Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Berättar om tränarbytet: ”Behövde göra något”

Se de snyggaste
Emil Åberg har gjort tio mål för Eskilsminne så långt den här säsongen.Foto: Bildbyrån

Tränarbyte och bottenstrid.

Trots det har Emil Åberg levererat mål på löpande band.

Här ger skyttekungen sin bild av vad som gått snett för Eskilsminne.

– Vi har satt oss själva i konstiga situationer, säger 28-åringen.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

För två säsonger sedan gjorde han hela 18 mål i division 1 och under fjolåret noterades han för elva fullträffar.

Den här säsongen är Emil Åberg redan uppe i tio mål – men Eskilsminne ligger samtidigt i botten av tabellen.

– Starten har inte varit så jättebra för vår del. Vi fick en tuff start och bytte tränare också, säger fjolårets lagkapten.

Tränaren och förre elitspelaren Mattias Lindström fick lämna sitt uppdrag i början av augusti.

– Det var väl kanske något som behövde göras, det kändes som vi stod lite stilla där och då. Det är alltid tuffa beslut och det är skönt som spelare att inte behöva ta dem, säger Åberg som var lagkapten under Lindströms ledning i fjol.

– Förra året var jag hans kapten, men inte det här året. Jag ska inte säga att vi känner varandra utanför fotbollen men vi spelade lite tillsammans i Helsingborg också, säger anfallaren.

Den tidigare assisterande tränaren André Petersson har tagit över huvudansvaret efter Lindström.

– Han har säkert sett våra brister sedan tidigare ur sitt perspektiv, och någonstans har det gått lite bättre de sista matcherna och vi har fått lite mer poäng, säger Åberg.

Vad är det som gått snett i år?

– Det man ganska färskt kan relatera till är 2018, och varför det gick bra då tror jag var för att alla visste exakt vad vi skulle göra. Oavsett om man satt på bänken eller startade visste man precis. Vi hade Martin Pringle då och det var inga fel på hans matchgenomgångar, men han behövde inte säga så mycket. Alla var i synk på ett helt annat sätt än hur det var lite under förra året och som fortsatte i våras. Sedan ska man säga att 2018 hade vi haft honom i 3,5 år och det är ju en förklaring också, vi hade kört hans spelsätt länge.

Gjort mer än hälften av målen 

Trots att laget gått tungt den här säsongen har Emil Åberg själv lyckats leverera. 

10 av Eskilsminnes 18 mål har anfallaren stått för.

– Trots att det gått knackigt för laget har det inte påverkar mig på det viset, jag har lyckats göra mål ändå. Visserligen är fyra straffar, men det ska göras mål på dem också, säger han.

– Lite speciellt är det när man kollar skytteligan och sedan i tabellen vart vi ligger. 

Emil Åberg har levererat mål på division 1-nivå i flera säsonger men ändå valt att stanna kvar i Eskilsminne. Så sent som inför årets säsong förlängde han sitt kontrakt med klubben.

– Som alla vill man testa på en så hög nivå som möjligt och jag tycker någonstans att det jag gjort senaste åren kanske skapat förutsättningar för att få den chansen. Nu hände ju inget inför det här året och man är 28 bast och ingen duvunge längre, säger anfallaren.

– Vi får se vad som händer. Nu handlar det om att klara kontraktet det här året, sedan får vi se var jag landar individuellt.

Eskilsminnes nästa match i Ettan Södra är borta mot Linköping på lördagen, en match som sänds på SportExpressen Play.

– Vi vet om att vi har duktiga killar i laget som kan spela fotboll, sedan när det gått dåligt kan jag tänka mig att majoriteten av laget fått en mental spärr. Nu har vi börjat luckra upp det de senaste matcherna med sju poäng. Linköping mötte vi ganska nyligen och gjorde det bra då, säger Emil Åberg.