Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Flyttade som nioåring: ”Fotboll är min passion”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Richard Friday jublar efter ett mål mot Oskarshamn.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Han flyttade delvis hemifrån redan som nioåring, gick på en fotbollsakademi som tonåring och flyttade till Lettland när han var 19.

Nu är Richard Friday i Gais för att hjälpa laget till superettan.

– Fotboll är min passion, säger yttern.


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play! 

Richard Friday, 22, började sitt liv som utlandsproffs i lettiska FK Liepaja 2019.

– För mig var det en chans att utvecklas som ung spelare. Det var ett stort steg för mig som kom från Afrika, men det var inte första gången jag var borta från min familj, säger 22-åringen i dag.

Faktum är att han flyttade hemifrån redan som barn.

– När jag var nio flyttade jag och bodde hos en nära vän och hans familj. Jag flyttade inte helt från mina föräldrar men bodde inte hos dem hela tiden, utan hos min väns familj, eftersom vi spelade fotboll tillsammans. Sedan gick jag på en fotbollsakademi när jag blev äldre. Ibland kunde det gå sex månader utan att jag träffade min familj. Det är svårt men min familj förstår mig, fotboll är min passion, säger han.

Efter tiden på fotbollsakademi i Nigeria skrev han alltså på för FK Liepaja i Lettland och 2021 lånades han in till Örebro SK i allsvenskan.

– Tiden där var bra, svenskar är så välkomnande och laget behandlade mig som en i familjen. Sedan hade klubben en tuff period men så är det ibland i fotboll, säger han.

”Vill ta min karriär till nästa nivå”

Efter uttåget från allsvenskan lämnade Richard Friday och skrev på för Gais.

Där har han stått för ett mål på fyra matcher från start den här säsongen.

– Första tio matcherna har varit bra, vi har tagit poäng vilket är viktigt för laget, fansen och Gais som klubb. Det är en otrolig klubb med fantastiska fans, säger Richard Friday.

Målet vi har är att gå upp. Gais är en stor klubb i Sverige och det är inte meningen att vi ska vara här. Nu har det hänt, då tar vi varje chans att försöka ta klubben tillbaka.

22-åringens tydliga målsättning är att försöka bidra till att Gais tar sig tillbaka till superettan.

– Det är min plan nu, sedan får man se vad som händer i framtiden. Just nu vill jag bara hjälpa Gais, det är det viktigaste den här säsongen. Individuellt vill jag ta min karriär till nästa nivå.

Under tiden i Lettland var Richard Friday med och vann den inhemska cupen och fick chansen att spela i Europa.

– Den känslan vill jag uppleva igen, jag vill tillbaka till den nivån. För att göra det måste jag jobba ännu hårdare och hjälpa Gais, säger han.


Sändningen från Gais-BK Olympic börjar 16.50 på måndag och går att se här för dig med Expressen Premium!

Matchen sänds även här på SportExpressen Play!