Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fick drömkontrakt i thailändska ligan

Christopher Redenstrand gjorde årets mål i Ettan Norra.
Patrik Gustavsson gjorde tio mål för Sylvia den gångna säsongen.
Foto: Privat / Privat
Gustavsson på plats i Thailand där han först är utlånad till Chiangmai FC i andraligan.
Foto: Privat

Från Ettan Norra – till ett drömkontrakt i Thailand.

Patrik Gustavsson trodde knappt att det var sant när han fick avtalet in sin hand dagarna före jul.

– När jag fick det var det bara att tacka ja, säger 20-åringen.


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play!

Säsongen 2020 spelade Patrik Gustavsson med Åtvidabergs FF i division 2.

2021 anslöt han till IF Sylvia och imponerade med sin snabbhet och levererade tio mål.

Efter säsongen kom en oväntad belöning.

Gustavsson skrev nyligen på ett treårsavtal med thailändska mästarna BG Pathum United.

– Tidigare har jag varit aktuell för Thailands landslag eftersom min mamma kommer därifrån, så på det sättet har de koll på mig. I början av december tog klubben kontakt med mig och jag tvekade lite. Jag ville få en karriär i Sverige, spela i allsvenskan och hade en fot inne hos IFK Norrköping. Sedan fick jag ett kontrakt några dagar innan julafton, då var det svårt att tacka nej, säger anfallaren.

Kontraktsförslaget var helt enkelt för bra för att han skulle kunna säga nej.

”Jag kommer vara mångmiljonär inom något år”, sa han nyligen till Norrköping Tidningar. 

– Ja, spelar jag mina kort rätt har jag ett bra liv efter fotbollen, säger Patrik Gustavsson som kommer försörja sina föräldrar som inom kort flyttar från Sverige till Thailand.

– Det är den bästa känslan någonsin, att kunna säga till mamma att hon kan sluta jobba och flytta tillbaka. Det var magiskt. Det var bra tajming för de håller på att bygga hus i Thailand just nu.

”Vill bygga mig ett namn”

Avtalet med BG Pathum United är skrivet över tre säsonger men tiden i Thailand börjar med en utlåning till Chiangmai FC i andraligan.

– Andra halvan av säsongen drar i gång här nu och tanken är att jag ska spela här till maj för att komma i gång med allt, sedan spela med BG efter sommaren, säger 20-åringen på telefon från Thailand.

Han har hunnit med ett par träningspass med sitt nya lag och på onsdag är det dags för debut i cupen.

– Fotbollen är annorlunda här, det går väldigt snabbt, Det är kanske inte lika taktiskt som i Sverige men det är aggressivt och hårt spel, säger han.

Hur är nivån om du jämför med Sverige?

– BG är kanske som lägre delen av allsvenskan eller toppen av superettan. I Chiangmai finns många bra spelare men totalt skulle jag tro att det är som division 1 eller 2.

Det är ett stort äventyr för mig. Jag ska försöka bygga mig ett namn i Thailand och hoppas få spela asiatiska Champions League.

Målsättningen är att vinna ligan med BG Pathum United och nå landslaget.

– Förhoppningsvis kan jag ta mig högre upp här i Asien. Jag vill bygga mig ett namn och försöka komma med i landslaget. Jag är inte här för att semestra utan jag vill utvecklas och bli bättre. Kinesiska, japanska och sydkoreanska ligorna är ställen man vill gå till om man vill utvecklas ännu mer, säger han.

Vilka reaktioner har du fått angående flytten?

– Först när det var rykten om det så sa de flesta i Thailand att jag borde stanna kvar i Sverige och inte gå för pengarna, men när jag väl skrev på var det bara goda kommentarer. Många har blivit glada och stolta. Det är kanske inte det här man tänkt sig när man var mindre, det är en annorlunda väg, men fotbollen är väldigt stor här.