Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Gefle är en storklubb – vi ska vara storebror”

Se Erik Granats drömmål mot Luleå i spelaren ovan.
Erik Granat och Gefle hoppas få jubla efter derbyt i Sandviken på lördag.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

I premiären mot IFK Luleå drog han in en frispark från distans – och mot Hammarby TFF för ett par omgångar sedan var det dags för ett nytt långskott.

I direktsända derbyt mot Sandviken på lördag siktar mittfältaren Erik Granat på en ny fullträff.

– Jag vet att tassen finns där. Det är bara pegga upp och smälla på, säger han inför rivalmötet.


Sändningen från derbyt börjar 16.40 på lördag!  

Mötet mellan Sandviken och Gefle på lördag är en av de hetaste matcherna året året i Ettan Norra.

För två säsonger sedan lockade derbymötena runt 5000 åskådare, i fjol var det av förklarliga skäl betydligt glesare på läktarplats.

På lördag får 500 åskådare vara på plats i Sandviken och räkna med att det blir fullsatt.

Samtidigt är matchen omgångens match vilket innebär en utökad tv-produktion på SportExpressen Play.

Gefles mittfältare Erik Granat har burit kaptensbindeln för sitt lag de senaste omgångarna och siktar på en derbyseger.

– Vi vill visa att vi är bäst ”i stan”. Även vi som kommer utifrån känner rivalitet och folk på kansliet och runt omkring klubben hjälper till att bygga upp rivaliteten, säger Granat.

De är ju i toppen så de har gjort det bra. Men mot Hammarby senast gjorde de kanske inte sin bästa match och det fanns saker man såg att man kan hota dem på.

”Bara smälla på”

Han kom till Gefle i fjol och då slutade laget efter Sandviken när tabellen summerades. Inför helgens möte ligger Gefle åtta poäng bakom rivalen med en match mindre spelad.

– Att få möta dem inför publik ska bli kul. I fjol var det 50 personer, nu blir det något helt annat även om det så klart varit betydligt fler om det varit tillåtet. Men jag är bara glad att det öppnas upp lite, det är något helt annat att spela inför publik, säger Erik Granat.

Hur ser du på styrkeförhållande mellan klubbarna?

– Gefle är ju en storklubb som varit uppe i toppen och spelat i allsvenskan och superettan. Vi ska vara den större klubben men nu är vi på samma nivå och då mäts vi också på samma nivå. Men ur mitt perspektiv är Gefle den större klubben. Det är klart att vi vill vara det bästa laget, så vi ska vara storebror.

Erik Granat själv har stått för två mål den här säsongen och båda har varit riktiga fullträffar utifrån. Dels en frispark mot IFK Luleå och sedan ett distansskott mot Hammarby TFF nyligen.

Kommer det fler?

– Det gör det absolut. Den mot Hammarby var en projektil och jag har fått på två nu. Det brukar bli två-tre per säsong men nu känns det som det kommer någon till eftersom det är så tidigt på säsongen. Jag vet att tassen finns där, det är bara att pegga upp och smälla på.

Formmässigt har Gefle gått starkt den sista tiden med sex raka matcher utan förlust.

– Vi har fått ihop helheten bättre över 90 minuter och är inne i en jäkla streak, säger Erik Granat.


Sändningen från derbyt börjar 16.40 på lördag!  


Christoffer Pihl-Svensson, kommentator.
Foto: Privat / Privat

Kommentatorns kommentar

Christoffer Pihl-Svensson kommenterar omgångens match mellan Sandviken och Gefle. Här är hans tankar inför matchen:

”En av dom hetaste matcherna som spelas i Ettan Norra då tidigare storebror Gefle ska besöka tidigare lillebror Sandviken. Varför jag säger tidigare är för att Gefle har hamnat lite på dekis de senaste säsongerna medan Sandviken har lyft rejält senaste säsongerna och slutat före Gefle i tabellen två år i rad. 

Årets säsong för Sandviken inleddes strålande då dom efter ha spelat jämnt mot IFK Göteborg i cupen inledde seriespelet med att gå obesegrade första åtta omgångarna genom sex segrar och två oavgjorda matcher. 

Senaste tre omgångarna har dock inneburit två förluster och senast var det Hammarby TFF som var för tuffa och visst finns det vissa frågetecken kring formen inför detta derby. 

Gefle inledde årets serie tvärtemot då man blott tog två poäng under de fem första matcherna. Men sedan har laget verkligen vaknat till liv och är nu obesegrade i fem raka matcher där fyra har slutat med seger och man kommer till denna match med tre raka segrar bakom sig. Det blir också spännande att se om backen Linus Sahlin kan fortsätta sitt målstim då han gjort tre mål på två matcher. Det finns mycket rutin ute på planen i dom båda lagen och vi kan nog räkna med att det är två lag som kommer ut riktigt taggade och som kommer smälla på direkt från start.”