”Folk tror att vi är extremt rika”

Se några av de snyggaste målen från senaste omgången av Ettan.
Stefan Elfver, grundade av FC Stockholm.
Foto: Privat
Rebaz Hassan tog över som huvudtränare förra säsongen och förde direkt laget upp till Ettan.
Stefan Ostojic, lagkapten.
Foto: Privat

De startade i division sju med en dröm om Europa.

Nu är FC Stockholm framme i Ettan Norra – och det är bara ett delmål.

Med miljardären Fredrik Wester som investerare och Stockholms stadion som hemmaplan siktar klubben betydligt högre än så.

– Vi har bestämt oss för att göra det. Vi vill gå hela vägen, säger grundaren Stefan Elfver.


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play!


Se omgångens match mellan FC Stockholm och Gefle IF här som Premiumkund. Sändningen startar 18.45 på fredag!

Tränaren Rebaz Hassan är säker på sin sak – FC Stockholm kommer att lyckas.

– Oavsett om jag är kvar eller om det kommit in en ny tränare så kommer den här klubben på sikt att nå sina mål. Sedan är det bara frågan om det blir om ett, två eller tio år. Men sättet klubben är byggd på och mentaliteten som finns gör att det bara finns en väg att gå, säger han.

Vad gör dig så säker?

– Stefan. Han har haft motgångar tidigare och vi kanske har motgångar i år, men i långa loppet kommer klubben vinna. Han startade den för tolv år sedan och nu spelar han Ettanfotboll. Det är ingen slump.

Den Stefan som Rebaz Hassan syftar på är sportchef och grundare av FC Stockholm och heter Stefan Elfver.

– Jag brukar skoja om att han är Sveriges bästa sportchef. Han har ett vanligt jobb och familj, och på tolv har han tagit en fotbollsklubb till Ettan. Det är konstigt att ingen uppmärksammat det tidigare, fortsätter han.

Huvudpersonen själv minns tillbaka på när han startade föreningen 2010.

– Då var jag 28-29 år och spelade de sista åren i något halv ”brögäng” i division 3 och tänkte ”oj, vad det så här det blev.” Jag hade drömmar som alla andra. Sedan kände jag, med all respekt för alla andra klubbar, att det här går att göra bättre.

Sagt och gjort. En satsning mot eliten inleddes.

– Först samlade vi ihop några avdankade spelare i division sju och sedan har det gått fort. Egentligen hinner man aldrig se det utan det är vid sådana här tillfällen när man pratar om det som man tänker på det. Det är inte så längesedan vi mötte Krukan på en fredag kväll och folk stod och drack öl bredvid en dålig plan. Jag pumpade bollarna, tvättade kläderna och fixade i Fogis.

Nu är verkligheten en annan och FC Stockholm har tagit sig hela vägen till Ettan Norra.

Men det är ingen slutstation.

– Vi vill gå hela vägen. Vissa säger att vi är kaxiga, men jag vet inte, jag tycker inte det är kaxigt att säga vad man vill. Om jag bara ville ha kul skulle jag ha skapat ett korplag, det är roligt att vinna också. Och nu när vi lyckats få en så vass tränare som Rebaz så känns det fullt realistiskt. 

Att lägga ner så mycket tid och sedan vara nöjd med att förlora är inte min grej. Jag är jättetydlig med att jag vill vinna fotbollsmatcher.

Miljardären sponsrar klubben

För att satsningen uppåt ska lyckas krävs ekonomi. Och där har FC Stockholm jobbat hårt för att skapa rätt förutsättningar.

– I tio år har vi egentligen jobbat på samma sätt med sponsorer, vi har aldrig haft femtusen medlemmar som vissa andra klubbar. Vi jobbar kreativt med event, nätverk, företagscuper och försöker få partners som är starka och tror på oss långsiktigt, säger Stefan Elfver.

Den mest namnkunniga av sponsorerna är Paradox-grundaren Fredrik Wester.

– Han kom in från två år sedan. Han älskar fotboll och vi klickade väldigt snabbt, sedan dess är han högst delaktig. Han stöttar med det han kan om hur man kan tänka med företagsbyggandet, och så sitter han på bra kontakter gällande sponsorer, säger Elfver.

Sedan ett år tillbaka är Wester dessutom delägare i spanska Gimnàstic de Tarragona.

– Där hoppas jag att det kan bli något samarbete i framtiden, det är en bra klubb. 

Med en känd miljardär som sponsor, matcher på Stockholms stadion och en tydlig målsättning att nå den absolut högsta nivån sticker FC Stockholm onekligen ut.

Det ställer ibland till det för Stefan Elfver i förhandlingssituationer.

– Med tanke på vår profil och att Fredrik är med i bakgrunden tror folk att vi är extremt rika, men det är vi inte än tyvärr. Däremot vill vi bli det så vi kan göra det vi vill. Att förhandla för mig blir lite speciellt när vi får förklara att vi är som andra klubbar på den här nivån, det finns de som har mycket mer i vår serie, säger sportchefen som fortsatt jobbar ideellt för sin klubb.

– Ja, jag har ett annat hundraprocentigt jobb. Det är det här jag gör förutom jobb och familj, jag har min fotboll. Men vi är en bra grupp på fyra-fem personer som driver det här med mig själv, Simon Brännström, Edvard Sjöberg och Sebastian Råghag. Det är deras driv och kompetens som gör skillnaden.

”Kravet är att vinna”

På träningsplanen är det Rebaz Hassan som styr. Han tog över laget förra säsongen och det blev uppflyttning direkt.

– Tidigare har jag som tränare varit väldigt driven av spelmodellen, att det är viktigt att spela på ett visst sätt. Någonstans under förra säsongen när vi vann så mycket kände jag att det väckte något i mig, jag vill bara fortsätta vinna, säger Hassan som kom till klubben efter tränaruppdrag i Sollentuna.

Det är en mentalitet han tycker stämmer väl överens med FC Stockholms.

– Kravet är att vinna. Inte att utveckla spelare eller spela en viss typ av fotboll. Kravet är att vinna och det är det klubben står för. Och så har vi börjat titta på strategier för att sälja spelare i framtiden. Det är en mentalitet man inte har i så många andra föreningar, säger han.

De bedriver nästan allt helt motsatt hur andra föreningar drivs.

Rebaz Hassan återkommer till hur mycket klubben skiljer sig från andra föreningar han varit verksam i.

– De bedriver nästan allt helt motsatt hur andra föreningar drivs. Det är fokus på oss, vår trupp och att vi ska gå hela vägen. Andra klubbar som jobbar på det här sättet har ofta varit luftslott. När första motgången kommer har de haft svårt att stoppa fallet, här är jag inte orolig för det.

Sju omgångar in på säsongen ligger FC Stockholm sexa i Ettan Norra med tio inspelade poäng.

På fredagskvällen väntar hemmamatch på nya hemmaarenan för säsongen, Stockholms stadion, mot serieledande Gefle IF.

– Sett till matcherna och matchbilderna hade vi velat ha fler poäng. Prestationerna har varit bra bortsett från Haningematchen. Vi går för att vinna, som alltid, men pressen är på dem. Med tanke på förutsättningarna tränarna och klubben har så ska inte Gefle IF spela i Ettan nästa säsong, säger Rebaz Hassan. 


LÄS MER: Lagkaptenen Stefan Ostojic: ”Kommer spela i allsvenskan”


Se FC Stockholms möte med Gefle på SportExpressen Play. Sändningen börjar 18.45 på fredag!


Matchen sänds även här för dig som är Premiumkund på Expressen!


Även Lindome-Gais sänds för dig som är Premiumkund i kväll.