Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han värvade mittfältaren – mot klubbens vilja: ”Hade vetorösten”

Jonas Lantto har sin tröja pensionerad i Gefle IF.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Per Olsson.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Jonas Lantto var en av Gefle IF:s nyckelspelare under många säsonger i allsvenskan.

I senaste avsnittet av Ettanpodden berättar profilen om hur det gick till när tränaren Per Olsson gick emot sin egen sportkommitté för att värva Lantto – och om den hemliga överrenskommelsen han hade med sin tränare.

– Det var inget vi sa till de andra, säger mittfältaren.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

När Gefle IF åkte ur superettan 2018 lämnade Jonas Lantto klubben. Han flyttade till Karlskrona med sin familj där han sedan fortsatte fotbollskarriären.

Den här säsongen spelar mittfältaren i Ettan Södra – och i senaste avsnittet av Ettanpodden minns han tillbaka på tiden i Gefle.

En tid som började med att dåvarande Gefletränaren Per Olsson gick emot sin egen klubbledning för att värva Lantto från Kiruna.

– De scoutade mig när jag var i Kiruna. Jag kommer ihåg att farsan var på den matchen också, Enköping borta. Sista matchen med Kiruna i division 1, vi låg dyngsist och jag tror vi förlorade matchen med 5-0. Farsan sa att ”Pelle gick hem i paus, det blir inget Gefle för dig”, säger Lantto i podden.

En tid senare ringde ändå telefonen och Per Olsson förklarade att han ville värva Lantto till klubben. Han berättar att han i efterhand fått veta att Gefletränaren gått emot sin egen förening för att värva mittfältaren.

– I Gefle hade de en sportkommitté som var med inför varje värvning, de var tio stycken kanske. Nio stycken ville inte att jag skulle komma, de tyckte jag var för liten. Men han (Pelle) hade vetorösten, och han sa att han skulle ha mig. Han trodde på mig även fast jag inte alls var bra första halvåret i Gefle, säger Lantto.

– Han lät mig spela mer och mer och till slut bytte han aldrig ut mig. Utan honom hade jag inte varit där jag är i dag tror jag.

Egen överrenskommelse

I podden berättar Lantto dessutom att han hade en egen överenskommelse med Per Olsson gällande taktiken.

I ett i övrigt strikt spelande Gefle kunde Lantto få fria tyglar.

– Jag hade en bra relation med Pelle och hade en ganska fri roll offensivt. Vi hade en liten överrenskommelse att jag fick vandra lite fritt då när jag var i som bäst form, och så fick de andra täcka upp. Men oftast gjorde jag mitt jobb i defensiven också, säger han.

Lantto fortsätter senare i podden:

– Det var inget vi sa inför de andra i laget. Men han kunde komma till mig och säga om jag hade gjort något en match, till exempel gått från vänsterkanten ända till högerkanten, att jag kunde fortsätta med det för att det hade gått bra. Sedan skulle jag inte vara där hela tiden, men jag kunde leta lite ytor lite utanför vår strikta fram. Det behövdes för att lösa upp knutarna vissa matcher.

 

I podden berättar Jonas Lantto även om hur det känns att få sin tröja pensionerad, bästa tiden med Gefle och det tunga avslutet.