Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han flyttade 85 mil för fotbollen

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Ettan.
Pashang Abdulla.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Han lämnade Stockholm för första gången i livet och flyttade 85 mil norrut för att satsa på fotbollen.

Efter sex mål på tio matcher är Pashang Abdulla nu redo för sitt första derby mot Luleå.

Det spelas under midnattssolen på torsdagskvällen.

– Sedan första gången jag kom hit har det känts som det var menat att jag skulle flytta hit, säger 27-åringen.


Sändningen från mötet mellan Piteå och Luleå inleds 21.45 på torsdag!

I den 76:e minuten mot Assyriska i den senaste omgången av Ettan Norra kvitterade Pashang Abdulla till 2-2. Piteå hade hämtat upp 0-2 till oavgjort trots ett rött kort redan i den 39:e minuten.

Piteåspelarna firade och var nog mer än nöjda med en poäng – då slet sig målskytten loss, hämtade bollen i målet och ville jaga ett segermål.

Knappt tio minuter senare avgjorde han och sköt tre tunga poäng till Piteå.

– Att fira kvitteringsmål gillar jag inte, när man leder gillat jag att fira. Sådan är jag och det gav ju resultat, säger anfallaren några dagar senare.

– Vändningen var riktigt skön och vi har gjort liknande saker tidigare, det visar på vilken karaktär vi har i laget. 

Målen mot Assyriska innebär att Abdulla levererat sex mål på sina tio första matcher i det Piteå han anslöt till inför säsongen.

Närmast kom han från IFK Haninge och klubbytet innebar att 27-åringen för första gången flyttade från hemstaden Stockholm.

– Klubben har tagit hand om mig väl så det har varit fantastiskt på alla sätt och vis. Det är bra människor i staden så det har gått snabbt att komma till rätta. Jag jobbade som lärare tidigare och har fått jobb som det här också, men jobbar inte lika mycket som tidigare, säger han.

Pashang Abdulla fortsätter:

– Jag har bott hela livet i Stockholm, men grejen är att sedan första dagen jag kom hit har det bara känts som det var menat att jag skulle flytta hit. Jag trivs med vardagen, får vara för mig själv och kan fokusera på fotbollen. Men självklart saknar jag familj, vänner och flickvän.

”Är storebror på planen”

Anfallaren kom till Piteå efter ett år med Haninge i Ettan Norra där han drogs med stora skadeproblem (en fraktur i foten). Dessförinnan hade han gjort succé med Karlberg i division 2 och öste bland annat in 26 mål på 24 matcher säsongen 2019.

– Min målstatistik har alltid varit där men jag har också fått anpassa mig. Ibland har jag spelat i ett försvarande bottenlag och ibland i ett topplag med fokus på anfallsspelet. Man kan tycka att jag är gammal om man kollar på min ålder men jag känner bara att jag blir bättre och bättre hela tiden, säger han. 

– Förra säsongen fick jag spela två matcher från start och gjorde ändå fem mål, jag gjorde i alla fall ett mål per 90 minuter. Och sedan var det svårt att komma tillbaka efter skada när man hade seriens bästa anfallare (Ashley Coffey) framför sig. Det var lärorikt att vara på sidan och uppskatta det man har lite mer.

Den här säsongen har Abdulla startat samtliga tio matcher för Piteå.

– Nu är det bra, men det kan bli bättre. Jag är inte nöjd men njuter verkligen. Det finns mer att hämta av mig, jag kan höja mig mer.

På torsdagskvällen väntar nu ett hett derby mot IFK Luleå som ligger på samma poäng, tolv, men med två matcher mer spelade.

Den matchen spelas med starttid 22.00 och är omgångens match med en större tv-produktion.

– Vi är lillebror här i Norrbotten men jag tror ändå vi kommer vara de som visar vart skåpet ska stå. Vi är lillebror, men vi är storebror på planen tror jag. Det blir en rolig match och jag hoppas på mycket publik, säger Piteås anfallare om midnattssolsmatchen.

– Solen går aldrig ner här, så det är ändå så svårt att sova. För mig passar det bra, jag brukar spela bättre ju senare matcherna är, avslutar han.


Sändningen från mötet mellan Piteå och Luleå inleds 21.45 på torsdag!