Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De ska gå upp med det här laget - så är det bara”

Brommapojkarna har åkt jojo genom seriesystemet de senaste säsongerna – och mycket talar för att den resan fortsätter.

I vårt tabelltips inför Ettan Norra väntas laget nämligen ta steget upp till superettan.

Här är en stor genomgång av samtliga lag i serien som direktsänds på SportExpressen Play.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!  

Nu på söndag drar Ettan Norra och Södra igång och samtliga matcher i båda serierna kommer sändas på SportExpressen Play den här säsongen.

För att tippa tabellen och gå igenom lagen ordentligt har vi tagit hjälp av frilansjournalisten Pontus Andersson som följt Ettan på nära håll de senaste säsongerna.

Så här tror han att Ettan Norra kommer sluta.

Brommapojkarnas Gustav Sandberg Magnusson.Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

1. IF Brommapojkarna

Tränare: Shaun Constable.

Förra säsongen: 15:e plats i superettan.

Pontus Anderssons kommentar: En solklar seriefavorit. De har en mycket stark trupp med erfarna spelare och en skön mix mellan ungt och gammalt. Enda varningsklockan är kanske att det kan bli lite kämpigt för de yngre spelarna som inte har rutin från seniorfotboll, men med det här laget ska de upp. De har spelare som Simon Helg, Philip Haglund, Christer Gustafsson och Gustav Sandberg Magnusson.

En frågeställning är vem som som ska göra målen, jag ser inte den naturliga målskytten, men unge Kristoffer Grauberg-Lepik är möjligtvis en genombrottskandidat. Det här är helt klart en av de starkaste trupperna jag sett i Ettan.

2. Sandvikens IF

Tränare: Per Olsson.

Förra säsongen: Sjua i Ettan Norra.

Pontus Anderssons kommentar: Kanske det mest kompletta laget, de har det mesta både i bredd och spets. Det är ett lag som är samspelt med Per Olsson som tränare. Det såg man i cupspelet, framför allt mot Djurgården. De har värvat både spets och bredd och har en riktigt stark anfallsduo i Leo Englund och Emil Bellander.

Sandviken besegrade Djurgården i cupen.Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN

3. IF Karlstad BK

Tränare: David Ekelund, Hans Prytz.

Förra säsongen: Föreningen är en nystartad sammanslagning. I fjol blev Carlstad United fyra och Karlstad BK femma i Ettan Norra. 

Pontus Anderssons kommentar: Det här blir spännande, det kan bli allt eller inget. På sikt tror jag ihopslagningen är bra för Karlstadsfotbollen, och sett till truppen känns det spännande. De har också ett stabilt tränarpar och de påminner lite om Sandviken.

David Johannesson sticker ut och sedan är Mushitu (Daniel) ett spännande namn som de lånat in från AIK och som kan komplettera Johannesson och Liridon Selamni bra. Bilos Yonakhir kan blomma ut och Stefan Zarkovic är en bra spelare i försvaret. Dessutom har de värvat Success Nwosu från Syrianska.

4. Vasalund

Tränare: Dalibor Savic.

Förra säsongen: Sexa i Ettan Norra.

Pontus Anderssons kommentar: De har tappat spelare men lyckats fylla på med nya namn, det var viktigt för dem att behålla målskytten Eikin Bulut. De hittade också målvakten Radu Mitu från Moldavien som spelat kvalmatcher i Europa. Han kan bli ett fynd.

Sportchefen Chengis Rehman hittar de här spelarna som man inte riktigt har koll på och sedan blommar de ut. Till exempel sålde de vidare Erick Otieno till AIK. Marko Nikolic är en annan viktig spelare i Vasalund och de kommer vara med däruppe i toppen.

5 Gefle IF FF

Tränare: Mikael Bengtsson.

Förra säsongen: Elva i Ettan Norra.

Pontus Anderssons kommentar: En ny tränare med ett nytt lagbygge. Förra säsongen höll de sig kvar men nu känns det som spelarna som kommit in kommer bli bra, som till exempel Erik Granat, Jacob Hjelte och Isac Lidberg.

De har många yngre som kan blomma ut och anfallsmässigt tror jag Hjelte och Lidberg blir bra tillsammans. Det är två spelare som har meriter från ungdomslandslag och spel på högre nivå. Markström i målet för bära en papparoll.

6. Karlslunds IF HFK

Tränare: Samuel Wowoah, Jonathan Ederström

Förra säsongen: Tia i Ettan Norra.

Pontus Anderssons kommentar: Ett spännande lag med unga spelare där Adam Björk och Justin Salmon var uttagna i matchen ”Morgondagens Stjärnor” med de största talangerna i Ettan i fjol. Trotjänaren och mittbacken Anton Olsson har sadlat om och blivit assisterande tränare och det öppnat för någon annan att fylla upp hans plats.

