Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Elm om saknaden: ”Tufft att hantera”

Roy Hodsgon, här med Chelseas Frank Lampard.Foto: Bildbyrån
David Elm har tagit över IFK Berga.Foto: IFK Berga / Privat

2017 meddelade han att kroppen inte klarade mer och att elitkarriären var över.

Som huvudtränare för IFK Berga är David Elm nu tillbaka i den miljö han längtat efter sedan dess.

– Saknaden har varit svår att hantera, säger 37-åringen.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

”Kroppen klarar inte mer. Jag har ont när jag vaknar, ont på kvällarna efter träning”, sa David Elm till Barometern hösten 2017.

Elitkarriären som bland annat innehöll SM-guld med Kalmar FF och ett proffsäventyr med Fulham i Premier League var över.

Nu är Elm tillbaka inom fotbollen, som ny huvudtränare för IFK Berga i Ettan Norra.

– Egentligen har det alltid funnits med att jag varit sugen på att testa som tränare, men det kräver sin tid och man ska kombinera det med familjelivet med småbarn och annat. Men nu är det kul att känna på, och jag har faktiskt njutit av att vara i den här miljön igen måste jag säga, berättar Elm efter en vecka på sitt nya uppdrag.

Efter spelarkarriären var han först föräldraledig och tog ett längre brejk från fotbollen.

– Jag kände att jag behövde det faktiskt, sedan har det kommit smygandes. Saknaden har varit svår att hantera, det måste jag vara ärlig och säga. Gemenskapen man får i ett lag är svår att ersätta med andra saker i livet och det är någon slags trygghet att ha sin plats i en grupp. När man kastas ut från det vet man inte hur man ska hantera det, säger han.

– Det har varit bitvis tufft att hantera, det kan jag erkänna. Nu är det skönt att vara en del av något igen.

Den nya rollen inom fotbollen innebär att Elm är ny huvudtränare för jumbon i Ettan Norra, IFK Berga. Kontraktet är skrivet säsongen ut med option på en förlängning.

– Än så länge är det bara ett riktigt fotbollspass som jag lett, annars har det bara varit dagen innan och dagen efter match och så blir det den här veckan också, säger han.

Vad gjorde att du valde att ta uppdraget?

– Dels kändes det spännande med nivån, sedan visste jag också att det är en grupp som det finns en del kvalitet i. Läget är inte optimalt tabellmässigt, men det finns ändå möjligheter.

Nykomlingen Berga har sju poäng efter 18 omgångar och tolv poäng upp till en kvalplats. I Elms första match som ansvarig blev det uddamålsförlust mot Karlstad, 3-4.

– Gruppen är positiv att jobba med, sedan är det alltid en balansgång hur mycket man kan ändra på kort tid. Jag tror mycket på att jobba med tempot nu i början, sedan får man vänta lite med en del taktiska bitar. Jag vill inte in och börja peta i allt, säger David Elm.

Rod Hodgson är förebilden

In i tränarskapet tar han erfarenheter från en lång spelarkarriär – och inte minst vill han ta efter en av fotbollsvärldens riktigt rutinerade tränare.

– Roy Hodgsons sätt att vara mot spelarna var jag mycket förtjust i. Många gånger har man upplevt tränare som kanske inte prioriterat den biten så mycket. Min tanke och förhoppning är att kunna växa in i en sådan ledarstil där man verkligen tar sig tid, pratar, kommer med feedback och framför allt lyssnar, säger Elm.

Han berättar att engelsmannen Hodgson, som han hade som tränare under tiden i Fulham, var duktig på att se människan och inte bara fotbollsspelaren.

– Bara en sådan enkel grej som att han tog i hand med alla spelare innan träningen började och sa ett par meningar. En sådan enkel grej gör att man får med sig gruppen och alla blir sedda, säger Bergatränaren.

IFK Bergas nästa match spelas hemma mot tabellfyran Sylvia på onsdag och sänds på SportExpressen Play.