Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dalkurds besked: Vill byta klubbnamn

Dalkurd åkte ur superettan 2020.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Dalkurd förbereder ett namnbyte och en ny logga.

På årsmötet den 23 februari ska man rösta om att byta namn till Brati FC.

– Vi vill tacka våra supportrar som har varit med oss från starten och vi lovar dem att detta bara är de första stegen mot att bemöta och överträffa deras förväntningar på Brati FC, säger Dalkurds ordförande Sarkat Junad till klubbens hemsida.

Dalkurd hade en snabb resa genom seriesystemet efter att klubben bildades 2006.

Klubben gick upp till allsvenskan 2017 men i samma veva flyttade man också verksamheten till Uppsala och därefter har man halkat ner i division 1 igen.

När klubben gick upp till allsvenskan stöttades man av miljardären Kawa Junad och hans bror Sarkat Junad. Den sistnämnde har nu klivit in som ordförande i klubben och han berättar om idén bakom det nya klubbmärket och den nya loggan som föreställer en get.

– Vi strävar inte bara efter att investera i den sportsliga verksamheten i vår nya klubb Brati FC, men också att bidra till vårt samhälle, utveckla ekonomin och att bekräfta ambitionerna och förhoppningarna från vår mest värdefulla tillgång, våra supportrar. Brati FC:s nya varumärkesidentitet inkluderar ett nytt klubbemblem, färger och många planerade interna reformer inom flera områden och en högt aktad fotbollsakademi för att ta hand om den nya generationen fotbollsspelare, säger Sarkat Junad till Dalkurds hemsida.

Dalkurd får kritik från supportrar

Förslaget på namnbyte har fått supportergrupperingen Bagarna att rasa. På sin Facebooksida har styrelsen skrivit ett långt inlägg där man uppmanar till att rösta ner förslaget på årsmötet.

”En sak som är säker är att Bagarna aldrig kommer acceptera ett byte av namn eller klubbmärke, eller att man rensar bort spåren av våra rötter i Dalarna. Vi i Bagarnas styrelse fick kanske upp ögonen för klubben för att den bildades av kurder och spelade med vår flagga på bröstet, men vi började älska klubben av många andra skäl”, skriver man bland annat.

”Vi är väldigt seriösa”

Supportarna fortsätter sedan:

”För oss handlar inte kärleken till klubben om sportsliga framgångar och snabba avancemang genom ligasystemet; sanningen är att många av oss hade mer kul i division 1 än superettan och allsvenskan. Det som har skapat det starka bandet till klubben är vad den har stått för och de människor som varit en del av den.”

Brati betyder ”broderskap” på kurdiska.

– Vårt huvudsakliga mål för året är att placera oss i toppen av tabellen och att ta oss uppåt i divisionerna för att kunna växa och att åstadkomma högre mål. Vi är väldigt seriösa med detta och har planerna och manskapet för att lyckas med det. Vi vill tacka våra supportrar som har varit med oss från starten och vi lovar dem att detta bara är de första stegen mot att bemöta och överträffa deras förväntningar på Brati FC, säger Sarkat Junad.

https://www.instagram.com/p/CK4iV5Doeug/