Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han tar över IFK Värnamo – och Jonas Thern fortsätter

Robin Asterhed är ny huvudtränare i IFK Värnamo.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Jonas Thern blir kvar i Värnamo.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Jonas Thern har fört IFK Värnamo till superettan – men saknar utbildningen för att vara huvudtränare kommande säsong.

Nu har föreningen gjort klart med en ny huvudansvarig, samtidigt som Thern blir kvar i tränarstaben.

– Det bästa av två världar, säger sportchefen Håkan Söderberg.


Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Den gångna säsongen blev en stor succé för IFK Värnamo i Ettan Södra som tio år efter avancemanget 2010 tog steget upp i superettan igen.

Då som nu hette huvudtränaren Jonas Thern.

Den förre landslagsspelaren saknar dock utbildningen som krävs för att leda laget som huvudansvarig och har varit tydlig med att han inte tänker gå utbildningarna, men som SportExpressen tidigare berättat har allt talat för att han ändå ska bli kvar i en tränarroll.

Så blir det också när IFK Värnamo nu presenterat nästa års tränarstab för spelartruppen under ett möte på fredagen.

Jonas Thern fortsätter, och in som ny huvudansvarig kommer Robin Asterhed, 33.

– Det här känns jätteroligt, det känns som en klubb vars identitet och historia passar mig bra. Det är ett lag som vill spela, utvecklas och bli bättre, säger Asterhed som skrivit på för 1+1 år.

Robin Asterhed kommer närmast från ett uppdrag i FC Köpenhamns U19-lag och dessförinnan har han jobbat i Malmö FF.

Jobbet i Värnamo blir hans första på seniornivå.

– Jag tänker att det inte är så stor skillnad egentligen. Jag gjorde fyra år i U17 i Malmö och ett år i U19 i Köpenhamn och alla de fem åren har varit med siktet på att utveckla spelare för nästa nivå, och egentligen en internationell nivå. Sättet jag ser på fotboll och tänker att vi tränar skiljer sig inte alls egentligen.

Hur ser du på Värnamo som klubb?

– En klubb som vill utveckla spelare och utveckla sitt spel, det tilltalar mig mycket. Kortsiktiga resultatmål tror jag inte skapar den bästa verksamheten. Här känns det som en process är i gång och som man vill bygga vidare på. 

Uppdraget i Värnamo innebär att Asterhed kommer jobba nära Jonas Thern.

– Väldigt spännande. Vi har haft lite kontakt under några år. Jag har sett träningar och träffat honom några gånger. Sedan har jag jobbat med en av hans bättre vänner, Jocke Nilsson, i MFF i fem-sex år och vi är varandra väldigt nära. Det ska bli kul att se Jonas ledarskap som är något speciellt. Hans sätt att vara på träningsplanen med spelargruppen ska bli kul att se på nära håll.

Värnamos sportchef Håkan Söderberg om rekryteringen:

– Vi är jätteglada över den här lösningen. Robin är ett oprövat kort i seniorsammanhang men har tränat ungdomar tidigare i Malmö FF och FC Köpenhamn. Det är ett namn som jag är helt övertygad att fotbollssverige kommer få lära sig framöver.

”Bästa av två världar”

Han har tidigare berättat att ambitionen har varit att hitta en tränare som kan föra Jonas Therns arbete vidare den dagen han lämnar A-laget helt.

– Utan tvekan, så är det. Och Robin är från första januari ansvarig huvudtränare. Sedan är det så att för att träna oss 2021 måste han ha Uefa Pro och det har han inte ännu, men planen är att han ska ta den utbildningen under 2021, säger Håkan Söderberg.

Vi är extremt tacksamma för att Jonas är kvar. Robin kommer också ha en del frånvaro från träningar under året när han går sin pro-utbildning.

Värnamos sportchef berättar att Jonas Thern varit högst delaktig i processen att hitta en ny huvudtränare till föreningen.

– Åldersskillnaden och deras olika bakgrunder där Jonas kommer från en elitkarriär som spelare och Robin från lägre divisioner med andra kvaliteter som tränare tror vi väldigt mycket på. Den dynamiken kan bli väldigt bra och vi tror att de två kommer ha nytta och lära av varandra, och i slutändan kommer spelarna bli vinnare. De får det bästa av två världar.

IFK Värnamo spelar sin sista match i Ettan Södra på lördag när de tar emot Assyriska IK på hemmaplan klockan 14.00.

Den matchen, och alla övriga matcher i Ettan, sänds på SportExpressen Play.