Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drömvärvningen sprack – duon sitter fast i Kamerun

Daniel KalénFoto: PRIVTA

Tidigare i år sprack IFK Luleås La Liga-meriterade drömvärvning i form av Mohammed Fatau på grund av Coronavirusets framfart.

Nu sitter två kamerunska spelare som klubben värvat fast i sitt hemland och får inte resa till Sverige.

– Vi har mer eller mindre räknat bort dem till premiären, säger sportchefen Daniel Kalén.

Under våren gjorde IFK Luleå klart med en riktigt spektakulär värvning inför säsongen i Ettan Norra, en liga vars samtliga matcher kommer sändas av SportExpressen. Mittfältaren Mohammed Fatau med meriter från spel i La Liga blev då klar för klubben, men den värvningen sprack på grund av osäkerheten som virusspridningen orsakat och i stället lånade Luleå in Mamadou Kouyaté från AFC Eskilstuna.

Redan då hintade sportchefen Daniel Kalén om att man hade ytterligare nyförvärv från utlandet klara. Det visade sig handla om anfallaren Donovan Ewolo, född 1996, och mittbacken Pascal Eboussi, -98, från Kamerun.

Ingen av dem har dock kunnat ansluta till klubben ännu.

– Dels är gränserna i Kamerun stängda och sedan är det inreseförbudet i EU som förlängdes till 15:e juni, så vi har mer eller mindre räknat bort dem till premiären 14:e juni, säger Daniel Kalén.

 ”Då får vi titta på andra alternativ”

Nu hoppas sportchefen att nyförvärven ska kunna ansluta längre fram.

– Om de kan komma i mitten av sommaren blir det fina tillskott under den intensiva hösten som blir med 21 matcher. Och de kostar oss inga pengar förrän de kommer hit och kan spela för oss, säger han.

Har ni satt något sista datum för när ni måste gå vidare med andra alternativ om de inte kan komma hit?

– Kommer vi in i ett sommaruppehåll och vi inte har fått några klarheter får vi antagligen titta på andra alternativ, men det blir en avvägning då utifrån hur det ser ut i världen. Allt är lite på hold just nu. De är inställda på att komma hit och vi är inställda på att de ska komma.

Den kamerunska duon tränar just nu med sin moderklubb samtidigt som IFK Luleå förbereder sig för premiären.

Luleås sportchef om nyförvärven:

”Ewolo har de egenskaper som vi eftersökt hela tiden. En lite större spelare som kan hantera att spela felvänd och kan suga fast lite bollar. Ändå relativt rörlig och har lite fart i djupled. Han har tidigare spelat ytterforward också, så användbar på flera positioner. Förhoppningsvis tillför han lite mål framåt också. Eboussi är en tuff och fysiskt spelande mittback. Över 1.90 och kommer kunna hjälpa oss i luftrummet.”