Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försvann efter stora succén – ska rädda hårdsatsande klubben

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan. Alla matcher sänds på SportExpressen Play.
Konstantinos Panagopoulos gjorde succé med Akropolis i Ettan. Kan han göra samma resa med Karlstad?Foto: Bidlbyrån

Konstantinos Panagopoulos gjorde succé med Akropolis och förde laget till superettan – sedan lämnade han plötsligt föreningen.

Nu är han i Sverige för att nytt uppdrag.

Att lyfta krisande Karlstad från botten av division 1.

– När jag kom hit vet jag att jag tog en stor risk, säger Panagopoulos.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Det var en storsatsning som skulle föra fotbollen i Karlstad mot nya höjder.

Topplagen Karlstad BK och Carlstad United slogs ihop för att ta sig till superettan omgående. Men inledningsvis blev det ett resultatmässigt misslyckande och för en tid sedan fick tränarna David Ekelund och Hans Prytz lämna när laget låg i botten av Ettan Norra.

In kom Konstantinos Panagopoulos. Samma man som i fjol tog Akropolis till superettan men sedan valde att lämna klubben.

– Först av allt är jag väldigt glad över att vara här i Sverige igen. Det är en lite konstig situation för förra säsongen efter succén med Akropolis var min plan och målsättning högre än någonsin, men tyvärr hittade vi ingen lösning. Nu är jag glad att det här förslaget kom från Karlstad, säger han efter ett par veckor på sitt nya jobb.

Sedan det blev klart att Panagopoulos skulle ta över laget har Karlstad förlorat mot Gefle, besegrat BP och Berga samt spelat oavgjort mot Nyköping.

Den nye huvudtränaren har själv varit på plats i de senaste två matcherna (1-1 mot Nyköping och 2-1 mot Berga).

Nu hoppas han bidra till att lyfta laget ordentligt i tabellen.

– Om man vill bygga något måste man göra det på rätt sätt. Klubben ser långsiktigt på det här och det gör jag också. Vi pratar om två klubbar som gick ihop till en och då behövs det tid, säger 42-åringen och fortsätter:

– När jag kom hit vet jag att jag tog en stor risk med tanke på att laget låg i botten, men som person och coach gillar jag inte att använda ordet botten för min mentalitet är en vinnarmentalitet. 

I skrivande stund har Karlstad börjat klättra och ligger elva med 16 inspelade poäng, fyra poäng skiljer ned till en kvalplats. Till en kvalplats mot superettan är det tolv poäng upp.

– Just nu är det svåraste för mig att hitta tid, för den tiden har vi inte. Det vi behöver nu är resultaten, säger Karlstadtränaren om situationen laget befinner sig i.

Lämnade efter succén

Tiden i Akropolis och uppbrottet med klubben har Konstantinos Panagopoulos lagt bakom sig. Efter tre år där gick han vidare efter förra säsongen trots att laget tog sig till superettan.

Han och föreningen lyckades aldrig komma överens om ett nytt avtal.

– Jag gillar inte att prata om dåtiden utan pratar hellre om nutid och Karlstad, det är sådan jag är som person, säger han i dag.

Däremot hymlar han inte med att målsättningen som tränare i Sverige är att ta steg uppåt.

– Ja, det var min tanke när jag kom hit. Jag gillar inte att prata för mycket om min ex-klubb, men de gör det mer än bra i superettan och mer än hälften av laget är samma som i fjol. Min tanke när jag lämnade Grekland för fyra år sedan var för att testa min kunskap, inte bara som coach utan även som person.

Vilken typ av fotboll vill du spela?

– Min idé om spelet är att kontrollera matchen och ha ett stort bollinnehav där den första anfallaren alltid är målvakten. Jag vill bygga upp spelet bakifrån med målvakten och gillar att se vissa rörelser från mina spelare med många trianglar på planen. Sedan vill jag utveckla det på rätt sätt genom att ta bollen till sista tredjedelen för att där ge frihet till mina spelare att välja det alternativ de vill. Men vi måste göra det med ett syfte tillsammans som lag.

Grunduppställningen i Konstantinos Panagopoulos är 4-3-3 och nu återstår det att se vilken effekt han får på Karlstad under resten av säsongen.

Starten bådar gott då laget har tagit sju poäng på de tre senaste omgångarna.

– Min vision är att bygga ett lag med min fotbollsidé med full support från de runt omkring mig. Även om jag tror att jag är världens bästa coach behöver jag ändå spelare som stöttar mina idéer. Och även om de tror på sig själva och att de är bäst i serien behöver de mig, staben, fysios, doktorn och styrelsen. Jag ser att Karlstad fotboll kan nå långt, åtminstone till superettan inom ett år eller två. Det är mitt mål, säger Konstantinos Panagopoulos.

Nästa match för Karlstad är mot tabellnian Frej på lördagen. Den matchen sänds på SportExpressenPlay.