Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Division 1-spelarens vardag – bar tio ton betong på jobbet

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Emil Åberg.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Emil Åberg är anfallare i Ängelholms FF på kvällar och helger och försöker förbereda sig som ett proffs inför träningar och matcher.

På dagarna jobbar han som snickare och bar så sent som i förra veckan tio ton betong.

– Det var två händer, två hinkar och en skyffel. Sedan var det bara att slänga ut skiten i en container, säger 30-åringen.


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play! 

Forwarden Emil Åberg kom upp tidigt i Helsingborgs A-lag och debuterade i allsvenskan som 19-åring.

Sedan dess har han främst hållit till i division 1 och 2 med Eskilsminne och levererat mål säsong efter säsong, men inför årets säsong skrev han på för nykomlingen Ängelholms FF.

– Egentligen är det ganska enkelt. Jag har spelat fotboll länge nu och alltid försökt få ut så mycket som möjligt av det. Jag vill spela så högt upp jag kan och göra så bra grejer som möjligt. När Ängelholm var intresserade var jag intresserad av att spela högre upp än tvåan som Eskilsminne gör för tillfället, säger han.

Det blev totalt åtta år i Eskilsminne innan han lämnade.

– En lång tid. Jag har fått spela mycket, varit skadefri, gjort många mål och haft bra tränare och träffat många bra spelare och kompisar. Det har varit en fin tid.

Nu kombinerar Emil Åberg återigen livet som familjefar, snickare och fotbollsspelare i Ettan.

Ett pussel som kan vara svårt att få ihop.

– Mitt jobb är ganska krävande också, så jag är en sådan som somnar i bussen på väg till matcherna. Jag är van och gnäller inte men det är klart att man märker i kroppen att man inte alltid är hundra procent, säger han.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

– Jag försöker leva mitt liv som ett proffs nästan och vara noggrann med allt för att kunna orka med från sex på morgonen till åtta på kvällen när jag är hemma. Jag sticker hemifrån vid tjugo i sju och jobbar till fyra. Sedan åker jag hem, får i mig något att äta och åker till träningen i Ängelholm. Sedan är jag oftast hemma till sovande barn. Onsdagarna och söndagarna brukar vara heliga, då är jag pappa på heltid.

Jag har en förstående sambo, chef och tränare som förstår om det skulle köra ihop sig någon gång.

Så sent som i förra veckan spenderade Åberg arbetsdagarna med att bära runt på hinkar fyllda med betong.

– Så är det, de sa att det var tio ton betong och det var jag som skulle bära det. Det var två händer, två hinkar och en skyffel och sedan var det bara att slänga ut skiten i en container. Det var hela dagarna i en vecka, men ibland kan det vara finare jobb också, säger han.

Finns ambitionerna om att spela fotboll på heltid?

– I dag tänker jag inte så mycket på det som för kanske fyra år sedan. Ljungskile var aktuellt för något år sedan men de gick vidare med ett annat namn. Jag har alltid haft ett driv och gjort poäng som kanske inneburit att man förtjänat det men det ska ju vara någon som är intresserad också.

Spelar med Johan Oremo

På planen den här säsongen har Åberg leverat två mål så långt den här säsongen och Ängelholm ligger sexa med 17 poäng och en match mindre spelad än konkurrenterna efter att mötet med BK Olympic fick blåsas av på grund av regn tidigare i veckan.

– Som nykomling är vi med bra även om spelet fortfarande inte riktigt klickat i som vi vill. Vi har ändå tagit en hel del poäng. För egen del är jag och i alla fall tre av de andra offensiva spelarna nya och det tar lite tid innan allt sitter. Det ser i alla fall bättre och bättre ut, säger anfallaren.

Längst fram har han ofta huserat tillsammans med rutinerade anfallaren Johan Oremo som stått för sex mål på åtta omgångar.

– Han är stark, vinner mycket dueller och tar mycket stryk. Jag tycker vi kompletterar varandra bra, säger Åberg.

På söndag ställs Ängelholm mot en annan nykomling i BK Oddevold som inlett säsongen succéartat och leder serien.

– För vår del handlar det om att så fort som möjligt ta poängen som krävs för att hålla oss kvar, sedan får man utvärdera efter det, säger Emil Åberg.


Sändningen från Ängelholm-Oddevold börjar 15.50 på söndag!