Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag tror vi är unika – det är en galen siffra”

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Ettan.
Dalibor Savic gör sitt andra år som tränare för Vasalund.
Foto: Privat

Serieledning med tio poäng med sex omgångar kvar.

Vasalund stormar mot superettan.

Man gör det samtidigt med en makalös offensiv som inneburit 73 gjorda mål på 24 matcher.

– På den här nivån tror jag vi är unika, säger tränaren Dalibor Savic.


Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

När Ekin Bulut gjorde Vasalunds femte mål i segern mot Berga (5-1) i lördags var det lagets 73:e mål den här säsongen, efter 24 spelade matcher.

En smått osannolik siffra.

– Förra säsongen gjorde vi 64 mål på 30 matcher, nu har vi redan 73 med sex matcher kvar. 137 mål på två säsonger, det är en galen siffra, konstaterar tränaren Dalibor Savic.

Nämnde Bulut, som lämnar Vasalund för Sirius inför nästa säsong, står noterad för 19 mål. Hans anfallspartner Mai Traore är uppe på 18, och lagkaptenen Marko Nikolic har gjort tio från sin mittfältsplats trots att han varit skadad och missat ett antal matcher.

– Vi tror på att vi kan vinna varje match vi spelar, det gör att killarna sluter samman och går för det. Spelargruppen har varit väldigt bra på att ta till sig visionen och tankesättet jag präntat in, säger Savic.

Ekin och Mai vill göra mål hela tiden, men det kan inte vara två som skjuter in bollen utan de måste hjälpa varandra. Det tycker jag verkligen att de gjort under året.

Faktum är att fokus hos Vasalund den här säsongen var att stärka upp defensiven – något som man lyckats med.

– Vi har ett spelsätt som leder till en offensiv fotboll med många målchanser och försöker placera ut spelarna på rätt ställe så de får ut max. Sedan har vi släppt in mycket mindre mål än i fjol, även om det är lite för många enligt målsättningen vi hade, säger Vasalundstränaren.

Han gjorde om spelsystemet inför årets säsong för att bli stabilare bakåt, något som samtidigt lett till fler mål framåt.

– I och med att vi balanserat försvarsspelet med tre mittbackar och en defensiv mittfältare har vi fyra spelare i rätt positioner för att förhindra motståndarnas målchanser när vi haft bollen och sedan tappat den. De fyra spelarna får fokusera på att förhindra målchanser bakåt medan de andra sex spelarna ska stå för poängen och produktionen framåt. Vi har skickliga spelare och ett arbetssätt och en spelidé med tydliga roller, säger Dalibor Savic.

Hur förklarar du att ni genom att flytta bak en spelare till backlinjen har lyckats bli ännu bättre offensivt?

– Eftersom vi har så mycket boll och spelar på motståndarnas planhalva har vi nu större chans att vinna tillbaka den och bibehålla offensiv tryck. Förra året hade vi bara två mittbackar och då var det svårare för oss att ta tillbaka bollen, nu får vi fler tillfällen att vinna den. Sedan är vi fortfarande jäkligt bra, förmodligen bäst i serien, på att sätta press och vinna bollen högt. 

Spelar med extremt hög press

Vasalund har en tydlig idé om att pressa sina motståndare hårt högt uppe i planen.

– Att spela ett högt försvarsspel och vinna bollen högt för att skapa enkla målchanser är bättre än att behöva spela mot ett etablerat försvarsspel där du måste slå tio-elva spelare varje gång. För mig är det mycket viktigare med en förstapress än en playmaker som kan slå ut två lagdelar mot samlat försvar, säger Savic.

Han fortsätter:

– Vi sätter press med sju gubbar i stort sett och spelar mycket med man man-inslag. Jag upplever att ingen av motståndarna vi mött i år pressar på det sättet.

Vasalunds offensiva spel har lett till att laget har +45 i målskillnad och leder serien med tio poäng ned till Brommapojkarna med sex omgångar kvar.

Närmast väntar Täby borta på lördag (matchstart 14.00 och matchen sänds på SportExpressen Play).

– Vi sitter i pole position, och det är jäkligt skönt. Men vi pratar inte om att vinna serien, vi pratar om att vinna nästa match, säger huvudtränaren vars avtal med klubben går ut efter den här säsongen.

– Vi har pratat och jag har sagt att jag vill fokusera på serien. När vi vet vilken serie vi tillhör kan vi börja prata. Men jag kan absolut tänka mig att fortsätta, jag trivs jättebra och har ett bra samarbete med Chengis (Rehman, sportchef) och spelartruppen, säger Dalibor Savic.

Vad säger du om resan du haft med Vasalund under de här två åren?

– Jag är sjukt nöjd och glad. Att ha gjort 137 mål på två säsonger, jag vet inte hur många tränare och lag som kan slå det. På den här nivån tror jag vi är unika. 


Målglada lag i division 1

2018 gjorde Mjällby 73 mål när de tog steget upp till superettan, lika många som Vasalund är uppe i nu.

Högst notering har IK Sirius från 2013 när de gjorde 79 mål på 26 matcher, tätt följt av Akropolis som stod för 77 mål på 30 omgångar 2019.

2007 var Qviding (72) och Ängelholm (76) två andra lag som öste in mål på division 1-nivå, då på 26 matchers seriespel.