Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Edström: ”Det värmer mitt Åtvid-hjärta rejält”

Ralf Edström .
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Efter en turbulent säsong ska Åtvidaberg FF träda in i Ettan Södra. 

Den före detta Åtvid-stjärnan Ralf Edström minns tillbaka till sin tid i Åtvid med glädje, och tycker att det är viktigt för orten att laget presterar.

– Det är viktigt för en liten ort som Åtvidaberg när vi kommer upp en serie. Det är lättare att gå till jobbet när man kan diskutera nyförvärv och så där, säger han. 


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!


Se IFK Malmö mot Åtvidaberg gratis här – sändningen börjar 15.45! 

Ralf Edström skrattar lite när han får frågan om att prata om Åtvidaberg FF. 

– Jag har alltid tid att snacka om Åtvid, säger han. 

Kommande säsong kliver Åtvidabergs FF upp i Ettan, efter att de tilldömdes kvalsegern när Västra Frölunda använde en avstängd spelare i returmatchen mot Åtvidaberg. 

Den före detta storspelaren och fotbollsexperten Ralf Edström är utan tvekan en viktig figur i Åtvidaberg FF:s historia. Han gläds enormt för klubbens divisionsavancemang. 

– Det är underbart att de tog sig upp, säger Edström. 

Edström, som är från Degerfors, utesluter heller inte att ”Åtvid” så småningom ska kunna leta sig upp i allsvenskan. 

– Titta på Degerfors. De gick ju upp i allsvenskan och det trodde vi ju inte så mycket på. Nu har man hopp om att Åtvidaberg kanske ska kunna vara med, men kanske inte direkt i toppen första året. Men, det är kul! Det värmer i mitt Åtvid-hjärta rejält, säger han. 

Edström minns tillbaka till ”guldtiden” 

Foto: ÖRJAN BJÖRKDAHL / DN TT NYHETSBYRÅN

Degerforsaren började i Åtvidaberg FF för 50 år sedan. Den då 19-åriga Edström var med och vann svenska cupen med Åtvidaberg och de två efterföljande åren blev de svenska mästare. Han beskriver åren som ”guldtiden”. 

– Vi hade ett fantastiskt lag. Sju stycken ur det laget var med i VM-truppen -74. Då var det sju Åtvidabergare med, varav tre eller fyra av oss hade flyttat ut som proffs, säger Edström och fortsätter: 

– Det var en fantastisk grupp vi hade. Underbar sammanhållning och oerhört positiv fotboll.

Har du något som du minns extra väl från tiden i Åtvidaberg?

– Ja alltså, man kan aldrig sticka under stol med att det är stort när man vinner guld. Men den stora sensationen är väl när vi slår ut Chelsea i cupvinnarcupen, för Chelsea var ett etablerat topplag i England. Vi spelade 0-0 hemma och 1-1 borta och slog ut dem. Det var en otroligt stor bedrift.

Efter tre sensationella år i Åtvidaberg kan det vara svårt att bara välja en höjdpunkt. 

– Du frågade ju om en grej. Men det första guldet var ju naturligtvis extra stort också, säger han. 

Att lämna det förflutna för att blicka framåt

Det har stormat en del kring Åtvidaberg FF efter att Aftonbladet publicerat misstankar om matchfixning efter suspekta investeringspengar och påtryckningar om spelares speltid. Detta är något som Edström nu hoppas att klubben kan lägga bakom sig – och i stället blicka framåt. 

– De får se framåt i stället och hoppas kunna vara med ganska högt upp första året och om ett par år kanske de kan kliva upp i superettan, säger han.

Inför kommande säsong har ett efterlängtat samarbete tagit form mellan Degerfors och Åtvidaberg efter att Åtvid har lånat in tre spelare från allsvenskaktuella Degerfors. Tanken med utlåningen är att ge killarna speltid, som de annars inte hade fått i Degerfors. 

– Jag har alltid velat att det skulle kunna finnas ett samarbete mellan mina klubbar, men det är väldigt svårt när man spelar i samma division. Det är unga och lovande killar som kan uträtta en hel del i Åtvidaberg, tror jag.


IFK Malmö mot Åtvidaberg är första upplagan av ”omgångens match” och kan ses gratis på SportExpressen Play! 


Så spelas premiäromgången i Ettan Södra

2 april

Tvååkers IF – Torns IF

Lunds BK – Österlen FF

3 april

FC Trollhättan – Lindome Gif

Assyriska IK – Ljungskile SK

FC Linköping City – Vänersborgs IF

Oskarshamn AIK – Utsikten

Skövde AIK – Qviding FIF

5 april

IFK Malmö – Åtvidabergs FF

Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!