Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Två bästa finterna kom från Rinkeby”

Se de snyggaste målen från senaste omgången av Ettan. Alla matcher sänds på SportExpressen Play.
Imad Zataras bästa period i karriären kom under tiden i Åtvidaberg. Där stod han bland annat för nio mål i allsvenskan 2013.Foto: Bildbyårn
Imad Zatara
Martin MutumbaFoto: Bildbyrån

För tretton år sedan lämnade Imad Zatara Vasalund.

Sedan dess har han spelat allsvenskt för tre olika klubbar, gjort mål för Palestinas landslag och varit proffs i ett antal olika länder.

Nu är han tillbaka där allt började – men han hoppas att det inte är en slutdestination.

– Knät gör ont och ibland känns det som man kanske borde sluta, men kärleken till fotbollens finns fortfarande här. Jag vill inte sluta med något jag älskar, säger mittfältaren.

 

Se alla matcher från Ettan på nya SportExpressen Play!

Han har varit med om en hel del inom fotbollen, Imad Zatara. Allsvensk debut redan 2007 och utlandsäventyr i både Ungern och Frankrike innan han var med och tog Syrianska till allsvenskan.

I Åtvidaberg gjorde han succé med nio mål i allsvenskan både 2012 och 2013 – och de senaste åren har han spelat i länder som Oman och Qatar.

Nu är 35-åringen tillbaka där allt började. I Vasalund.

– Nu när man blickar tillbaka lite tänker jag på att jag fått uppleva mycket, jag gillar att testa på saker och ting, säger han.

Vasalundsspelaren fortsätter:

– Jag är glad och stolt över mig själv och tycker det är kul att en kille från Rinkeby kommit ut och sett världen. Det är inte bara jag utan en barndomsvän som Martin Mutumba har också tagit samma resa, och Henok Goitom har jag också spelat mycket med.

Zatara lyfter också gärna fram en annan person från Rinkeby i form av Vasalunds assisterande tränare George Moussally som tidigare spelat för både Vasalund och Dalkurd som aktiv.

– Han har en väldigt ljus framtid och tränarkarriär framför sig.

Uppväxten och spontanfotbollen i just Rinkeby är något som han ser tillbaka på med värme.

– Där tävlade alla vem som var bästa dribblern och vem som hade bästa tekniken. Det var alltid tjafs om det på gården i Rinkeby. Något jag tycker är häftigt är 2013 när jag fick årets bästa dribbling i allsvenskan, och Martin Mutumba kom tvåa. De två bästa finterna i Sverige kom från Rinkeby. 

Just Martin Mutumba är i högaktuell just nu och släppte nyligen sin bok ”Äkta hela vägen”.

– Jag har inte läst hela än, men en liten del. Folk har sagt att han nämner mig i boken men jag har inte läst det än. Han är en fantastisk kille och och jag önskar honom all lycka, säger Zatara.

Martin Mutumba har avslutat sin fotbollskarriär – Imad Zataras går vidare.

Han är tillbaka i svensk fotboll och Vasalund efter att ha spelat utomlands i länder som Oman och Qatar de senaste säsongerna.

– I Qatar fick jag bland annat möta Xavi, det var en upplevelse. Förutsättningarna där var väldigt bra. Jag spelade med en spelare som var i Real Madrids A-lag när han var 18. Han visade mig en bild där han stod bredvid Beckham, Roberto Carlos och Ronaldo ”El Fenómeno” gjorde armhävningar på sidan. Nu spelade vi i samma lag, och enligt honom hade vi lika bra förutsättningar i Qatar som de hade i Spanien, berättar Imad.

Han nämner att en ambulans stod vid träningsplanen varje träning om något skulle hända, att laget hade tre massörer och ett läkarrum ”som var som ett apotek”.

– Och planerna var hur fina som helst. Vår sämsta plan var kanske som Friends arena, det var riktigt fina mattor. Men det som var trist var att det var utan publik, det var lite sorgligt. Förutsättningarna var på topp, men atmosfären, känslan och kärleken till fotbollen var inte mycket.

”Vill spela mer”

Till slut valde mittfältaren att vända hem till Sverige när skadeproblemen inte ville ge med sig.

– Några äventyr utomlands blev det, men jag har haft mycket skador på slutet och det har hindrat mig. Men nu har jag hållit i gång med Vasalund ett bra tag och fick frågan om att skriva på. Det känns rätt. Jag bor i Solna och Vasalund är min moderklubb, om de behöver min hjälp så varför inte, säger Zatara som noterats för fyra inhopp i Ettan Norra den här säsongen.

Laget leder serien och ställs mot Sylvia i en seriefinal på söndag. En match som direktsänds på SportExpressen Play.

– Vasalund vill satsa ungt i år och de har börjat få fram unga spelare som vill vidare i karriären. Självklart är det kul att försöka hjälpa de yngre, kan man ge råd gör man det mer än gärna. Det är jättefina killar och vi har en trupp för superettan i division 1 tycker jag, säger han.

Den rutinerade mittfältaren fortsätter:

– Grejen är ju att jag vill spela mer. Just nu förstår jag Vasalund och deras strategi att satsa ungt. Vi får se vad som händer nästa år, går vi upp kanske de måste ha lite mer erfarna spelare. Vi får se vad som händer, just nu är jag glad att jag kan spela fotboll så får vi se om kroppen håller.

Hur mår kroppen nu?

– Knät gör ont och ibland känns det som man borde sluta, men kärleken till fotbollen finns fortfarande och jag vill inte sluta med något jag älskar. Knät kommer aldrig bli lika bra som förr men jag klarar att träna och spela på elitnivå, så det känns som jag har mer att ge.

Imad Zatara om...

... tiden i Åtvidaberg: ”Där hittade jag lugnet och mådde jättebra. Många har frågat hur jag som kommer från Stockholm kunde bo där, men tror mig, jag mådde jättebra. Det är faktiskt bästa tiden i karriären, sedan kom knäskadan när jag hade så många intressen utomlands att jag bara kunde välja vilken kontinent jag vill spela i. Det var en korsbandsskada och sådan är fotbollen, du kan vara på toppen ena dagen och sedan på botten. 

Där är jag lite besviken att de inte förlängde mitt kontrakt när jag var skadad och behövde det som mest, men jag förstår hur fotbollen går till.”

... drömmen om AIK: ”Jag har alltid velat spela för AIK och när vi mötte dem och jag fick göra årets snyggaste fint framför deras klack och göra ett mål mot dem kändes det som ”här har ni mig”. Tyvärr hann jag inte spela för dem, men jag kommer ihåg att Martin frågade Nebo när de skulle värva mig. Då sa han ”gör han tre värvar vi direkt”. Jag gjorde ett, och vi vann med 1-0.”