Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han skriker ut sin smärta – mardrömmen blev verklig

Tuffa bilderna på Rönnbäck Wallin - skriker ut sin smärta
Gustav Rönnbäck Wallin om mardrömmen - ännu en gång. Korsbandet kan vara skadat igen. Här i en match mot Enskede 2016.
Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
Det var i helgens match mot Täby som olyckan var framme igen.
Foto: SportExpressen Play
Rönnbäck Wallin blev liggandes i svåra smärtor.
Foto: SportExpressen Play
Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

Gustav Rönnbäck Wallin går just nu igenom det som är en fotbollsspelares värsta mardröm – han har sannolikt skadat ett korsband för andra säsongen i rad.

Men Piteå IF-spelaren har bestämt sig för att komma tillbaka ännu en gång – med hjälp av stödet från omgivningen.

– Det är en så liten grej att säga till nån att man tänker på en. Men den kärleken värmer enormt just nu.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

24-årige Gustav Rönnbäck Wallin är och har varit en nyckelspelare för Piteå IF, med flera säsonger bakom sig i klubben och i Ettan. Han var med klubben i division 2 innan laget tog steget upp och har i flera år spelat näst intill samtliga seriematcher.

Men han missade hela säsongen 2020 på grund av en korsbandsskada i höger knä – och nu ser även 2021 ut att bli ett förstört år för honom.

I sin andra match sedan återkomsten, i söndags hemma mot Täby FK, var olyckan framme på nytt. Han var inblandad i en närkamp och blev liggandes på planen, skrikandes av smärta.

Sannolikt rör det sig om en ny korsbandsskada, i samma knä. Han väntar nu på att få göra en magnetröntgen som är planerad till helgen men hans egen känsla är att det är en liknande skada som han just kommit tillbaka från.

– Det är speciellt nu, innan jag fått ett slutgiltigt besked. Jag försöker bara hålla mig sysselsatt, så att jag inte får tid att tänka. Det krävs en röntgen för att få veta exakt vad som har hänt, så det är det jag väntar på, berättar han.

Vill inte vara borta från fotbollen

Gustav Rönnbäck Wallin är inte kritisk mot Täbyspelaren som gav honom smällen.

– Nej, absolut inte. Det är en sån situation som händer, det är mer olyckligt än fult, säger han.

Men han går nu igenom något som ingen vill uppleva – för andra gången. Stödet från omgivningen har dock varit massivt.

– Jag har fått så väldigt mycket kärlek, det är många som tänker på en. Folk hör av sig och beklagar, både folk man känner och personer jag inte känner alls, har hört av sig på olika sätt.

Vad betyder det för dig?

– Det betyder mycket, väldigt mycket. Det är en så liten grej att säga till nån att man tänker på en. Men den kärleken värmer enormt just nu.

Fotbollen är en stor del av Gustav Rönnbäck Wallins liv. Förutom att spela själv så har han egna tränaruppdrag där han hjälper till med individuell utveckling av andra spelare. Så att koppla bort fotbollen helt är inte ett alternativ.

– Skadan blir en liten smäll (för tränaruppdraget) till en början, jag kan ju inte slå en passning och inte gå på benet så mycket, inte nu de första dagarna. Men jag vet att i längden kommer jag kunna återgå till det normala livet fram tills operationen. Jag tror inte att jag själv hade mått bra av att vara borta från fotbollen. Jag var nere på lagets träning här i går och det kändes okej. Jag ska göra allt jag kan för att hjälpa laget från sidan, säger Gustav.

Laget ännu utan seger

Sakta har han också börjat känna motivation att komma tillbaka en andra gång, berättar han.

– Min första reaktion var att jag inte var det, men det var mer en stor besvikelse. Jag blev rädd eftersom jag visste vad jag gått igenom tidigare, men redan på kvällen samma dag började jag smälta det, och dagen efter kände jag att jag ska ge det här ett nytt försök. Jag har en polare som gått igenom det och kommit tillbaka, det är en inspiration även om det är tungt att tänka på.

Piteå IF är fortfarande utan seger och ligger på negativ kvalplats i Ettan norra efter fem omgångar. Men Gustav Rönnbäck Wallin är inte orolig över om laget kan lyfta. På söndag spelar laget borta mot IFK Haninge som ligger precis ovanför i tabellen i en match som sänds i Sportexpressen Play.

– Laget har gjort bra prestationer hittills som hade kunnat generera mer poäng än vi har. Jag tvivlar inte.


Andreas Hanson