Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han är en av Sveriges bästa”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan. Alla matcher direktsänds på SportExpressen Play.
Freddy Winsth och Jonas Thern i samspråk under en av årets matcher.Foto: Bildbyrån

2010 var Jonas Thern tränare för Värnamo när laget tog sig till superettan.

Nu leder de åter Ettan Södra med Thern vid rodret.

Här berättar lagkaptenen Freddy Winsth och sportchefen Håkan Söderberg om Therns styrkor som tränare.

– Där är han överlägsen tycker jag, säger Värnamokaptenen.

 

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play! 

Tolv omgångar in på Ettan Södra leder Värnamo serien efter tio vinster.

– Först och främst har vi fått ihop laget bra i år med en bred trupp och bra balans på individuell skicklighet och sammanhållning. Vi jobbar väldigt hårt för varandra, säger lagets kapten Freddy Winsth om framgången.

Han var med redan 2010 när föreningen senast tog steget upp till superettan. Då som nu med Jonas Thern som tränare.

– Som tränare är det inte så jättestor skillnad på honom då och nu. Hans tålamod är kanske lite längre i dag än det var tidigare, om vi gör en lite sämre träning eller match brinner det inte till lika mycket som förr. Han är lite lugnare nu, säger Winsth om Thern som har hjälp av de assisterande tränarna Tony Johansson och Joakim Wulff.

– Men en sak som inte förändrats som jag tycker är intressant är att han ställer oerhörda krav, det finns alltid saker att förbättra. Oavsett om vi vinner med 4-0 hittar han saker att utveckla både som lag och individ.

Freddy Winsth har tidigare berättat om den tuffa träningen som Värnamo bedriver under Therns ledning med få lediga dagar. Nu lyfter han fram förmågan att känna av den fysiska statusen på gruppen som en av tränarens styrkor.

– Just i dag har vi faktiskt fått en ledig dag, och man märker på Jonas att han spelat på en väldigt hög nivå vilket gör att när man känner sig lite sliten har han ofta förberett träningen utifrån det. Och när man kommer fräsch vet han det och blåser på. Han har väldigt bra koll på hur man känner sig fysiskt, där är han överlägsen tycker jag, säger Värnamokaptenen.

Freddy Winsth är lagkapten i Värnamo och var med redan 2010 när laget avancerade till superettan senast.Foto: Bildbyrån

En som känner Jonas Thern sedan ännu längre tillbaka i tiden är Värnamos sportchef Håkan Söderberg.

– En gång i tiden för längesedan spelade jag fotboll ihop med Jonas och jag har fått förmånen att följa honom som en av mina närmaste vänner genom hela livet. Han är unik på många saker. Hans förmåga att sätta väldigt höga krav på individen men ändå alltid ha glimten i ögat är en del tror jag, säger Söderberg.

Han lyfter även fram Jonas Therns förmåga att skapa goda relationer med spelarna han jobbar med.

– Oavsett om man pratar med killar i startelvan eller spelare som lämnar klubben är de fortfarande överlag väldigt positiva till hans sätt att vara ledare. I de flesta lagen är det mer eller mindre bara de elva som spelar som gillar tränaren, säger han.

Ett driv att utvecklas är en annan faktor som Håkan Söderberg nämner.

– Många ledare upplever nog att de gått i mål och har facit, men han är otroligt nyfiken på att hela tiden testa nya träningsmetoder och spelmetoder. Det tror jag smittar av sig, hans nyfikenhet. Dessutom är han totalt prestigelös.

Har ett långt avtal

Att Håkan Söderberg håller Jonas Therns tränarkunskaper högt råder det inga som helst tvivel om.

– Jag tycker att han flera gånger visat att han är en av Sveriges bästa fotbollstränare, utan tvekan. Om han inte skulle platsa som tränare i allsvenskan måste vi i Sverige ha världens bästa fotbollstränare. Däremot tror jag de som känner Jonas vet att det inte är det som driver honom. Jag tror inte det handlar om vilken divisionstillhörighet laget har utan hans dagliga driv är att göra ungdomar bättre, säger Söderberg och fortsätter:

– Han har spelat i den yttersta världseliten och jag uppfattar det som att han trivs i vardagen där han håller till, men det är klart att han skulle duga i vilket svenskt eller internationellt klubblag som helst.

Om det blir ett tränaruppdrag i någon större klubb i framtiden återstår att se.

Jonas Thern själv berättar för SportExpressen att han i dagsläget inte har några ambitioner på att lämna Värnamo och föreningens sportchef hoppas att han stannar för en lång tid framöver.

– Avtalet med Jonas är långsiktigt så han kommer vara kvar i klubben över en längre tid, det är vår uppfattning och vårt önskemål åtminstone. Jag tror inte det har att göra med om vi spelar i division 1 eller superettan, kan vi erbjuda honom en bra miljö för honom att utbilda sina spelare i tror jag det är viktigast, säger Håkan Söderberg.

Värnamos nästa match i Ettan Södra spelas mot topplaget Torn 17.00 på söndagen och direktsänds på SportExpressen Play.