar av Gefles matcher och de fick en dålig start men har nu flera matcher utan förlust, så båda lagen kommer nog med en bra känsla även om Sandviken förlorade senast.

Det blir jättespännande och den här gången tror jag Sandviken vinner på hemmaplan, de får bära favoritskapet nu även om Gif har en bra period bakom sig.”

Christoffer Pihl-Svensson, kommentator.
Foto: Privat / Privat

Kommentatorns tankar

Christoffer Pihl-Svensson kommenterar omgångens match mellan Sandviken och Gefle. Här är hans tankar inför matchen:

”En av dom hetaste matcherna som spelas i Ettan Norra då tidigare storebror Gefle ska besöka tidigare lillebror Sandviken. Varför jag säger tidigare är för att Gefle har hamnat lite på dekis de senaste säsongerna medan Sandviken har lyft rejält senaste säsongerna och slutat före Gefle i tabellen två år i rad. 

Årets säsong för Sandviken inleddes strålande då dom efter ha spelat jämnt mot IFK Göteborg i cupen inledde seriespelet med att gå obesegrade första åtta omgångarna genom sex segrar och två oavgjorda matcher. 

Senaste tre omgångarna har dock inneburit två förluster och senast var det Hammarby TFF som var för tuffa och visst finns det vissa frågetecken kring formen inför detta derby. 

Gefle inledde årets serie tvärtemot då man blott tog två poäng under de fem första matcherna. Men sedan har laget verkligen vaknat till liv och är nu obesegrade i fem raka matcher där fyra har slutat med seger och man kommer till denna match med tre raka segrar bakom sig. Det blir också spännande att se om backen Linus Sahlin kan fortsätta sitt målstim då han gjort tre mål på två matcher. Det finns mycket rutin ute på planen i dom båda lagen och vi kan nog räkna med att det är två lag som kommer ut riktigt taggade och som kommer smälla på direkt från start.”