Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fick provspela i division 2 – siktar nu mot allsvenskan

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Ettan. Alla matcher sänds på SportExpressen Play.
Ashley Coffey har imponerat under sin första säsong i division 1.
Foto: Krister Alteros / IFK Haninge

Han tog själv kontakt med division 2-klubbar inför flytten till Sverige i fjol.

Nu öser Ashley Coffey in mål i division 1 och siktar på spel i superettan eller allsvenskan nästa säsong.

– Jag känner att jag är bra nog, säger anfallaren.


Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Skolan har börjat efter sommarlovet och därmed är Ashley Coffey, 26, i gång med sitt jobb på en engelskspråkig skola i Stockholm.

– Ungarna är tillbaka så det är full fart. Vi tränar måndag, tisdag, torsdag, fredag och oftast är det match på helgen. Jag jobbar åtta till fyra och sedan har jag en timme hem innan jag börjar göra mig klar för träning. Det är fullt upp, men det fungerar. Och nästa år är planen att spela fotboll på heltid, säger anfallaren.

Den chansen är förmodligen stor efter engelsmannens succé i Ettan Norra den här säsongen.

Nykomlingen IFK Haninge har överraskat alla och är med i toppen av serien. Anfallaren från England har samtidigt levererat tolv mål på lika många matcher och leder skytteligan.

Tillsammans med spelare som Marijan Cosic och Sitapha Ndure drar han nu till sig intresse från klubbar högre upp i seriesystemet.

– Alla i vårt lag är hungriga och vill ta nästa steg, jag tror vi chockat många. Några lag i samma liga har spelare som spelat på högre nivå och bara är här för ”retirement money”, men alla i vårt lag vill uppåt, säger Coffey som har en bakgrund som ungdomsspelare i Bradford City.

Han kom till Sverige i fjol och inledde tiden i landet med att göra tolv mål på elva matcher för Huddinge i division 2.

– Under sista året på universitetet träffade jag min tjej som är svenska och hon frågade om jag ville flytta till Sverige. Jag tänkte att jag tar chansen, säger han.

Ashley Coffey kontaktade själv svenska klubbar i division 2, fick till ett provspel med Huddinge och skrev sedan på för klubben.

– I England hade jag blivit lovad olika saker av agenter som inte höll vad de lovade så jag hörde själv av mig till de svenska klubbarna. Några vänner hemifrån har spelat för Ytterhogdal och de sa att jag borde starta i division 1 eller 2 och jobba mig uppåt.

Det är precis vad anfallaren gjort och nu börjat det ryktas om klubbar högre upp.

Vill stanna i Sverige

– I början av säsongen hade jag sagt att superettan är mitt mål för nästa säsong, så är det definitivt. Men utifrån hur det har gått skulle jag gärna få chansen i allsvenskan. Jag känner att jag är bra nog för att spela där, men det gäller att få chansen. De tittar på många spelare i vår liga och några spelare har redan skrivit på kontrakt, säger Coffey.

En sådan spelare är Vasalunds Ekin Bulut som tidigare i veckan blev klar för Sirius.

Har klubbar visat intresse för dig?

– Ja, det har varit ganska mycket intresse från superettan och något från allsvenskan. En agent jobbar med mig på det nu och han har sagt att det finns intresse, men jag har kontrakt säsongen ut och de flesta klubbarna vill nog inte betala för en spelare som kan gå gratis efter säsongen. Om något lag på toppnivå hör av sig är det så klart intressant, men just nu njuter jag verkligen av att spela i det här laget och vill gärna se vad vi kan åstadkomma i den här ligan.

Att Ashley Coffey vill stanna i Sverige även efter den här säsongen råder det inga tvivel om.

– Jag älskar det här, jag njuter verkligen. Jag och min tjej har precis köpt en lägenhet och just nu har jag en bra balans i livet med jobb och fotboll. Jag vill stanna i Sverige, säger succéanfallaren.

Haninges nästa match i Ettan Norra spelas på lördag 16.00 då de tar emot Sandviken.

Den matchen sänds på SportExpressen Play.

Toppen av skytteligan i Ettan Norra

Ashley Coffey, Haninge, 12 mål

Mai Traore, Vasalund, 11 mål

Ekin Bulut, Vasalund, 10 mål

Niklas Söderberg, Sylvia, 8 mål

Marijan Cosic, Haninge, 7 mål

Marko Nikolic, Vasalund, 7 mål