Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Debut i allsvenskan som tonåring – började om i division 5: ”Har drömmar”

Se de snyggaste målen från senaste omgången i Ettan.
Amaro Bahtijar.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Bahtijar under tiden i Gif Sundsvall.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Han kom fram som en stor talang och fick provspela med italienska Udinese.

Och som 19-åring fick han göra sin debut i allsvenskan med Gif Sundsvall.

Sedan tog det stopp – och Amaro Bahtijar var så långt ned som i division 5 under förra säsongen.

Nu är han en viktig kugge i nykomlingen Hudiksvall som överraskat i Ettan Norra.

– Jag ville försöka igen, säger mittfältaren.


Sändningen från omgångens match mellan Sandviken och Hudiksvall börjar 16.50 på söndag! 

2017 gjorde då 19-årige Amaro Bahtijar debut i allsvenskan med Gif Sundsvall.

Han kom till klubben efter en sejour med Ånge IF i division 2 och hade som 17-åring fått chansen att provspela med italienska storklubben Udinese.

Men efter tiden med Gif Sundsvall tog det stopp.

Bahtijar gick till IFK Timrå i division 2 2019.

– Karriären har varit upp och ner. Jag hade både spelat i allsvenskan och division 6 och vet hur alla nivåer i svensk fotboll ser ut. För min del var det fel att gå till Timrå, det var ett för stort steg ned från Giffarna och jag trivdes inte där. Jag borde ha satsat på att spela så högt upp som möjligt då och hade alternativ på division 1-nivå, säger 22-åringen i dag.

2020 skulle han spela för norska Steinkjer, något som pandemin satte stopp för.

Istället startade han om karriären med kompisarna i FC Norr United i division 5 under fjolåret, ett lag han tidigare varit tränare för paralellt med den egna spelarkarriären.

– När man väljer att gå ned till division 5 blir det mer en fritidssyssla, något man gör bredvid skolan och jobbet. Men jag tänkte aldrig på att lägga av, säger han.

Gjorde drömmål senast

Inför årets säsong kom frågan från nykomlingen Hudiksvall om att satsa på nytt.

– Först kom jag hit på provträning och det kändes bra. Jag tänkte ”varför inte”. Jag ville försöka igen efter min misslyckade sejour i Timrå då jag tappat all motivation för fotboll. Tack vare Benny (Dahlin, tränare) är jag Hudikspelare nu och trivs jättebra, säger mittfältaren som i den senaste omgången stod för ett drömmål på frispark (se målet i spelaren ovan).

Just den dagen hade jag tur, jag la bara ner bollen och sköt. För mig spelar det inte så stor roll hur jag gjorde mål, jag vill bara göra mål och hjälpa laget. Så tror jag alla i det här laget känner, vi vill bara göra mål för lagets skull.

Nykomlingen Hudiksvall har imponerat och ligger åtta i tabellen inför mötet med Sandviken på söndag som är omgångens match med utökad tv-produktion.

– Så långt har vi gjort bättre än många förväntat sig. Många hade tippat oss sist och nu ligger vi åtta. Jag är nöjd men vi kunde samtidigt tagit ännu fler poäng. Vi håller ihop och gör jobbet. För det mesta spelar vi fin fotboll men vi har också något att falla tillbaka på i det hårda jobbet och att kunna försvara oss, säger Amaro Bahtijar.

Han har startat samtliga 13 matcher på mittfältet och gjort tre mål så långt.

– Om jag ska sätta betyg mellan ett till fem så blir det en trea, jag har varit helt okej. Men jag känner att jag inte kommit upp till den nivån jag kan prestera på. Nu har jag planerat att träna ihjäl min kropp under uppehållet så jag kommer tillbaka starkare, säger han.

Mot Sandviken går vi in utan press och kör bara på, men vi har inte gått på semester än. Semestern börjar efter slutsignalen.

Efter att ha varit nere på division 5-nivå förra säsongen har Amaro Bahtijar påbörjat en ny fotbollssatsning.

– Först ska jag göra så gott jag kan och försöka hjälpa laget att göra en historisk säsong med Hudik och säkra kontraktet. Sedan vill jag så klart ta steg uppåt, men jag vill framför allt absolut inte ta steg nedåt. Vi får se hur bra jag gör ifrån mig och vilka klubbar som hör av sig, nu tänker jag inte längre än en vecka framåt, säger han och fortsätter:

– Det är väl det jag fått med mig under de här åren, jag har erfarenheten hur man ska tänka i vardagen och ta steg för steg. Visst, jag vill spela i Barcelona en dag och drar drömmar, men man måste ta en dag i taget, säger Amaro Bahtijar.


Alla matcher från Ettan sänds på SportExpressen Play!


Gustav Karlsson, kommentator.
Foto: Privat

Kommentatorns tankar

Gustav Karlsson kommenterar omgångens match. Här är hans tankar inför mötet:

”Ser trots Hudiksvalls goda form med sex raka utan förlust om vi inkluderar Svenska Cupen i den ekvationen Sandviken som enorma favoriter. Sedan plumpen borta mot HTFF har man hittat tillbaka och blivit den lagmaskin man var i inledningen av säsongen, dels via sin mycket solida backlinje men lika mycket via den offensiva briljans man besitter där Ahmed Bonnah och skytteligaledaren Naeem Mohammed står för den främsta leveransen av poäng.

Hudik är även dom ett starkt kollektiv - jag har blivit imponerad av Benny Dahlins gängs förmåga att ta poäng, segern senast mot Täby var förvisso allt annat än rättvis men en åttondeplats som nykomling är väldigt starkt. Framförallt behöver Sandviken hålla ett par extra ögon på Amaro Bahtijars högerfot vilket dom givetvis känner till. 

Två lag som med olika ingångsvärden imponerat som kollektiv under första halvan av säsongen - men Sandviken är det klart bättre laget i grunden, därtill obesegrade på Jernvallen så nog bör dom ta hem det här. Dom måste dessutom vinna för att orka hänga på BP som bara fortsätter vinna, och det här är en match man inte har råd att tappa poäng i i så fall!”