Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förre AIK-spelarens succé – har redan tangerat 2020

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Niklas Persson under en pojklandskamp.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Förra säsongen gjorde Niklas Persson fyra mål, under både sin och Täby FK:s första säsong i Ettan.

2021 har han redan gjort lika många mål på bara fyra matcher.

– Ja, det är kul, jag ska inte ljuga, säger 20-åringen, inför söndagens match mot Piteå FF som sänds på Sportexpressen Play.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!

20-årige högermittfältaren Niklas Persson är Solna rakt igenom. Han bor fortfarande kvar i Råsunda, i hjärtat av AIK-land, precis intill platsen där Råsunda stadion tidigare låg. Efter att han spelat i AIK från knatteålder ända upp till U19-laget är minnena ännu starka från den tiden.

– Det är speciellt, att vara i en klubb från fyra års ålder, till man är 15, 16 år då det blir mer seriösare, så får man med sig många lärdomar från bra och dåliga tider, och många vänner, säger Niklas Persson och nämner Julian Larsson, nu i Nottingham Forest U23, Nikolaos Dosis, nu i Östersund och Eric Kahl, som är en del av AIK:s A-trupp.

Själv hoppas Niklas Persson givetvis också att han kan följa deras fotspår upp på elitnivå – och den här säsongen kan knappast ha börjat bättre för honom personligen, med fyra mål efter de fyra första omgångarna – lika många mål som han gjorde på hela förra säsongen.

Det gör dessutom att han, efter fyra omgångar, är i topp i skytteligan i Ettan norra.

– Ja, det är kul, jag ska inte ljuga. Men jag vill inte nöja mig, bara jobba på och bli bättre på mina svagheter och utvecklas vecka efter vecka, säger Niklas Persson.

”Har mentaliteten att han vill avgöra”

Täby FK:s tränare och sportchef, Daniel Erlandsson, ser förklaringen till Niklas Perssons utveckling i en ny position högre upp i banan, och ett större självförtroende vilket även kan ha att göra med att han nu har erfarenhet av att redan ha spelat en säsong i Ettan.

– Tidigare har han inte satts i de bästa lägena. Nu är han med högre upp i anfallen, och han är extremt bestämd nu med bollen. Förut var han en spelare som letade passning i första hand, nu söker han skott, säger Daniel Erlandsson, och fortsätter:

– Han är den spelare som kommer till överlägset mest skott i vårt lag, och det är helt rätt för honom. Han känner att han kan göra mål, han har mentaliteten att han vill avgöra och kan smälla in dem. Plus att han är i god form och jobbar stenhårt, berömmer Daniel Erlandsson.

Det är en beskrivning som Niklas Persson känner igen.

– Jag snackade med ”Danne” om det här för några dagar sedan. När jag kom från AIK hade jag spelat mycket i wingback-rollen, och då satt det i mig att bollen skulle in direkt därifrån, helst i första läget, och jag blev lite passiv i mitt spel. Nu i Täby har jag hittat självförtroendet igen, hittat vem jag är egentligen som spelare. Det har funkat jättebra, säger Niklas Persson.

Täby FK är numera solklar nummer ett i kommunen sedan IK Frej lagt ner elitverksamheten och blivit Hammarby TFF. Daniel Erlandsson, som gör sitt sjätte år i klubben, tror att konkurrensen om ungdomsspelarna kan ha minskat, men än så länge har Täby FK inte tagit marknadsandelar gentemot sponsorer, menar han.

– Frej var duktiga på marknadssidan, vi har inte varit så vassa men vill bli lite bättre. Det är andra året i ettan, och vi vill sikta ännu högre. Vi är inne på nåt intressant, och potentialen för oss framöver borde vara stor. Uppmärksamheten i Ettan större, man syns mer i media, det är tv, och så vidare. På sikt vill vi kanske uppåt, men jag tror att steget från Ettan till superettan är större än den resa vi gjort från division 3 till Ettan, säger han.

Närmast i tid är dock utmaningen att möta Piteå FF på bortaplan på söndagen, en match som sänds i Sportexpressen Play. Täby har hittills spelat oavgjort mot två andra Norrlandslag, 1–1 mot IFK Luleå och 2–2 mot Umeå FC.

– Det är dags att slå ett Norrlandslag, säger Niklas Persson. Det är jobbigt att åka upp dit, men det är bara att försöka. Om jag gör fler mål? Vi får se. Det viktigaste är tre poäng.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!


Andreas Hanson