De har ett ungt och utvecklingsbart lag där Christer Lipovac förmodligen kommer göra många mål

7. Sollentuna FK

Tränare: Christer Mattiasson, Rebaz Hassan.

Förra säsongen: 13:e plats i Ettan Norra.

Pontus Anderssons kommentar: De har haft ganska stor spelarrotation, men bästa ”nyförvärven” kan mycket väl vara att tränarduon blev kvar.

Att de tappat David Seger till Örebro är tungt, men i övrigt har de en spännande trupp och Taha Abdi Ali kan bli riktigt bra. Brwa Pishdari är i grunden en bra målskytt och de har fått in Dida Rashidi med rutin från högre divisioner.

Ett frågetecken för målvaktssidan där de bröt med Marko Atanackovic nyligen.

8. Nyköping BIS

Tränare: Jen Melle.

Förra säsongen: Åtta i Ettan Norra.

Pontus Anderssons kommentar: Ett stabilt mittenlag. Tappade Enis Ahmetovic till Umeå och det är ett tapp. De har fyllt på med en del spelare från AIK:s, Hammarbys och Djurgårdens U19-lag. De känns lite spännande och har kvar Pontus Nordenberg som har erfarenhet från Allsvenskan, men även poängspelaren Oskar Karlsson. Har värvat målvakten Ville Seppä från FF Jaro i Finland.

9. IF Sylvia

Tränare: Rickard Johansson.

Förra säsongen: Nia i Ettan Norra.

Pontus Anderssons kommentar: Ett ungdomligt lag som har ett samarbete med Norrköping. I år har de en ny huvudtränare i Rickard Johansson efter att succétränaren Kim Hellberg lämnat för just Norrköping. 

Laget är ungt samtidigt som de fått in Andreas Hadenius som spelat i Halmstad och även skotska ligan, en bra värvning. Jag tror Sylvia kan bli bra.

10. IK Frej Täby

Tränare: Janne Mian.

Förra säsongen: 14:e i Superettan. 

Pontus Anderssons kommentar: Svårt att veta vart de står och vilka spelare som kommer vara tillgängliga från Hammarby. De tappade laget från Superettan, samtidigt som spelarna som kommer från Hammarby inte är några dåliga spelare, och det gör laget svårbedömt.

11. IFK Luleå

Tränare: Tomas Eriksson.

Förra säsongen: Etta i division 2 norrland.

Pontus Anderssons kommentar: Bästa nykomlingen om man ser till vad de värvat. Tränaren Tomas Eriksson vet vad som förväntas eftersom han varit i Ettan med Boden. De har ett spännande lag och lånat in Patrick Kpozo, tidigare i AIK, från Östersund.

William Olausson har varit med länge och blir en nyckelspelare.

12. IFK Haninge

Tränare: Tino Katsoulakis.

Förra säsongen: Etta i division 2 södra svealand.

Pontus Anderssons kommentar: En nykomling som fått in Isac Rojas som gjorde väldigt bra ifrån sig i Gefle och fick provspela med Jönköping.

Özgur Yasar är åldermannen som får en viktig roll med sin rutin från högre serier.

De gjorde bra ifrån sig i division 2 men det känns lite svårt att veta hur de kommer stå sig i Ettan.

13. Team TG FF

Tränare: André Ghanbari.

Förra säsongen: Tolva i Ettan Norra. 

Pontus Anderssons kommentar: Kommit femma, sjua, tolva, tolva. En liknande placering som i fjol förväntas i år också. Satsningen kanske har stannat av lite men de har en bra tränare i form av André Ghanbari som varit med på hela resan

14. Örebro Syrianska IF

Tränare: Barsaum Cicek.

Förra säsongen: Etta i division 2 norra Götaland.

Pontus Anderssons kommentar: En nykomling där Linus Lamu öst in mål senaste säsongerna. Han har spelat i BK Forward tidigare och blir väldigt viktig med sin rutin från Ettan. Provspelade även med Örebro SK i höstas.

Svårt att veta hur de kommer klara sig i Ettan.

15. Täby FK

Tränare: Daniel Erlandsson.

Förra säsongen: Etta i division 2 norra svealand.

Pontus Anderssons kommentar: Imponerade i division 2 och känns som ett starkt kollektiv där majoriteten spelat ungdomsfotboll i föreningen och varit med på resan tillsammans.

Hugo Näslund har gjort väldigt bra ifrån sig och provspelade med AIK och Ljungskile förra säsongen. Han kan sluta högt upp i skytteligan.

16. IFK Berga

Tränare: Tommy Berg.

Förra säsongen: Tvåa i division 2 östra Götaland.

Pontus Anderssons kommentar: Nykomling som fick Syrianskas plats under våren. De har egentligen inte värvat för spela i Ettan men plockade in Christopher Christensson som kommer bli viktig.

En utmaning blir alla resor, det blir ytterligare en motståndare för dem.